«Στην Κω είμαστε τυχεροί διότι δεν δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς.
Όσον αφορά στο ΚΥΤ στο νησί του Ιπποκράτη, ξεκαθαρίζει ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση», ενώ μιλάει για την τουριστική σεζόν, για την διαχείριση των θεμάτων καθημερινότητας από την δημοτική αρχή αλλά και για τον ΦΟΔΣΑ.
Κύριε δήμαρχε, πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κω; Είναι οχυρωμένο το νησί από υγειονομικής άποψης;
Στην Κω είμαστε τυχεροί διότι δεν δημιουργήθηκαν εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού, γεγονός που βοήθησε στην αντιμετώπιση των μεμονωμένων κρουσμάτων που εμφανίστηκαν, στη διάρκεια της σεζόν αλλά και τους τελευταίους μήνες. Ως Δήμος, από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε παντού, σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα και με θερμομετρήσεις στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι.
Δυστυχώς όμως απαγορεύτηκε κάθε εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις υπηρεσίες του Δήμου πήραμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και δημοτών και δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα.
Επί της ουσίας τώρα, από υγειονομικής άποψης δεν ενισχύθηκαν οι δομές υγείας. Παραμένουμε με τις δυνάμεις που διέθετε το νησί μας και πριν την πανδημία.
Ως δημοτική αρχή θέσαμε εξαρχής έναν μεγάλο στόχο και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτόν. Την ανέγερση νέου Νοσοκομείου. Οριοθετήσαμε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το χώρο ανέγερσής του, ενώ για την εξέλιξη της υπόθεσης βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση.
Παράλληλα, διεκδικούμε την καλύτερη στελέχωση του Νοσοκομείου μας και το ενισχύουμε όσο μπορούμε. Από εφέτος καταβάλλουμε, ως Δήμος, μηνιαίο επίδομα ενοικίου στους επικουρικούς γιατρούς που έρχονται να το ενισχύσουν.
• Πώς έκλεισε η τουριστική περίοδος για την Κω; Ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη η φετινή σεζόν. Τι προγραμματίζει η δημοτική αρχή για το 2021 στον τουρισμό;
Ελπίζω να μη ξαναδούμε τέτοια σεζόν. Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του τουρισμού μας.
Στην Κω είχαμε περίπου 320.000 αφίξεις, με μεγάλες θυσίες των επιχειρήσεων που λειτούργησαν.
Η αγωνία για το μέλλον κυριαρχεί. Όλα κινούνται σε ασαφές τοπίο. Αλλάζουν οι λειτουργίες που ξέραμε και κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει.
Η καθυστέρηση πληρωμών διογκώνει τα προβλήματα επιχειρήσεων και εργαζομένων. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν στηριχθεί στο σύνολό του ο κλάδος, από την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα, θα έχουμε πολύ κακές συνέπειες. Όχι μόνο τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα. Ειδικά οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ρευστότητα ή εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης ενίσχυσης.
Το ίδιο απαιτείται για τις εποχικές επιχειρήσεις κάθε είδους και για τις επιχειρήσεις εστίασης που πλήττονται διπλά με το lockdown.
Πάση θυσία πρέπει να μείνουν όρθιοι άνθρωποι και επιχειρήσεις. Ειδικά οι εποχικά εργαζόμενοι περνάνε πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν από την Πολιτεία. Υπάρχουν οικογένειες, παιδιά και μεγάλες υποχρεώσεις πίσω τους. Πώς θα τα καταφέρουν;
Για όλους αυτούς, εκτός από τα αρχικά μέτρα στήριξης που πήραμε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας, αποφασίζουμε δραστικά μέτρα υποστήριξης για την επόμενη χρονιά. Μειώνουμε τα τέλη ηλεκτροφωτισμού κατά 50% για όλες τις κατοικίες και κατά 20% για όλες τις επιχειρήσεις.
Επίσης μείωση 50% στα τέλη Κοινόχρηστων χώρων, μείωση τελών άρδευσης και σφαγείου για τον πρωτογενή τομέα.
Προσπαθούμε ως Δήμος να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συνδημότες μας και τις επιχειρήσεις του νησιού μας.
Όσον αφορά στη νέα τουριστική περίοδο θέλω να πιστεύω ότι παρά τα σοβαρά πλήγματα θα είναι η χρονιά ανόρθωσης του ελληνικού τουρισμού.
Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε από τώρα για αυτό. Από το πως θα εισέρχονται στη χώρα οι επισκέπτες μας, μέχρι και το πως θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις παντός είδους.
Η εφετινή εμπειρία είναι χρήσιμη σε αυτή την κατεύθυνση. Με τον περιορισμό της πανδημίας και την καλή υγειονομική εξέλιξη μετά τον μαζικό εμβολιασμό, που ελπίζω να μην αργήσει σε όλη την Ευρώπη, πιστεύω θα αλλάξει η ψυχολογία όλων προς τα καλύτερο και θα ξεκινήσουν πάλι τα ταξίδια. Ένας παραπάνω λόγος που πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι.
Εμείς έχουμε σαφή σχεδιασμό για την επόμενη περίοδο. Δύο είναι οι πυλώνες της πολιτικής μας σε αυτό τον τομέα. 1ον να κρατήσουμε χαμηλά την επιδημιολογική εικόνα του νησιού μας, και 2ον να υλοποιήσουμε στοχευμένη πολιτική προβολής και διαφήμισης, για την επανάκαμψη του τουρισμού.
Αυτό το πετύχαμε την προηγούμενη περίοδο σε μεγάλο βαθμό.
Με στοχευμένη διαφήμιση καταφέραμε να βάλουμε την Κω διαδικτυακά στα σπίτια 25.000.000 ευρωπαίων, εν δυνάμει επισκεπτών μας. Σε αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε και για την επόμενη σεζόν. Επιπλέον όμως πιστεύω πως ως χώρα πρέπει να στηρίξουμε τον εσωτερικό τουρισμό.
Οι επιχειρήσεις να διαμορφώσουν ελκυστικά πακέτα και η Πολιτεία να επιδοτήσει τουλάχιστον τη μεταφορά. Κατά κάποιο τρόπο να εφαρμοστεί, τουλάχιστον για την επόμενη χρονιά, το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιθυμούν να επισκεφτούν τα νησιά μας. Νομίζω ότι όλοι κατανοούν πως δίχως ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Για αυτό απαιτείται βραχυπρόθεσμο σχέδιο και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Απαιτείται η συνεργασία όλων.
Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες.
• Από τους πρώτους μήνες της θητείας σας φαίνεται ότι έχετε κερδίσει τη μάχη της καθημερινότητας και όπως λένε όσοι επισκέπτονται την Κω έχει αλλάξει η όψη του νησιού σας. Πώς το πετύχατε και τι σχεδιάζετε για τη συνέχεια;
Η αλήθεια είναι ότι εξαρχής στοχεύσαμε στην αποκατάσταση της σχέσης των συνδημοτών μας με το Δήμο, που είχε διαρραγεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει να κάνει με πολύπλευρες δράσεις.
Τόσο σε επίπεδο συμπεριφοράς απέναντι στο δημότη όσο και ανταπόκρισης στις καθημερινές ανάγκες του.
Ενεργοποιήσαμε όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις των εργαζομένων του Δήμου αλλά και εθελοντές συνδημότες μας, οι οποίοι είδαν ότι δεν τους κοροϊδεύουμε αλλά ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
Ξέρετε, σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας, το καλό παράδειγμα πολλές φορές αρκεί για να κινητοποιήσει δυνάμεις.
Όταν έχεις ανοιχτά αυτιά και μάτια, όταν δεν κρύβεις ιδιοτέλεια ή άλλες σκοπιμότητες πίσω από τις αποφάσεις και τις κινήσεις σου, είναι πιο εφικτός ο στόχος. Οι συνδημότες σου σε παρακολουθούν καθημερινά και σε εμπιστεύονται.
Γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες του Δήμου, μέχρι που φτάνουν τα όριά του. Ακόμα και όταν γκρινιάζουν είναι για καλό.
Αυτοί άλλωστε μας έδωσαν την ευθύνη διαχείρισης των κοινών υποθέσεών μας.
Εμείς ανοίξαμε τις πόρτες του Δήμου σε όλους. Η ενότητα της κοινωνίας μας είναι αυτό που μας ενδιαφέρει διότι ξέρουμε ότι μόνο έτσι, όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή τη δύσκολη εποχή.
Ομολογώ ότι, παρότι ασχολούμαι χρόνια με τα κοινά και έχω ζήσει χαρές και λύπες, με γεμίζει ικανοποίηση η σχέση που διαμορφώνουμε με τους συμπατριώτες μας. Σχέση ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού.
Όσον αφορά στη συνέχεια έτσι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε.
Με σεβασμό στην προσωπικότητα και στις ανάγκες όλων, με ειλικρίνεια ως προς τις πραγματικές δυνατότητες, με αξιοποίηση όλων των δυνάμεων για το καλό του τόπου μας.
Για αυτό εργαζόμαστε από ξημερώματα μέχρι τα μεσάνυχτα. Σχεδιάζουμε τα μεγάλα έργα που θα αναζωογονήσουν την οικονομία μας και όλα αυτά που έχουμε ανάγκη για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας, των επιχειρήσεων και των επισκεπτών της Κω.
Υλοποιούμε έργα που μπορεί να φαίνονται εύκολα όταν έχουν γίνει πράξη, αλλά κρύβουν κόπο και κόστος μέχρι να γίνουν. Απαραίτητα όμως για τον τόπο μας.
Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, με την πανδημία και τις καταστροφικές συνέπειες της στην οικονομία, αυξάνονται οι ευθύνες μας να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή, να συμβάλλουμε στην ανάταξη της οικονομίας μας.
Για αυτό ήδη ανακοινώσαμε σειρά μέτρων στήριξης των συμπατριωτών μας, με σημαντικότερα τη μείωση των δημοτικών τελών, κατά 50% για τις κατοικίες και 20% για όλες τις επιχειρήσεις.
Πώς είναι η κατάσταση με το ΚΥΤ στο νησί; Υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά την αποσυμφόρηση;
Το ΚΥΤ Κω έχει αποσυμφορηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό ελπίζω να συνεχιστεί έως την πλήρη αδράνειά του, εφόσον δεν έχουμε νέες αφίξεις.
Το νησί μας πρέπει να βγει από τον χάρτη του μεταναστευτικού. Είναι τεράστιο λάθος η επέκταση του ΚΥΤ. Δε μπορεί σε ένα ακριτικό και τουριστικό νησί να δημιουργούνται συνθήκες μόνιμης φιλοξενίας μεταναστευτικών πληθυσμών.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση. Θεωρούμε ότι έχει γίνει στρατηγικά λάθος επιλογή με τη δημιουργία τεραστίου μεγέθους δομής μόνιμης φιλοξενίας, η οποία στο κάτω – κάτω δεν χρειάζεται σε τίποτα, δεν προσφέρει σε κάτι.
Είναι απαράδεκτο να ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ για κάτι τέτοιο όταν η Κως διεκδικεί και περιμένει την ενίσχυση των δομών Υγείας, τη δημιουργία ΜΑΦ και την κατασκευή νέου Νοσοκομείου.
• Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, κατά την άποψή σας, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιοχή μας ή θα έπρεπε να έχει άλλη μορφή και λειτουργία;
Ο Εθνικός και Περιφερειακός σχεδιασμός είναι απαραίτητα εργαλεία για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο ΦΟΔΣΑ μπορεί να προσφέρει με θετικό πρόσημο, έχοντας όμως ως αξίωμα ότι δεν πρέπει να μετακυλήσουμε ούτε ένα ευρώ επιβάρυνσης στους δημότες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ