ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Θα κατάσχεται ότι δεν δηλώνεται στο e-περιουσιολόγιο!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
περιουσιολόγιο

πισπεύ­δε­ται η εφαρ­μογή του ηλε­κτρο­νι­κού Περιου­σιο­λο­γίου, καθώς σύμφωνα με πλη­ρο­φο­ρίες, εντός του φθι­νο­πώ­ρου θα κατα­τε­θεί στη Βουλή η νομο­θε­τική διάταξη που θα καθο­ρί­ζει το πλαίσιο και τον τρόπο λει­τουρ­γίας του.

Στην εφαρ­μογή e-περιουσιολόγιο θα κατα­γρά­φο­νται όλα τα περιου­σιακά στοι­χεία των φορο­λο­γου­μέ­νων, κινητά και ακίνητα, αλλά με την απειλή, πως, ό,τι δεν δηλώ­νε­ται, θα κατά­σχε­ται.

Σημειώ­νε­ται ότι από το Επι­χει­ρη­σιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ του 2018, προ­έ­κυ­πτε ότι  η λει­τουρ­γία του e-Περιουσιολογίου τοπο­θε­τού­νταν τον Δεκέμ­βριο του 2020, αλλά η δια­δι­κα­σία επι­τα­χύ­νε­ται.

Σύμφωνα με τον προ­γραμ­μα­τι­σμό του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, έως τα τέλη Σεπτεμ­βρίου του 2018 θα παρα­δο­θεί το έργο από την εται­ρεία που ανέλαβε τη δημιουρ­γία της ηλε­κτρο­νι­κής πλατ­φόρ­μας, ενώ τον Οκτώ­βριο θα «περά­σουν» στην εφαρ­μογή όλα τα περιου­σιακά στοι­χεία των φορο­λο­γου­μέ­νων.

Θα ακο­λου­θή­σει η νομο­θε­τική διάταξη που θα καθο­ρί­ζει τον τρόπο λει­τουρ­γία του e-περιουσιολογίου. Με την ενερ­γο­ποί­ηση της εφαρ­μο­γής η εφορία θα περάσει στην εφαρ­μογή τα στοι­χεία των ακι­νή­των των φορο­λο­γου­μέ­νων, των αυτο­κι­νή­των σκαφών ανα­ψυ­χής, αερο­σκάφη, όπως αυτά δηλώ­νο­νται στις φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις.

Στη συνέ­χεια οι φορο­λο­γού­με­νοι θα μπουν στην εφαρ­μογή, θα ελέγ­ξουν αν τα στοι­χεία είναι σωστά, θα κάνουν τυχόν διορ­θώ­σεις, αλλά θα προ­σθέ­σουν και άλλα στοι­χεία, που ενδε­χο­μέ­νως παρέ­λει­ψαν να δηλώ­σουν.

Τα περιου­σιακά στοι­χεία που θα δηλώ­νουν οι φορο­λο­γού­με­νοι μεταξύ άλλων είναι:

  1. Χρη­μα­τικά ποσά που φυλάσ­σο­νται στις κατοι­κίες των φορο­λο­γου­μέ­νων
  2. Μετρητά σε θυρίδες
  3. Κοσμή­ματα
  4. Πίνακες
  5. Κατα­θέ­σεις σε ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες
  6. Κατα­θέ­σεις του εξω­τε­ρι­κού
  7. Πλάκες χρυσού
  8. Μετοχές
  9. Ομόλογα
  10. Έντοκα γραμ­μά­τια
  11. Συμ­με­το­χές σε πάσης μορφής επι­χει­ρή­σεις
  12. Εται­ρικά μερίδια
  13. Μερίδια αμοι­βαίων κεφα­λαίων
  14. Ακίνητα
  15. Αυτο­κί­νητα, σκάφη, αερο­πλάνα, ελι­κό­πτερα

Οι φορο­λο­γού­με­νοι που δεν θα δηλώ­σουν κάποιο από τα ανωτέρω στοι­χεία θα τιμω­ρού­νται με αυστη­ρές κυρώ­σεις, που θα φτάνουν μέχρι και τη δήμευση, ενώ πλέον θα είναι πολύ εύκολο για την εφορία να τα εντο­πί­σει, μέσω των δια­σταυ­ρώ­σεων που θα πραγ­μα­το­ποιεί, με την ίδια την εφαρ­μογή και από στοι­χεία άλλων φορέων, όπως τρά­πε­ζες κ.λπ.

Εξάλλου το πλαίσιο των τεχνι­κών προ­δια­γρα­φών της εφαρ­μο­γής του Περιου­σιο­λο­γίου, προ­βλέ­πει πως βάσει συγκε­κρι­μέ­νων κρι­τη­ρίων θα εντο­πί­ζο­νται οι περι­πτώ­σεις όπου εμφα­νί­ζο­νται αδι­καιο­λό­γη­τες απο­κλί­σεις (σ.σ. στην αξία και τον αριθμό των περιου­σια­κών στοι­χείων από έτος σε έτος, ανα­ντι­στοι­χίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισο­δή­μα­τος και της αξίας των κατε­χο­μέ­νων περιου­σια­κών στοι­χείων κ.λπ.) ώστε να στο­χεύ­ο­νται πιο απο­τε­λε­σμα­τικά οι φορο­λο­γι­κοί έλεγχοι.

Οι 10 παρά­με­τροι του περιου­σιο­λο­γίου

Αντι­κεί­μενο του έργου του e-περιουσιολογίου θα είναι «η δημιουρ­γία του κατάλ­λη­λου μηχα­νο­γρα­φι­κού περι­βάλ­λο­ντος με σκοπό τη συγκέ­ντρωση του συνόλου των πλη­ρο­φο­ριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιου­σία των φυσικών και νομικών προ­σώ­πων καθώς και των νομικών οντο­τή­των» ανα­φέ­ρε­ται στην προ­κή­ρυξη του δια­γω­νι­σμού.

Με την ολο­κλή­ρωσή του, τα βασικά χαρα­κτη­ρι­στικά που θα έχει το έργο, θα είναι τα ακό­λουθα:

  1. Χρήστες του συστή­μα­τος θα είναι όλοι οι φορο­λο­γού­με­νοι (εξω­τε­ρι­κοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορο­λο­γι­κής Διοί­κη­σης (εσω­τε­ρι­κοί χρήστες)
  2. Το σύστημα θα υπο­στη­ρί­ζει την υποδοχή και ενσω­μά­τωση δεδο­μέ­νων περιου­σίας από άλλα πλη­ρο­φο­ριακά συστή­ματα της ΓΓΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περί­πτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρού­νται μηχα­νο­γρα­φικά.
  3. Το Πλη­ρο­φο­ριακό Σύστημα που θα ανα­πτυ­χθεί, θα πρέπει να είναι πλήρως παρα­με­τρικό, και εύκολα δια­χει­ρί­σιμο μέσω ειδικών εφαρ­μο­γών δια­χεί­ρι­σης, επι­σκό­πη­σης και παρα­κο­λού­θη­σης.
  4. Θα δίνεται η δυνα­τό­τητα στους εξω­τε­ρι­κούς χρήστες να εισά­γουν πλη­ρο­φο­ρίες για περιου­σιακά στοι­χεία, οι οποίες μακρο­πρό­θε­σμα θα δια­σταυ­ρώ­νο­νται με την αρμόδια αρχή.
  5. Θα δίνεται η δυνα­τό­τητα προ­βο­λής και εκτύ­πω­σης του συνόλου ή μέρους των περιου­σια­κών στοι­χείων ενός φορο­λο­γού­με­νου από τον ίδιο ή τους εσω­τε­ρι­κούς χρήστες της Φορο­λο­γι­κής Διοί­κη­σης.
  6. Θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα τρο­πο­ποί­η­σης λαν­θα­σμέ­νων πλη­ρο­φο­ριών από το φορο­λο­γού­μενο.
  7. Θα υπάρχει δυνα­τό­τητα κατα­χώ­ρη­σης των περιου­σια­κών στοι­χείων, τα οποία απο­κα­λύ­πτο­νται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει κατα­στεί ορι­στι­κός.
  8. Θα γίνεται ανα­λυ­τική ή και συγκε­ντρω­τική επε­ξερ­γα­σία των δεδο­μέ­νων του συστή­μα­τος για την παρα­γωγή στα­τι­στι­κών, ανα­φο­ρών και ενη­με­ρω­τι­κών εκθέ­σεων.
  9. Θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα επε­ξερ­γα­σίας – αξιο­λό­γη­σης των δεδο­μέ­νων των φορο­λο­γου­μέ­νων για τον εντο­πι­σμό πιθανής απο­κρυ­βεί­σας φορο­λο­γη­τέας ύλης.
  10. Θα υπάρχει δυνα­τό­τητα συσχέ­τι­σης περιου­σια­κών στοι­χείων μεταξύ φυσικών και νομικών προ­σώ­πων ή νομικών οντο­τή­των και ταυ­τό­χρονη παρα­κο­λού­θηση αυτών ανε­ξάρ­τητα από την πηγή προ­έ­λευ­σης των δεδο­μέ­νων.

πηγή sofokleousin.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.