Συνεντεύξεις

3 Γερουσιαστές των ΗΠΑ ομιλούν στη «δημοκρατική» – Διχαστική η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τρεις εκλεγμένοι Ελληνο-Αμερικανοί Γερουσιαστές (δύο Δημοκρατικοί κι ένας Ρεπουμπλικανός) μιλάνε σήμερα στη «δημοκρατική» για το νέο τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ, για την κατάσταση στην αμερικανική κοινωνία καθώς και για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Κοινός τόπος και για τους τρεις επανεκλεγέντες Γερουσιαστές κ.κ. Μαρία Τζανάκη Κολλέττ, Στέφαν Παππάς και Λού Ραπτάκης (ο καθένας στη δική του περιφέρεια – district) είναι οι επαφές τους με την μητέρα Ελλάδα, οι προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την χώρα μας και η στήριξή τους μέσω του αμερικανικού Κογκρέσσου σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούνστην Ελλάδα –με σημείο αιχμής πάντα την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του κ. Ραπτάκη που ξεκαθαρίζει ότι… «Η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου έκλεισε οριστικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν!»

Γερουσιαστής,
Μαρία Τζανάκη
Κολλέττ –12η Περιφέρεια, Πανσυλβάνια
(Δημοκρατική)
Η γερουσιαστής Μαρία Τζανάκη Κολλέττ εκπροσωπεί τη 12η περιφέρεια (district) σε τμήματα των κομητειών Bucks και Montgomery, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 247.410 άτομα σε Ambler, Bryn Athyn, Hatboro, Hatfield, NorthWales, Souderton and Telford Boroughsand Franconia, Hatfield, Horsham, Lower Moreland, Lower Gwynedd, Montgomery,Upper Gwynedd, Upper Moreland, Upper Southampton, Warminster και Warrington Townships. Είναι δια βίου υποστηρικτής των ατόμων που έχουν ανάγκη. Ξεκίνησε την καριέρα της ως δικηγόρος που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παιδιών που έπεσαν θύματα κακοποίησης και παραμέλησης ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας στο Camden County, New Jersey. Στη συνέχεια μετέβη για καριέρα στη νοσηλευτική, όπου εργάστηκε ως νοσοκόμα, στην παιδιατρική υγεία στο σπίτι και σε μακροχρόνια φροντίδα σε συνεργασία με ηλικιωμένους και ενήλικες. Από νεαρή ηλικία, τις αξίες της σκληρής δουλειάς, και της ακεραιότητας ενστάλαξαν στη Μαρία ο Έλληνας μετανάστης πατέρας της που μετέβη στις ΗΠΑ για να αποκτήσει διδακτορικό στα Οικονομικά και η μητέρα της. Ως γερουσιαστής, η Μαρία δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι πολίτες της Πενσυλβάνια έχουν πρόσβαση σε ποιοτική, προσιτή υγειονομική περίθαλψη.
• Κυρία Γερουσιαστή, περιγράψτε μας την κατάσταση στις ΗΠΑ, τώρα που ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Προεδρία.
Είμαι πολύ αισιόδοξη από την εκλογή του κ. Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ. Πιστεύω ότι πρόκειται να επαναφέρει την χώρα στην θέση που της αξίζει και να φτιάξει την εικόνα της διεθνώς, την οποία, πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έβλαψε. Τα πράγματα στη δική μου περιοχή, την Πενσυλβάνια αλλά και γενικότερα στην χώρα είναι ακόμη πολύ δύσκολα. Μέχρι να αναλάβει ο κ. Μπάιντεν θα έχουμε ακόμη προβλήματα.
• Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διχασμός στην αμερικανική κοινωνία;
Ναι, δυστυχώς. Οι υποστηρικτές του Τραμπ αρνούνται να δεχτούν ότι έχασε τις εκλογές και να το αναγνωρίσουν και κυριαρχεί πόλωση. Ειδικά τώρα με τον κορωνοϊό που θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο ενωμένοι ως έθνος για να τον αντιμετωπίσουμε, δυστυχώς, είμαστε σε πόλωση.
• Ποια μηνύματα λαμβάνετε από την Ευρώπη και την Ελλάδα για την εκλογή του κ. Μπάιντεν;
Είναι γεγονός πως υπάρχει μια ανακούφιση μετά τις εκλογές και τα μηνύματα από την Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αισιόδοξα. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για εμάς τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν η μεγάλη ζημιά που προκάλεσε ο Τραμπ στην εικόνα της χώρας, σε διεθνές επίπεδο και κυρίως με τους συμμάχους. Ελπίζω ότι ο κ. Μπάιντεν θα τα αποκαταστήσει αυτά και φυσικά, θα είναι αρωγός για την υπεράσπιση των συνόρων της Ελλάδας. Αυτό, ξέρετε, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο εμένα προσωπικά ως Ελληνίδα όσο και τους Ελληνο-Αμερικανούς. Μην ξεχνάτε ότι εάν απειλείται ένας από τους συμμάχους των ΗΠΑ, θα τον υποστηρίξουμε.

Γερουσιαστής,
Στέφαν Παππάς – Cheyenne, Wyoming
(Ρεπουμπλικανός)
Ο Στέφαν Παππάς (Stephan Pappas – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) είναι μέλος της Γερουσίας του Wyoming (Ουαϊόμινγκ) εκπροσωπώντας την Περιφέρεια 7. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 5 Ιανουαρίου 2015. Η τρέχουσα θητεία του λήγει την 1η Ιανουαρίου 2023. Ο κ. Παππάς εξελέγη για πρώτη φορά στην αίθουσα το 2014. Διετέλεσε στρατιωτικός στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (Air Force) και σύμβουλος σε θέματα άμυνας και ασφάλειας σε διάφορες θέσεις.
• Κύριε Γερουσιαστή, θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην Προεδρία των ΗΠΑ. Τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα κατά την άποψή σας;
Ξέρετε, εγώ είμαι Συντηρητικός και ανήκω στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Οπωσδήποτε, θέλαμε να δούμε τον Ντόναλντ Τραμπ να επανεκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, ξέρετε στις ΗΠΑ τα δύο κόμματα, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί, συνεργάζονται πολύ καλά σε διάφορα επίπεδα και για διάφορα ζητήματα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι θα φέρει η νέα διοίκηση υπό την Προεδρία του Τζο Μπάιντεν –ειδικά στην διεθνή πολιτική. Ξέρω πως -τουλάχιστον όσον με αφορά- όλα αυτά τα χρόνια που είμαι εκλεγμένος στο Κογκρέσσο, έχουμε αντιμετωπίσει πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως π.χ. την τουρκική προκλητικότητα. Σε αυτά τα θέματα ωστόσο, αν και οι Ρεπουμπλικανοί δεν ήταν απόλυτα αρνητικοί, δεν γνωρίζαμε τις ακριβείς θέσεις της κυβέρνησης Τραμπ. Σίγουρα, το Κογκρέσσο είναι ένας χώρος όπου η Ελλάδα έχει υποστηρικτές, ως σύμμαχοι των ΗΠΑ και φυσικά ως μέλος του ΝΑΤΟ. Είχα ασχοληθεί προσωπικά με στρατιωτικά θέματα, όντας πρώην στρατιωτικός στην Πολεμική Αεροπορία.
• Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην αμερικανική κοινωνία μετά τις εκλογές;
Κοιτάξτε, μετά τις εκλογές ο πρόεδρος Τραμπ πίστευε ότι είχε ελπίδες να κερδίσει έστω και στηριζόμενος σε νομικές διεκδικήσεις. Ωστόσο, πιστεύω ότι στις ΗΠΑ επικρατεί πολύ μεγάλη πόλωση μετά τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει τόσο μεγάλη πόλωση εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό είναι εμφανές στα μέλη του Κογκρέσσου καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να συνεννοηθούμε για να γίνουν κάποια πράγματα. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα κυλήσουν… πολύ αργά, στο μέλλον.
• Υπάρχουν όμως Πολιτείες που είναι Ρεπουμπλικανικές.
Πράγματι, υπάρχουν περίπου 36 Πολιτείες που έχουν μεγαλύτερη δύναμη οι Ρεπουμπλικανοί. Μπορεί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις μαζί με τους Δημοκρατικούς, αλλά νομίζω δεν θα είναι τόσο εύκολο.
• Οι Ελληνο-Αμερικανοί και από τα δύο κόμματα συνεργάζονται για τα προβλήματα της Ελλάδας; Ξέρουμε ότι έχετε κάνει κινήσεις μαζί με άλλους συναδέλφους σας και παρεμβάσεις όπως π.χ. υπογράψατε ψηφίσματα και στείλατε επιστολές συμπαράστασης στο Καστελλόριζο που αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα.
Βεβαίως, εμείς έχουμε πολύ ισχυρές ελληνικές ρίζες και είμαστε περήφανοι για την ελληνική μας καταγωγή και κληρονομιά. Έχουμε πάντα το μυαλό μας στην Ελλάδα και στην προσπάθεια βελτίωσης στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε πολλά ζητήματα όπως το εμπόριο και τα στρατιωτικά θέματα. Π.χ. όταν η Τουρκία ζήτησε τα F35 η δική μου τοποθέτηση στο Κογκρέσσο ήταν αρνητική. Εμείς, ως Έλληνες θα εργαστούμε για την βελτίωση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα!

Γερουσιαστής Λεωνίδας Ραπτάκης, 33η Περιφέρεια, Rhode Island
Η Ρόδος συνδέεται άμεσα με την Πολιτεία του Rhode Island. Ο Γερουσιαστής κ. Λεωνίδας (Λου) Ραπτάκης, που ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών μιλάει σήμερα για το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι από τους Ελληνο-αμερικανούς Γερουσιαστές που υπέγραψαν επιστολές υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικά του Καστελλορίζου απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις φέρνοντας το ζήτημα στο Αμερικανικό Κογκρέσσο. Ο Ραπτάκης είναι γνωστός για τις προσπάθειές του να στηρίξει την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα και στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σήμερα, με την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν ο κ. Ραπτάκης ξεκαθαρίζει ότι: «Η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου έκλεισε οριστικά για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν!»
• Κύριε Ραπτάκη, θα ήθελα ένα σχόλιο για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν και να μας περιγράψετε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον στην αμερικανική κοινωνία.
Κοιτάξτε, μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, νομίζω ότι τα πράγματα είναι πιο χαλαρά αλλά ο αμερικανικός λαός παραμένει διχασμένος ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ και σ’ εκείνους του Μπάιντεν. Είδαμε σε πολλές πολιτείες, να υπάρχει πόλωση. Το θέμα από εδώ και στο εξής για εμάς είναι πώς θα μπορέσουν, ο Τζο Μπάιντεν με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στην θέση που τους αξίζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Οι Δημοκρατικοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν το χέρι σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς να είναι μέσα στη νέα κυβέρνηση και να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς. Περιμένουμε η προσπάθειά του αυτή, να ενώσει την χώρα, ότι θα βρει ανταπόκριση. Άλλωστε είναι ένας άνθρωπος που υπηρέτησε μέσα στο Κογκρέσσο 37 ολόκληρα χρόνια ενώ διετέλεσε και αντιπρόεδρος. Συνεπώς, γνωρίζει από πολιτική και από συνεργασίες. Αυτό είχε κάνει κάποτε και ο Ρόναλντ Ρήγκαν στο παρελθόν. Ξέρουν δηλαδή, πώς δουλεύει η πολιτική σε αυτή την χώρα.
• Ο Τζο Μπάιντεν έδειξε ξεκάθαρα ότι τον ενδιαφέρει να εστιάσει στην εξωτερική πολιτική και μάλιστα στο να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους ανά τον κόσμο. Πού θα δώσει περισσότερη σημασία;
Ο νέος πρόεδρος πρέπει να κοιτάξει πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού. Έχουμε στα χέρια μας τα εμβόλια και θα πρέπει να δούμε τι αποτελέσματα θα υπάρχουν και πώς θα διανεμηθούν στον αμερικανικό λαό. Από εκεί και πέρα, θα κοιτάξει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και βεβαίως, τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Άλλωστε υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο που πρέπει να γίνει σεβαστό καθώς και οι υπογεγραμμένες συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες.
• Ποια είναι η εκτίμησή σας για την προκλητικότητα της Τουρκίας; Πώς θα την αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν; Είδαμε ότι ο Τραμπ είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, μέχρι πρότινος.
Θα σας πω μόνον μία φράση: από εδώ και στο εξής, η πίσω πόρτα του Λευκού Οίκου, έχει κλείσει για τον Ερντογάν! Άρα ο κ. Ερντογάν θα πρέπει να έρχεται μόνον από την… μπροστινή είσοδο στον Λευκό Οίκο, όπως και όποιος άλλος ηγέτης ξένης χώρας!
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει αντιληφθεί ακόμη πόσο πολύ έχει προσβάλει τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών που έχουν δυσαρεστηθεί πάρα πολύ με την συμπεριφορά του. Θα είναι λοιπόν, πολύ δύσκολη η επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ. Νομίζει ότι έχει κερδίσει έδαφος με αυτά που κάνει στο Αιγαίο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όμως πολλοί πολιτικοί στο Κογκρέσσο, είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την συμπεριφορά του.

• Φάνηκε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ικανοποιήθηκαν από την εκλογή Μπάιντεν. Πιστεύετε ότι τώρα, θα επανεκτιμηθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είμαι πεπεισμένος γι αυτό! Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν εμφανώς απογοητευμένοι από την Προεδρία Τραμπ και φυσικά είναι η ώρα, οι ΗΠΑ να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος με τους συμμάχους τους. Η Ευρώπη έμεινε μόνη σε πολλά θέματα ενώ όταν ήρθε η κρίσιμη ώρα, μόνον η Γαλλία στήριξε την Ελλάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα στηρίξουμε την Ελλάδα στο Αιγαίο και φυσικά την Κύπρο απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος κανενός! (Δεν αναφέρομαι στον λαό, αναφέρομαι στον Πρόεδρο και στην κυβέρνηση). Οι σχέσεις του με την Χαμάς και με τους φανατικούς ισλαμιστές, τον κατατάσσουν στους ανθρώπους που ΔΕΝ είναι φίλοι της Ευρώπης και φυσικά, δεν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε πλέον.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε αυτή την νέα κυβέρνηση η Ελλάδα θα έχει πολλούς υποστηρικτές καθώς υπάρχουν πολλοί ελληνο-αμερικανοί εκλεγμένοι σε Πολιτείες και στο Αμερικανικό Κογκρέσσο. Αυτό θα ενισχύσει τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις και πιστεύω πως θα υπάρξουν πολύ θετικές εξελίξεις σε όλους τους τομείς στις μεταξύ μας σχέσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου