Ειδήσεις

Δικαστική έρευνα για το Φαρμακονήσι ζητούν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ

Τη διεξαγωγή έρευνας από δικαστική Αρχή για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι ζητούν βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επίκαιρη ερώτησή τους προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Οι βουλευτές Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας τονίζουν ότι το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου, όπου έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, καθώς και οι δηλώσεις που ακολούθησαν εκθέτουν τις ελληνικές αρχές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας.
Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική πλευρά, σε σύμπνοια με την ιταλική και την ισπανική, αρνήθηκε πρόταση της Frontex για ευρύτερη και καλύτερα συντονισμένη συνεργασία των πλευρών για θέματα σχετικά με την μετανάστευση, θεωρώντας ότι οι αρμόδιες εθνικές Αρχές επαρκούν γα την εκτέλεση του σχετικού έργου.

Ολόκληρη η ερώτηση:
ΘΕΜΑ : Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σχετικά με την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής διοικητικής και πειθαρχικής έρευνας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Προς τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη & τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ
Το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου, όπου έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, καθώς και οι δηλώσεις που ακολούθησαν εκθέτουν τις ελληνικές αρχές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Από τη μία πλευρά οι διασωθέντες επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα για εγκληματική αντιμετώπισή τους, από την άλλη το Λιμενικό Σώμα ισχυρίζεται ότι έπραξε τα δέοντα για τη διάσωση των ναυαγών .

Στο διεθνές περιβάλλον, έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι ζήτησαν διοικητική και πειθαρχική έρευνα, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις πολιτικές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου που επιτείνουν τη δυσπιστία των εξηγήσεων που δίνουν οι Λιμενικές αρχές της χώρας μας. Εν μέσω αυτών των γεγονότων και των απόψεων η διεξαγωγή έρευνας από δικαστική Αρχή για την απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι απαραίτητη.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική πλευρά, σε σύμπνοια με την Ιταλική και την Ισπανική, αρνήθηκε πρόταση της FRONTEX για ευρύτερη και καλύτερα συντονισμένη συνεργασία των πλευρών για θέματα σχετικά με την μετανάστευση, θεωρώντας ότι οι αρμόδιες Εθνικές Αρχές επαρκούν γα την εκτέλεση του σχετικού έργου. Όπως προκύπτει και από το εν θέματι γεγονός, οι Εθνικές Αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου τους, σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της ευρύτερης συνεργασίας με την FRONTEX.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1. Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διεξαγωγή διοικητικής και πειθαρχικής έρευνας και τον καταλογισμό ενδεχόμενων ευθυνών το ταχύτερο δυνατό από την Ελληνική Δικαιοσύνη;
2. Προτίθενται να προβούν σε στενότερη συνεργασία με την FRONTEX;
3. Πιστεύουν ότι οι ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου αντανακλούν το κοινό αίσθημα και απηχούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μαρία Γιαννακάκη
Νίκος Τσούκαλης
Νίκη Φούντα
Θωμάς Ψύρρας

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου