Ειδήσεις

Παρέμβαση του Δημάρχου Κω σε κ. Γιούνκερ και κ. Μοσκοβισί για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Νέα πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω κ. Γιώργου Κυρίτση για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στην Κω αλλά και στα άλλα νησιά που υφίστανται τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.
Αυτή τη φορά ο Δήμαρχος Κω επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με παρέμβασή του προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ αλλά και τον Επίτροπο Οικονομικών και Φορολογικών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί.
“Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2018, θα συνιστά όχι απλά ένα νέο και δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος για την Κω αλλά μία τιμωρία. Έτσι την εκλαμβάνουν οι πολίτες της Κω, που διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό” επισημαίνει ο Δήμαρχος Κω.

Ο κ.Κυρίτσης αναφέρεται στις περιπτώσεις νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες ισχύσει ειδικό φορολογικό καθεστώς προκειμένου να τεκμηριώσει το αίτημα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.
Συγκεκριμένα:
-Στη Γερμανία, το νησί Helgoland έχει ειδικό καθεστώς σε σχέση με το ΦΠΑ.
-Στη Γαλλία ειδικό καθεστώς σε ότι αφορά στον ΦΠΑ, ισχύει στην Κορσική.
-Στην Ισπανία το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ισχύει στις Κανάριες νήσους.
-Στην Πορτογαλία, στις Αζόρες και στη Μαδέρα υπάρχουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
-Στη Φινλανδία ισχύει ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά Aland.
Ο Δήμαρχος Κω θεωρεί επιβεβλημένη κίνηση την παρέμβασή του προς τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο νησί μας, αποτελεί απαίτηση των θεσμών στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα επιχειρεί να κινητοποιήσει και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, από τους οποίους ζήτησε να αναδείξουν το ζήτημα αυτό στο δημόσιο διάλογο αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Η Κως δεν ζητά ειδική μεταχείριση.
Ζητά το αυτονόητο.
Ζητά να μην προστεθούν και νέα βάρη, τη στιγμή που προσπαθεί να σταθεί και να κρατηθεί όρθια.
Το δημοσιονομικό κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω, είναι ασήμαντο. Αντίθετα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει η αναπτυξιακή διάσταση μιας τέτοιας προοπτικής, κάτι που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων” τονίζει ο Δήμαρχος Κω.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο Δήμαρχος Κω κ. Κυρίτσης είχε ζητήσει τη συνεννόηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων προκειμένου να υπάρξει ενιαία στάση στο θέμα της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για την Κω και τα νησιά που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου