Της Ρένας Παυλάκη

Σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά, όμως τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Όλα έχουν μια εξήγηση.
Ο λόγος για το παράδοξο να εγκαινιαστεί αποσπασματικά, την Κυριακή, εν χορδαίς και οργάνοις από τη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΡΜΑΕ η… είσοδος στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, όταν το έργο της συνολικής ανάπλασης του βιότοπου, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!
Είναι σαν να αποφασίζει κάποιος να εγκαινιάσει την… πόρτα του – κατά τα λοιπά ημιτελώς ανακαινισμένου – σπιτιού του!
Φυσικά, τίποτα δεν έγινε τυχαία. Κάθε άλλο. Η δόξα είναι το θέμα. Και εν προκειμένω, η δόξα του προέδρου της ΔΕΡΜΑΕ, Γιάννη Ιατρίδη, που στα εγκαίνια της εισόδου βρήκε το άλλοθι που αναζητούσε, για να αποφύγει κάθε αναφορά στην πηγή της χρηματοδότησης του μεγάλου έργου της ανάπλασης και προστασίας της Κοιλάδας, από ευρωπαϊκούς πόρους και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2018, με απόφαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.
Από τον συνολικό προϋπολογισμό των 605.906,000 €, η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ανέρχεται σε 516.606,00 € και 89.300 € από ίδια συμμετοχή του Δήμου Ρόδου (ΔΕΡΜΑΕ).
Είναι του λαμπερού καλοκαιρινού ηλίου φαεινότερον ότι ο Γιάννης Ιατρίδης, που μέσω της ΔΕΡΜΑΕ φαίνεται να έχει επενδύσει πολιτικά στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, δεν θα ήθελε με τίποτα να περιμένει την ολοκλήρωση του έργου και τα κανονικά εγκαίνια, όπου εκεί θα είχε, δεσμευτικά, θέση και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ν. Αιγαίου στο χρηματοδοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οι προθέσεις της διοίκησης της ΔΕΡΜΑΕ φάνηκαν χωρίς αμφιβολία από την πρόσκληση που έστειλε για τα προχθεσινά εγκαίνια, αλλά και στην μαρμάρινη επιγραφή με την ημερομηνία ανάπλασης της κεντρικής εισόδου η οποία προκαλεί ει μη τι άλλο θυμηδία!
Η πρόσκληση των εγκαινίων έφερε τα λογότυπα του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΡΜΑΕ – Πηγές Καλλιθέας, όχι όμως και τα λογότυπα του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε γινόταν αναφορά στο Ταμείο συγχρηματοδότησης, παρότι είναι δεσμευτικά υποχρεωτικό, όταν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιότητας που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι παραλείφθηκε τεχνηέντως η αναφορά στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παρότι στην πρόσκληση γίνεται αναφορά στην “έναρξη λειτουργίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισής της”. Η δικαιολογία της ΔΕΡΜΑΕ για την παράλειψη ήταν ότι αυτό που εγκαινιάστηκε ήταν μόνο η είσοδος(!), η οποία κατασκευάστηκε από χρήματα της ΔΕΡΜΑΕ και όχι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια! Σουρεαλιστικό! Η Κοιλάδα αναπλάθεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, αλλά εγκαινιάζεται μόνο η είσοδος, που έγινε με χρήματα της ΔΕΡΜΑΕ!!!
Οι συστάσεις της ΕΥΔ
Όταν η ΔΕΡΜΑΕ έστειλε πριν από λίγες μέρες την πρόσκληση για την προχθεσινή φιέστα, έλαβε έγγραφο από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως υπεύθυνης για την κατάρτιση και παρακολούθηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του Επιχειρησιακού Προγράμματος, ο προϊστάμενος της ΕΥΔ Αντώνης Βουτσίνος, ζήτησε τη συμμόρφωση της Δημοτικής Επιχείρισης στους κανόνες δημοσιότητας του ΕΣΠΑ, διότι σε αντίθετη περίπτωση η ΕΥΔ είναι υποχρεωμένη να επιβάλει τις προβλεπόμενες από την ΕΕ κυρώσεις (επιβολή δημοσιονομικής διόρθωσης στην πράξη σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).
Συγκεκριμένα, η πρόσκληση θα έπρεπε να περιλαμβάνει:
• Το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το αντίστοιχο Ταμείο από το οποίο λαμβάνεται η χρηματοδότηση της πράξης, σύμφωνα με τα απαιτούμενα γραφιστικά πρότυπα
• Το λογότυπο του ΕΣΠΑ σύμφωνα με τα απαιτούμενα γραφιστικά και τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
• Πρόταση σχετικά με τη μνεία περί συγχρηματοδότησης, από το Ταμείο ή τα Ταμεία μέσα στο κείμενο του εγγράφου. Η πρόταση που θα πρέπει να περιέχεται στο κείμενο είναι η εξής: «Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (και ονομασία του Ταμείου)».
• Η αναπαραγωγή του εμβλήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σήματος του ΕΣΠΑ γίνεται σε ασπρόμαυρη ή έγχρωμη εκδοχή.
• Το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σήμα του ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι ισότιμα.
Κατόπιν αυτών η πρόσκληση διορθώθηκε πρόχειρα, με το σήμα του ΕΣΠΑ, όχι όμως και με το έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό μόνο ως απόπειρα εξαπάτησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης μπορεί να ερμηνευθεί και μάλιστα εξαιρετικά προσβλητική !
Η πινακίδα
Εκτός όμως από την πρόσκληση, ένα ακόμη στοιχείο αποδεικνύει ότι όλα έγιναν σκοπίμως, προκειμένου να “εξαφανιστεί” η χρηματοδότηση του έργου από ευρωπαϊκά κονδύλια: Η εξαφάνιση της πινακίδας του ΕΣΠΑ, από το σημείο που βρισκόταν αρχικά. Η πινακίδα ξηλώθηκε από την είσοδο στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, ώστε το βλέμμα του επισκέπτη να μην “αποσπάται” από τις πινακίδες του Δήμου Ρόδου και της ΔΕΡΜΑΕ. Το λες και κουτοπονηριά!
Σημειώνεται ότι το έργο «Επεμβάσεις για την προστασία και αναβάθμιση της Κοιλάδας Πεταλούδων Δήμου Ρόδου», το οποίο αποτελεί υποέργο της Πράξης «Δράσεις για την προστασία και διατήρηση του οικοσυστήματος Κοιλάδας Πεταλούδων Δήμου Ρόδου», είναι συνολικού προϋπολογισμού 605.906,000 €. Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», με απόφαση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου και συγχρηματοδοτείται Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Οι πολύ “παλιές” αντιλήψεις περί “πατρότητας” για μια ακόμη φορά ήρθαν να μας θυμίσουν την Ελλάδα των “καταφερτζήδων”, αυτών που έκτισαν την φήμη της αναξιόπιστης χώρας.
Αυτών, που θεωρούν τους Ευρωπαίους κουτόφραγκους και τους όποιους εργάζονται στο εσωτερικό για την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών πόρων, εύκολα θύματα της δικής τους κουτοπονηριάς.

Κρίμα για το Ευρωπαϊκό, πιο εξωστρεφές κομμάτι της Ελλάδας, να έχει ακόμα θύλακες που λειτουργούν με την κουτοπονηριά της Ελλάδας της εποχής των ‘”κοτζαμπάσηδων”.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ