Ειδήσεις

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες της 2ης Εκθεσης Δωδεκανησίων Αρχιτεκτόνων

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο “ΘΕΡΜΑΙ”

Στη δημοσιότητα τέθηκε το πρόγραμμα των εισηγήσεων της «2ης Έκθεσης Δωδεκανήσιων Αρχιτεκτόνων». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Θέρμαι», κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Έκθεσης.

Η θεματολογία και οι τίτλοι των ομιλιών οριστικοποιήθηκαν κατόπιν της προγραμματισμένης Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι οι ομιλητές της Έκθεσης.

Τον Σύλλογο εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος και το Μέλος του ΔΣ κ. Γιάννης Ματσαμάς, ενώ από τους προσκεκλημένους ομιλητές παρευρέθησαν οι κ. Χάρης Λαμπρίδης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Ρόδου), κ. Παναγιώτης Βενέρης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δωδεκανήσου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου), κ. Γιώργος Καρυδάκης (Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου Υπουργείου Πολιτισμού), κ. Άννα Παρασκευοπούλου, (Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου) και κ. Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα (Αναπληρώτρια Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης Μνημείων Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου).

Η πολυποικιλότητα της θεματολογίας των ομιλιών είναι ενδεικτική του τεράστιου πλούτου και εύρους της Δωδεκανήσιας Αρχιτεκτονικής.

Αναλυτικά οι τίτλοι των εισηγήσεων:

·                     κ. Αγαπητός Ξάνθης

Προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Δωδεκανήσου Υπουργείου Τουρισμού

«Η τουριστική αφίσα: τέχνη ή εργαλείο?»

·                     κ. Ευαγγελία Μανωλά

Προϊσταμένη του τμήματος Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

«Αρχιτεκτονική και πόλη»

·                     κ. Χάρης Λαμπρίδης

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Δήμου Ρόδου

«Η συμβολή της αρχιτεκτονικής στην αναβάθμιση του αστικού τοπίου»

·                     κ. Παναγιώτης Βενέρης

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δωδεκανήσου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

«Περιβαλλοντικό Δίκαιο. Από τη θεωρία στη Πράξη.»

·                     κ. Γιώργος Καρυδάκης

Προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου Υπουργείου Πολιτισμού

«Νεότερα Μνημεία της Δωδεκανήσου»

·                     κ. Άννα Παρασκευοπούλου

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου

«Η Παλιά Πόλη σήμερα»

·                     κ. Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα

Αναπληρώτρια Πρόεδρος Επιτροπής Παρακολούθησης Μνημείων Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου

«1997-2017.Τρία βραβεία της Ευρωπαικής Ένωσης – Europa Nostra στα μνημεία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου»

·                     κ. Έφη Αναγνωστίδου

Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κω

«Σχεδιασμός διαδραστικών διαδρομών αυτοξενάγησης στο ιστορικό κέντρο της Κω»

Την επιμέλεια της Ημερίδας έχει αναλάβει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, και συγκεκριμένα οι αρχιτέκτονες κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, κ. Γιώργος Περνάρης, κ. Αναστασία Μαργιέ, κ. Νίκος Παπαγρηγορίου και κ. Γιάννης Ματσαμάς.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, πρόκειται για μία επιστημονική εκδήλωση που έχει ως επίκεντρο τον Δωδεκανήσιο Αρχιτέκτονα, τόσο τον ελεύθερο επαγγελματία, όσο και τον δημόσιο υπάλληλο. Οι ομιλίες απευθύνονται σε όλη τη Δωδεκανήσια κοινωνία, ανεξαρτήτως μορφωτικού υποβάθρου.

Την Έκθεση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου με τον Δήμο Ρόδου (ΔΟΠΑΡ και Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου). Η συνεργασία επισημοποιήθηκε κατόπιν μίας σειράς συναντήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων με τον Δήμαρχο Ρόδου κ Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο του ΔΟΠΑΡ κ Στέφανο Κυριαζή.

Ιδιαίτερα συμβολική σημασία έχει ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση, το ξενοδοχείο «Θέρμαι» στο οποίο στεγάζεται το Ι.Ε.Κ. Ρόδου, ένα ιστορικό κτήριο μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας που κοσμεί το κέντρο της Ρόδου. Η συνεργασία επισημοποιήθηκε κατόπιν επαφών μεταξύ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. κ. Παναγιώτη Κουντούρη και του Υπουργείου Τουρισμού.

Εκθέτες θα είναι οι Δωδεκανήσιοι Αρχιτέκτονες οι οποίοι θα αποτυπώσουν εικονογραφημένα το επιστημονικό αρχιτεκτονικό, αλλά και γενικότερα εικαστικό τους έργο.

Την επιμέλεια της Έκθεσης έχουν αναλάβει από κοινού ο Δήμος με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Επιμελητές θα είναι οι αρχιτέκτονες κ. Μίκα Μιχαλάκη και κ. Μάνος Γερακιός, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Υποδομών, αμφότεροι μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων.

Πρόκειται για τη 2η Αρχιτεκτονική Έκθεση που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου. Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους η 1η Έκθεση Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έχει πραγματοποιηθεί στη Ρόδο και αφορούσε την ανάπλαση της πλατείας Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιών).

Γιώργος Σκιαδόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης

Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Αναστασία Μαργιέ

Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Παπαγρηγορίου

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου