Ειδήσεις

Το ελληνικό δημόσιο, ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στην Ευρώπη

Στην πρώτη θέση των κακοπληρωτών στην Ευρώπη αναδεικνύεται το ελληνικό δημόσιο, ξεπερνώντας ακόμη και το ιταλικό κράτος που έως πέρυσι κρατούσε τα σκήπτρα στις καθυστερήσεις καταβολής των υποχρεώσεών του.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά «European Payment Report 2017», την οποία δημοσιοποίησε χθες η σουηδική εταιρεία εισπράξεων και διαχείρισης απαιτήσεων Intrum Justitia, ο πραγματικός χρόνος αποπληρωμής των επιχειρήσεων – προμηθευτών από το ελληνικό κράτος ανέρχεται κατά μέσον όρο σε 103 ημέρες.

Μπορεί η εικόνα να εμφανίζεται καλύτερη σε σχέση με πέρυσι,, όμως και πάλι το ελληνικό δημόσιο ξεπερνά κατά πολύ τους συμβατικούς χρόνους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του που είναι 80 ημέρες.

Ανοδική τάση στους ιδιώτες κακοπληρωτές

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων όπου ο μέσος πραγματικός χρόνος πληρωμών είναι 63 μέρες (έναντι 62 το 2016) ενώ ο συμβατικός χρόνος εξόφλησης είναι 49 μέρες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως την “πρωτιά” έχει η Πορτογαλία με μέσο χρόνο πληρωμών τις 68 μέρες.

Σύμφωνα με τη European Payment Report 2017, οι ελληνικές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να διαγράψουν συνολικά το 3,9% απαιτήσεών τους, θεωρώντας ότι είναι μη εισπράξιμες. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τη Βρετανία και τη Βουλγαρία.

Το 51% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχε στην έρευνα της Intrum Justitia δήλωσε ότι θα προχωρούσε σε προσλήψεις προσωπικού εάν οι οφειλέτες πλήρωναν γρηγορότερα τα χρέη τους, ενώ το 48% στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχει ως συνέπεια να προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων τους. Το 74% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην είσπραξη των απαιτήσεων εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου