Ειδήσεις

Οι λύσεις είναι στα χέρια σας είπε στον Olli Rehn και στον Othmar Karas o Δημήτρης Κρεμαστινός

Για το κρίσιμο θέμα της εγγύησης από πλευράς ευρωζώνης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, απευθύνθηκε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Olli Rehn, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος μετείχε στις εργασίες ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Από τα επίσημα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ακόλουθο απόσπασμα:

Δημήτρης Κρεμαστινός:
«Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ρωτήσω τον κύριο Ollio Rehn συμφωνώντας με τους Έλληνες συναδέλφους και για να μην επαναλάβω τα ίδια για το θέμα των ελληνικών τραπεζών. Είναι γνωστό ότι έχει γίνει ένα haircut των ομολόγων στις τράπεζες, είναι γνωστό ότι έχει γίνει επανακεφαλαιοποίηση και – σύμφωνα με τις δικές σας δηλώσεις – υπάρχει εγγύηση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι στις ελληνικές τράπεζες η πλειονότητα των καταθετών (85-90%) είναι κάτω των 100.000 ευρώ. Όμως έχουν φύγει οι μεγαλοκαταθέτες και σήμερα περί τα 60 δισ. ευρώ βρίσκονται στις τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης και στην Ελβετία. Οι τράπεζες είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να χρηματοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να γίνει ανάπτυξη και πολύ φοβούμαι ότι και οι καταθέτες των 100.000 και κάτω θα αρχίσουν να σκέπτονται μήπως συμβεί το ίδιο που συνέβη ενδεχομένως στην Κύπρο, σε μικρότερα ποσά, δηλαδή κάτω από τα 100.000 ευρώ. Έχω την εντύπωση ότι με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατον να γίνει ανάπτυξη στην Ελλάδα όταν οι τράπεζες, στην πράξη σήμερα, δεν μπορούν να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σήμερα κανένας δεν δανειοδοτείται πρακτικά στην Ελλάδα. Αν δεν υπάρξει μία κατηγορηματική δήλωση ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις τουλάχιστον στις τράπεζες των χωρών αυτών όπου πρέπει να γίνει ανάπτυξη, πώς είναι δυνατόν το πρόγραμμα αυτό να προχωρήσει και πώς είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά τα προβλήματα, που οι άλλοι συνάδελφοί μου ανέπτυξαν, υπό αυτές τις συνθήκες; Έχω την εντύπωση δηλαδή ότι στην προσπάθειά σας να καθησυχάσετε τους καταθέτες, έγινε το αντίθετο, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να πηγαίνουν κατευθείαν ή να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης, οι οποίες είναι ισχυρότερες, αφού είναι λογικό να πιστεύουν ότι είναι πιο ασφαλής η κατάθεσή τους εκεί. Θα ήθελα λοιπόν να μάθω πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε αυτό το θέμα.»

Olli Rehn:
«Κύριε Κρεμαστινέ, αναφερθήκατε στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την Ελλάδα πολλά απομένουν να γίνουν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και την αναμόρφωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και αρκετή δουλειά προς την υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ούτως ώστε να είναι έτοιμο μετά την ολοκλήρωση των stress tests, δηλαδή όταν γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των stress tests να ολοκληρώνεται τότε και το νομοθετικό πλαίσιο. Τα ελληνικά stress tests δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και πραγματοποιούνται συνεχείς συζητήσεις. Στο μέλλον η μεθοδολογία των stress test του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως της Ευρωζώνης, θα δημοσιευθεί και θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη στην περίπτωση της Ελλάδας.
Νομίζω ότι αναφέρατε τη φράση «στις προσπάθειές σας». Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της «ιδιοκτησίας/ κυριότητας (ownership)». Νομίζω το κόμμα σας είναι μέρος της ελληνικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι ένα μάθημα που μάθαμε από την κρίση είναι ότι για να πετύχουν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να υπάρχει ισχυρό αίσθημα «ιδιοκτησίας/κυριότητας» από τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια, ούτως ώστε να αναμορφωθεί η κοινωνία και η οικονομία της κάθε χώρας.»

Εξάλλου, χθες 29.1.14 ο κ. Κρεμαστινός ως Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των Προέδρων της Βουλής με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό του κ. Othmar Karas στην Αθήνα.
Με αφορμή την αναφορά του κ. Karas στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα, ο οποίος ερωτηθείς στο Στρασβούργο περί των λύσεων που προτείνει για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει, δεν έδωσε καμία απάντηση, ο κ. Κρεμαστινός έλαβε τον λόγο και πρότεινε τη μοναδική λύση εξόδου της χώρας από την κρίση, που κατά τη γνώμη του πρέπει να υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθεί το απόσπασμα της εισήγησης του κ. Κρεμαστινού προς τον κ. Karas.
«Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να καλωσορίσω τον κ. Karas και την Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία και να τους ευχαριστήσω για την σημερινή επίσκεψή τους. Θα θέσω το πρόβλημα «επί των τύπων των ήλων», γιατί θα πρέπει να μιλούμε ξεκάθαρα.
Από την αρχή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο τότε επικεφαλής του, κ. Strauss Kahn αλλά και σήμερα η κ. Christine Lagarde, λένε ξεκάθαρα ότι αν δεν υπάρξει ένα ουσιαστικό haircut, δηλαδή κούρεμα του χρέους, και παράλληλα ένα αναπτυξιακό δάνειο, από το οποίο θα προκύψει η αποπληρωμή του χρέους, η χώρα είναι καταδικασμένη. Αυτή είναι η άποψη του ΔΝΤ, όπως δημόσια ανακοινώνεται και δημοσιεύεται στις πιο έγκριτες εφημερίδες διεθνώς, στη Financial Times και άλλες αναλόγου διαμετρήματος.

Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας μας, δήλωσε στους Financial Times, αναφερόμενος στον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, τον κ. Schäuble, ότι του απέκλεισε την πιθανότητα νέου haircut.
Εδώ λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση: το ΔΝΤ λέει ότι χωρίς αυτά τα δύο μέτρα, θα υπάρξει οικονομική καταστροφή της χώρας και από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με επικεφαλής την Γερμανία εισηγείται να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, δηλαδή περικοπές των συντάξεων, πάγωμα της αγοράς, πτώση των αντικειμενικών αξιών, με μοναδικό στόχο να γίνει ελκυστική η χώρα στους επενδυτές, οι οποίοι όμως επενδύουν κατά τριτοκοσμικό τρόπο.
Η χώρα όμως είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και ήδη σε χώρες διπλανές, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία όπου περίπου ισχύουν τα ίδια, δεν είδε κανένας σοβαρές επενδύσεις μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό λοιπόν η αγωνία, η οποία εκφράζεται και από την αντιπολίτευση, ίσως με περισσότερο δυναμικό τρόπο, δεν απέχει πάρα πολύ της πραγματικότητας. Η χώρα δηλαδή πραγματικά βρίσκεται σε κοινωνικό αδιέξοδο. Η ανεργία των νέων ουσιαστικά είναι στο 60%, η φτώχεια κάθε μέρα επεκτείνεται, τα συσσίτια αυξάνουν και ουσιαστικά δεν βλέπει κανένας το περίφημο φως στο βάθος του τούνελ.

Το ερώτημα που εγώ ο ίδιος είχα κάνει και στον κ. Olli Rehn στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη που είχαμε, ήταν ότι ακόμα και οι δηλώσεις του τύπου: «Τα 100.000 ευρώ είναι αρκετά για να τα εγγυηθούμε για τις τράπεζες γενικώς, τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές και των χωρών του Νότου». Αυτό στην ουσία για τις δικές μας χώρες του Νότου και ειδικά την Ελλάδα, είναι καταστροφικό γιατί οι μεγάλες καταθέσεις κατευθύνονται προς τις τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης και του Βορρά.
Επισήμως, η Τράπεζα της Ελλάδος μιλά για καταθέσεις Ελλήνων της τάξεως των 60 – 90 δισ. ευρώ εκτός Ελλάδος. Αν λοιπόν υπήρχε στοιχειωδώς μια εγγύηση των ελληνικών καταθέσεων, αυτά τα λεφτά θα μπορούσαν να είχαν γυρίσει πίσω και να αρχίσουν επενδύσεις.

Πώς θα γίνουν οι επενδύσεις, αν δεν υπάρχει ουσιαστικά εφαρμογή αυτού που προτείνει το ΔΝΤ, δηλαδή η χορήγηση αποκλειστικά αναπτυξιακού δανείου ή αν δεν υπάρξει επαναπατρισμός των ελληνικών χρημάτων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στις τράπεζες της Ελβετίας και στις τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης; Με άλλα λόγια, η αλληλεγγύη δεν μπορεί να περιορίζεται στα λόγια, πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένες πράξεις, ή με την πρόταση του ΔΝΤ εν πάση περιπτώσει ή με αυτά τα οποία και ο ίδιος προσωπικά είχα θέσει την προηγούμενη βδομάδα στον κ. Olli Rehn. Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος να γυρίσουν στην Ελλάδα οι ελληνικές καταθέσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι η εγγύηση των ελληνικών τραπεζών για να μπορέσει να αναθερμανθεί η οικονομία.
Διαφορετικά κ. Karas, φοβούμαι ότι του χρόνου στην επόμενη επίσκεψη που θα κάνετε, δεν θα βρείτε καλύτερα τα πράγματα, θα τα βρείτε χειρότερα. Δεν είμαι Βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως. Στηρίζω την Κυβέρνηση αλλά αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να πω τα πράγματα όπως είναι.»
Εξερχόμενος από την αίθουσα και ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες της Βουλής, ο κ. Κρεμαστινός επανέλαβε την πάγια θέση του ότι μόνο μια κυβέρνηση ενότητας ευρείας κοινοβουλευτικής βάσης μπορεί να στηρίξει τις θέσεις που ανέπτυξε προς την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου