Τοπικές Ειδήσεις

Τρεις Καλύμνιοι συγγενείς στο εδώλιο για έκρηξη κατά συναυτουργία

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω θα καθίσουν την 9η Μαρτίου 2020 τρεις κάτοικοι Καλύμνου, συγγενείς, και συγκεκριμένα δύο άνδρες και μια γυναίκα, κατηγορούμενοι για έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα κατά συναυτουργία.

Ο φερόμενος ως θύμα είχε στην ιδιοκτησία του ένα σκάφος το οποίο είχε αγοράσει το 2011 αντί του ποσού των 4.000 ευρώ περίπου από τη Μυτιλήνη και το μετέφερε στην Κάλυμνο.
Εκεί το επισκεύασε από την αρχή βάζοντας νέο εξοπλισμό, μηχανές, ηλεκτρονικά, νέα καμπίνα, καινούριο κατάστρωμα, ανοξείδωτες τέντες μπροστά και πίσω και όλο τον απαιτούμενο σωστικό εξοπλισμό, καταβάλλοντας για όλες τις εργασίες το ποσό των 60.000 ευρώ.
Το σκάφος καταχωρήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλύμνου.
Στις 3-5-2012 ο ιδιοκτήτης είχε ρίξει το σκάφος στη θάλασσα με σκοπό την επόμενη μέρα να το πάει στην Τέλενδο προκειμένου να διενεργεί μεταφορές επιβατών από Μυρτιές προς Τέλενδο με κυβερνήτη τον πεθερό του.
Το πρωί της 4-5-2012 τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη ένας κάτοικος του νησιού ο οποίος είχε και εκείνος αλιευτικό σκάφος και του ανέφερε ότι το σκάφος του έπαθε μεγάλη ζημιά και θα έπρεπε να πάει αμέσως στο λιμάνι.
Ο ιδιοκτήτης μετέβη στο λιμάνι και είδε το σκάφος του να έχει υποστεί ζημιές από έκρηξη με ρίψη δυναμίτη και ειδικότερα είχε τρύπα στην αριστερή πλευρά κοντά στο στόμιο υποδοχής πετρελαίου λίγες σπιθαμές από τη θάλασσα, τα καθίσματα στο πάνω μέρος ήταν διαλυμένα και οι μηχανές στο μηχανοστάσιο ήταν διαλυμένες.
Εν συνεχεία τράβηξε το σκάφος στη στεριά και το επισκεύασε με συνολικό κόστος επισκευής περίπου 20.000 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής προανάκρισης κατονόμασε ως πιθανό δράστη έναν κάτοικο του νησιού διότι είχε μαζί του επαγγελματικές διαφορές και ο τελευταίος είχε απειλήσει με δυναμίτη τον κουνιάδο του σε κατ’ ιδίαν συζήτηση λέγοντάς του “όποιος είναι παράνομος θα τον ανατινάξω”.
Εν συνεχεία όμως σε νέα κατάθεσή του ανέφερε ότι εκείνος που είχε υποψιαστεί αρχικά δεν είχε καμία σχέση με το συμβάν για το οποίο υπεύθυνη είναι η οικογένεια των κατηγορουμένων.
Ειδικότερα, ο φερόμενος ως θύμα έχει παντρευτεί την κόρη του αδερφού της δεύτερης κατηγορουμένης και ο πεθερός του δεχόταν απειλές μετά το 2011 από τους κατηγορουμένους ότι θα τον καταστρέψουν και θα τον ανατινάξουν εξαιτίας κληρονομικών διαφορών που προέκυψαν από το θάνατο της αδερφής του.
Μάλιστα ο φερόμενος ως θύμα επικαλείται επεισόδιο στις 19-6-2012 κατά το οποίο δύο εκ των κατηγορουμένων και ένας άγνωστος άνδρας μετέβησαν στην Τέλενδο με καΐκι και χτύπησαν μεταξύ άλλων τον κουνιάδο του, τον πεθερό του και τη γυναίκα του.
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού, όπως κατέθεσε μάρτυρας, ο τρίτος κατηγορούμενος έβγαλε δυναμίτη από την τσάντα της μητέρας του και προτάσσοντάς τον είπε σε αυτόν: «…ό,τι έκανα στο σκάφος του γαμπρού σου θα κάνω και στο δικό σου, θα τα ανατινάξω όλα, δεν είδατε ακόμη τίποτα!».
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει ακόμη ένας μάρτυρας σε κατάθεσή του στην οποία αναφέρει ότι δύο-τρεις ημέρες μετά την ανατίναξη του σκάφους πρωινές ώρες του τηλεφώνησε ένας εκ των κατηγορουμένων και του είπε: «…αν και το σκάφος δε βυθίστηκε, θα σας πετάξω και άλλο δυναμίτη».
Περαιτέρω ο φερόμενος ως θύμα επικαλείται και άλλα περιστατικά σε βάρος του μεταγενέστερα, ήτοι εμπρησμό των καθισμάτων της επιχείρησής του και ενός μικρού σπιτιού στις 6-5-2014 και στις 17-5-2014 αντίστοιχα στην Τέλενδο, όπως και απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα των κατηγορουμένων στο διάστημα 7-6-2012 ως 19-6-2012 στο τηλέφωνο του πεθερού του.
Στις 18-11-2014 μετέβη στο Λιμεναρχείο Καλύμνου ένας κάτοικος του νησιού, γνωστός από υποθέσεις ναρκωτικών, ο οποίος κατέθεσε ότι στις αρχές του καλοκαιριού του 2012 η δεύτερη κατηγορουμένη τον πλησίασε και του έδωσε 300 ευρώ για να βάλει φωτιά στο σκάφος του θύματος.
Ότι ο ίδιος πήρε τα χρήματα χωρίς να το πράξει και ότι όταν μετά από λίγες ημέρες συνέβη το περιστατικό της έκρηξης, η ανωτέρω, παρουσία του συζύγου του πρώτου κατηγορουμένου, τον απείλησε να μην πει σε κανένα τίποτα για τη συμφωνία τους γιατί αλλιώς θα του έκανε κακό.
Οι κατηγορούμενοι στην απολογία τους αρνήθηκαν την κατηγορία επικαλούμενοι τις προσωπικές διαφορές που έχουν με την οικογένεια του θύματος. Μάλιστα ο τελευταίος επικαλείται ότι το επίδικο διάστημα βρισκόταν στην Αυστραλία όπου εργάζεται τα καλοκαίρια, χωρίς όμως ουδόλως να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου