Με πολύ ελκυστικές και προνομιακές τιμές με εκπτώσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν το… 60% (!) σε σχέση με πέρσι, επιχειρεί η δημοτική αρχή Ρόδου, να βοηθήσει και να στηρίξει όλους όσους δραστηριοποιούνται στις παραλίες του νησιού για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν –η οποία δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, τα συμβόλαια που θα γίνουν φέτος θα είναι για τρία χρόνια με την καταβολή τριών ισόποσων δόσεων –ανά χρόνο και χωρίς την προκαταβολή της τριετίας.
Αυτό επισήμαναν μεταξύ άλλων στην κοινή χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης και ο εντεταλμένος σε θέματα παραλιών κ. Θανάσης Στάμος, απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για συμμετοχή.
«Η δημοτική αρχή, μετά από εντολή του δημάρχου ξεκίνησε έγκαιρα όλες τις διαδικασίες, ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο να προχωρήσουμε. Δυστυχώς, προέκυψαν κάποια εμπόδια στην διαδικασία τα οποία οφείλονται, κυρίως στο θέμα της παραχώρησης των παραλιών από το αρμόδιο υπουργείο. Τελικώς, ήρθε κι επειδή είχε κενά χρειαζόταν διορθώσεις. Μετά τις σχετικές διορθώσεις είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από εμάς έχει κλείσει το θέμα και περιμένουμε την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, να εγκρίνει τις τιμές και τις προτάσεις που καταθέσαμε. Ο Δήμος Ρόδου δεν είναι μια εισπρακτική εταιρεία, αλλά ένας φορέας ο οποίος πρωτίστως ενδιαφέρεται για τους πολίτες, για το καλό του νησιού και για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών. Αυτά όλα μαζί συνάδουν και με το γεγονός πως κάνουμε πολύ καλές τιμές (για πρώτη φορά στα χρονικά λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό) σε όσους ενδιαφέρονται να πάρουν τις ομπρέλες, τις καντίνες, τα θαλάσσια μέσα κ.λπ. ώστε να είναι οι παραλίες κόσμιες, περιποιημένες, καθαρές και λειτουργικές. Εμείς κατανοούμε τον κόπο των ανθρώπων που εργάζονται στις παραλίες γι αυτό θέλουμε κι εμείς να τους βοηθήσουμε. Είναι μία δύσκολη χρονιά, αλλά εμείς έχουμε την πρόθεση, την διάθεση και την βούληση να δώσουμε στους επισκέπτες μας, παραλίες αντάξιες των προσδοκιών και του ονόματα της Ρόδου» ανέφερε, τονίζοντας πως αναμένεται η σχετική ειδοποίηση από την ΚΕΔ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες με τα προτιμησιακά ενώ έπονται οι δημοπρασίες για τα πόστα στους ομπρελάδες στα θαλάσσια μέσα και στις καντίνες.
Τα πόστα φέτος για τους ομπρελάδες είναι 120, τα θαλάσσια μέσα αναψυχής είναι 54 και τις καντίνες είναι 30. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περί τις 80 αιτήσεις για το προτιμησιακό από επιχειρήσεις για μίσθωση παραλιών –όποιες έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.
Ο κ. Στάμος, ξεκαθάρισε πως φέτος απαγορεύεται ρητά η κάθε παράνομη δραστηριότητα όπως οι μασέρ, η πώληση φρούτων, αναψυκτικών κ.λπ. από περιπλανόμενους πωλητές ενώ θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση. «Όποιος δεν συμμορφωθεί θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις» όπως είπε.
Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως η δημοτική αρχή θα έχει τις παραλίες έτοιμες, καθαρές, με πρόσβαση στα ΑΜΕΑ, με νέες WC, με παρουσία ναυαγοσωστών ενώ θα τηρούνται αυστηρά, όλα τα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού.

Ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΗΣ
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Τηλέμαχος Καμπούρης επισήμανε τα εξής:
«Ας ελπίσουμε να ξεκινήσει καλά η σεζόν διότι οι εβδομάδες που έρχονται είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την έκβαση του καλοκαιριού. Όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτό. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου αλλά και από το κεντρικό κράτος, καθώς προσαρμόζονται και οι δημόσιες υπηρεσίες στα νέα δεδομένα. Είναι πρωτόγνωρες αυτές οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι γιατί αυτή η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να άργησε η έκδοση της ΚΥΑ αλλά εμείς ήμασταν έτοιμοι και τώρα προχωράμε. Η Οικονομική Επιτροπή έχει λάβει απόφαση για τις τιμές, τις έχουμε αποστείλει στην ΚΕΔ και περιμένουμε την τελική απόφαση για να προβούμε στην δημοπράτηση α. των προτιμησιακών και β. στα υπόλοιπα πόστα (ομπρελάδες, θαλάσσια μέσα αναψυχής και καντίνες). Φέτος τα πόστα θα δημοπρατηθούν για τρία χρόνια ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν το περιθώριο χρόνου να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να μην αιφνιδιάζονται ούτε οικονομικά, ούτε επιχειρηματικά. Ήταν και προσωπική βούληση του ιδίου του δημάρχου, για να στηρίξει τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί –και ψυχολογικά, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί. Έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού των τιμών. Π.χ. υπάρχει περίπτωση όπου η τιμή του τ.μ. έχει μειωθεί από τα 40 ευρώ στα… 9 ευρώ για φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια στα 24 ευρώ. Έχουν γίνει μειώσεις και στα πόστα της ΚΕΔ λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης. Επιπλέον, μία σημαντική αλλαγή είναι ότι φέτος, μπορούν να δραστηριοποιηθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι –π.χ. από τα έξι πόστα που ήταν πέρσι αυξήθηκαν στα εικοσιέξι. Σε πολλές περιπτώσεις η ΚΥΑ, μας έδινε την οδηγία να χορηγήσουμε έκπτωση έως και 60% αλλά η προσωπική βούληση του δημάρχου, ήταν να προχωρήσουμε σε ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση. Πολύ σημαντικό είναι ακόμη, το γεγονός πως το αντίτιμο θα καταβάλλεται σε τρεις δόσεις (με την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή) για κάθε χρόνο και όχι με την προκαταβολή για την τριετία που ίσχυε. Ξεκινάμε με ελπίδα και αισιοδοξία αφού είναι πολύ δύσκολη σεζόν».
Χτες πάντως, ανοίχτηκαν και οι προσφορές για τον καθαρισμό των παραλιών (ύψους 170.000 ευρώ για όλες τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού της Ρόδου) που αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να λάβει τις ‘γαλάζιες σημαίες’:
«Πρέπει να γνωρίζετε ότι από φέτος, ο Δήμος Ρόδου θα είναι υποψήφιος για 16 γαλάζιες σημαίες –εφόσον γίνουν όλα τα προαπαιτούμενα. Κάνω έκκληση στους ενδιαφερόμενους, όσους εργάζονται στις παραλίες, να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε πολύ υψηλά στάνταρ».
Οι ναυαγοσώστες θα προσληφθούν σε έντεκα παραλίες (ένας ή και δύο, αναλόγως) ενώ οι παραλίες που διαχιερίζεται ο Δήμος Ρόδου είναι από το ΕΛΛΗ έως και το Μπελβεντέρε, η περιοχή στο Ζέφυρος, στο Σάνγουϊνγκ, η Τσαμπίκα, η Λάρδος, τ’ Αφάντου κ.λπ.

Η ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ
ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ
Ερωτηθείς σχετικά με την επαναλειτουργία της Ελεγχόμενης Στάθμευσης, ο κ. Καμπούρης απάντησε τα εξής: «Η Ελεγχόμενη Στάθμευση επαναλειτουργεί κανονικά. Είχαμε ενημερώσει τους πολίτες σχετικά ότι θα σταματήσουμε λόγω της κρίσης του κορωνοϊού αλλά επανέρχεται από 1η Ιουλίου 2020. Είχαμε ελλείψεις με το κομμάτι του προσωπικού καθώς είχαν λάβει άδειες ειδικού σκοπού. Θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και πριν. Το αντίτιμο θα είναι το ίδιο και δεν θα αλλάξει τίποτε» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμπούρης αναφέρθηκε ακόμη στην λίστα με τις απαλλαγές από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού με τελική προθεσμία 30 Ιουνίου 2020 λέγοντας πως έχουν γίνει περίπου 2000 αιτήσεις –για όσο ήταν κλειστές οι επιχειρήσεις. «Η υπηρεσία προσόδων ξεκινάει να κάνει έλεγχο των αιτήσεων για να εξετάσει ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι και αναλόγως σε επόμενο λογαριασμό να αφαιρεθεί το ποσό που τους αναλογεί.
Επιπροσθέτως, ο δήμαρχος ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τους κοινόχρηστους χώρους. Το αντίτιμο έχει πέσει στο μισό –λόγω των έκτακτων συνθηκών- για να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που χρήζει προσοχής. Οι οδηγίες αλλάζουν καθημερινά από τις δημόσιες υπηρεσίες και προσπαθούμε να τις προσαρμόσουμε στις απαιτήσεις των Ροδίων με τις απαραίτητες λύσεις».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ