ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναζητούνται 200.000 εργάτες για να κρατήσουν την ανάπτυξη στο 2%

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Η έλλειψη εργα­τι­κού δυνα­μι­κού λόγω της γήραν­σης του πλη­θυ­σμού απο­τε­λεί μία από τις κορυ­φαίες ανα­πτυ­ξια­κές προ­κλή­σεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Για τη χώρα μας ομο­νο­ούν σε αυτό το συμπέ­ρα­σμα τα στοι­χεία της Eurostat, η ΤτΕ και το Συμ­βού­λιο Οικο­νο­μι­κών Εμπει­ρο­γνω­μό­νων.

«Η Ευρώπη χρειά­ζε­ται μετα­νά­στες, διότι μειώ­νε­ται το εργα­τικό δυνα­μικό λόγω γήραν­σης, κάτι που έχουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. Δεν μπο­ρούμε να το αρνη­θούμε αυτό, γιατί αν το αρνη­θούμε, τότε θα κατα­δι­κα­στούμε σε παρα­γω­γική στα­σι­μό­τητα λείπουν 200.000 χέρια», τόνισε πρό­σφατα ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Eurostat και του Συμ­βου­λίου Οικο­νο­μι­κών Εμπει­ρο­γνω­μό­νων το εργα­τικό δυνα­μικό στην Ελλάδα είναι ανα­γκαίο να αυξηθεί κατά 200.000 εργα­ζό­με­νους την επόμενη 5ετία προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί ως στόχος για ανά­πτυξη πέριξ του 2%.

Όμως, με βάση τα δημο­γρα­φικά στοι­χεία έως το 2050 οι εργα­ζό­με­νοι θα μειω­θούν κατά 27% και οι συντα­ξιού­χοι θα αυξη­θούν κατά 20%. Και όσο οι εκτι­μή­σεις πάνε στο ακόμα πιο μακρινό μέλλον, οι προ­κλή­σεις είναι ακόμα μεγα­λύ­τε­ρες. Άλλωστε, το δημο­γρα­φικό πρό­βλημα εντεί­νε­ται και οι προ­βλέ­ψεις της Eurostat ανα­φέ­ρουν πως το 2070 ο πλη­θυ­σμός στην Ελλάδα θα έχει πέσει σίγουρα κάτω από τα 8 εκα­τομ­μύ­ρια.

Στο πλαίσιο αυτό και με τη μετα­νά­στευση να απα­σχο­λεί δια­χρο­νικά τη χώρα μας, η ένταξη μετα­να­στών στο εργα­τικό δυνα­μικό απο­τε­λεί μάλλον μία ανα­γκαία συνθήκη για να αντέξει η οικο­νο­μία μας.

Ωστόσο, οι πολι­τι­κές που ακο­λου­θού­νται την τελευ­ταία δεκα­ε­τία δεν δεί­χνουν πως η Ελλάδα κινεί­ται προς αυτή την κατεύ­θυνση. Το εργα­τικό δυνα­μικό μετα­να­στών που δια­θέ­τει η χώρα μειώ­νε­ται σταθερά. Το 2014 στην Ελλάδα εργά­ζο­νταν 403.000 μετα­νά­στες όμως το 2024 ο αριθμός των εργα­ζό­με­νων μετα­να­στών είχε πέσει στους 179.000 μόνο.

Πολλοί ανα­λυ­τές βέβαια εκτι­μούν πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα “μαύρης εργα­σίας” και η Πολι­τεία καλεί­ται να το λύσει εφαρ­μό­ζο­ντας πολι­τι­κές ένταξης μετα­να­στών στην κοι­νω­νία. Για την ώρα, πάντως, αυτό που κατα­γρά­φε­ται είναι 280.000 εκκρεμή αιτή­ματα μετα­να­στών για έκδοση ή ανα­νέ­ωση άδειας δια­μο­νής.

Το υπουρ­γείο Μετα­νά­στευ­σης (ακόμα) σχε­διά­ζει να αυτο­μα­το­ποι­ή­σει τη δια­δι­κα­σία έκδοσης και ανα­νέ­ω­σης αδειών, να γίνεται πλέον ηλε­κτρο­νικά, όπως επίσης να αυξηθεί ο χρόνος ισχύος των αδειών και να διευ­κο­λύ­νο­νται οι εργο­δό­τες που μετα­κα­λούν μετα­νά­στες.

Όσο για το γεγονός ότι η Ελλάδα καλεί­ται να εφαρ­μό­σει τέτοιες πολι­τι­κές ενώ ο Τραμπ (που έχει θαυ­μα­στές και στην Ελλάδα) δηλώνει ότι θα κάνει το ακριβώς αντί­θετο στις ΗΠΑ, ο Γιάννης Στουρ­νά­ρας απαντά: «Ο πρό­ε­δρος Τραμπ είπε ότι θα διώξει έναν αριθμό μετα­να­στών. Αυτό θα δημιουρ­γή­σει πλη­θω­ρι­σμό στην Αμερική… Διότι θα συρ­ρι­κνώ­σει την αγορά εργα­σίας, την προ­σφορά εργα­σίας, με δεδο­μένη ζήτηση, θα αυξη­θούν τα μερο­κά­ματα, θα αυξηθεί ο πλη­θω­ρι­σμός».

 

 

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.