ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για τον ανερχόμενο, γαστρονομικό τουρισμό

news room 5 λεπτά ανάγνωση
900

Το συμπέ­ρα­σμα από την εντυ­πω­σιακή παρου­σία της Περι­φέ­ρειας στην 5η Έκθεση Τρο­φί­μων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ

 Με «όπλο» την εξω­στρέ­φεια η οποία, ως στρα­τη­γική επιλογή απο­τυ­πώ­νε­ται πλήρως στον τίτλο της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου ως «Γαστρο­νο­μική Περι­φέ­ρεια της Ευρώπης 2019», τα νησιά των Κυκλά­δων και των Δωδε­κα­νή­σων έκαναν μια εξαι­ρε­τική παρου­σία στην 5η μεγάλη Έκθεση Τρο­φί­μων και Ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2018, η οποία ολο­κλη­ρώ­νε­ται σήμερα. Δευτέρα, στο Ολυ­μπιακό Κέντρο Ξιφα­σκίας στο Ελλη­νικό.

Με μεγάλο αριθμό εκθετών από όλα σχεδόν τα νησιά της, η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου  συμ­με­τείχε φέτος για 4η συνε­χό­μενη χρονιά στην έκθεση, με μια εντυ­πω­σιακή γκάμα παρα­δο­σια­κών νησιώ­τι­κων προ­ϊ­ό­ντων υψηλής ποιό­τη­τας και δια­τρο­φι­κής αξίας. Με πενήντα εκθέτες από δεκα­ο­κτώ νησιά του Νοτίου Αιγαίου σε ένα περί­πτερο 240 τ.μ.,, η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου προ­ώ­θησε και φέτος έναν από τους πρω­ταρ­χι­κούς στόχους της: την απο­τε­λε­σμα­τική προβολή των τοπικών προ­ϊ­ό­ντων της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξω­τε­ρικό, παρέ­χο­ντας παράλ­ληλα την δυνα­τό­τητα σύναψης συμ­φω­νιών με τους παρα­γω­γούς της, δίνο­ντας τους την ευκαι­ρία να καλ­λιερ­γή­σουν σχέσεις εμπι­στο­σύ­νης με το ελλη­νικό κοινό και τους επι­χει­ρη­μα­τίες του χώρου, ενι­σχύ­ο­ντας ταυ­τό­χρονα την εξα­γω­γική τους δρα­στη­ριό­τητα.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, επι­σκε­πτό­με­νος την έκθεση, ανα­φέρ­θηκε στη ιδιαι­τε­ρό­τητα της γαστρο­νο­μίας του Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις πρω­το­βου­λίες εκείνες, με τις οποίες επι­τυγ­χά­νο­νται οι στόχοι που έχει θέσει η Περι­φέ­ρεια, για να στη­ρί­ξει τον πρω­το­γενή τομέα δια μέσου του του­ρι­σμού, στο πλαίσιο του δυνα­μικά ανερ­χό­με­νου διεθνώς, γαστρο­νο­μι­κού του­ρι­σμού, μια νέα τάση που τα νησιά των Κυκλά­δων και των Δωδε­κα­νή­σων δια­θέ­τουν όλες τις δυνα­τό­τη­τες και τις προ­δια­γρα­φές για να την αξιο­ποι­ή­σουν στο έπακρο.

Ειδι­κό­τερα, ο κ. Χατζη­μάρ­κος δήλωσε:

«Το μεγάλο πλε­ο­νέ­κτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοι­κη­μένα νησιά του, δια­θέ­τει τη δική του ξεχω­ρι­στή, μονα­δική κουζίνα και τοπικά προ­ϊ­ό­ντα υψη­λό­τα­της ποιό­τη­τας και δια­τρο­φι­κής αξίας. Το γεγονός ότι οι ρίζες της αιγαια­κής γαστρο­νο­μίας φτάνουν μέχρι την αρχαιό­τητα και απο­τε­λούν τη βάση της σύγ­χρο­νης ευρω­παϊ­κής κου­ζί­νας, είναι ένα ακόμη μεγάλο συγκρι­τικό πλε­ο­νέ­κτημα για το Νότιο Αιγαίο. Αυτός ο εξαι­ρε­τι­κός, μονα­δι­κός γαστρο­νο­μι­κός πλούτος, χάρισε στην Περι­φέ­ρειά μας  τη διά­κριση της «Γαστρο­νο­μι­κής Περι­φέ­ρειας της Ευρώπης 2019».  Το Νότιο Αιγαίο βρίσκει τη θέση του στον παγκό­σμιο χάρτη της γαστρο­νο­μίας και στέ­κε­ται πλέον ισάξια δίπλα στους μεγα­λύ­τε­ρους γαστρο­νο­μι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Ευρώπης, όπως είναι η Λομ­βαρ­δία της Ιταλίας, η Κατα­λο­νία της Ισπα­νίας και άλλες.  Είναι μεγάλο το όφελος από την διά­κριση αυτή, όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολό­κληρη τη χώρα.  Κάθε πρω­το­βου­λία που προωθεί τη γαστρο­νο­μία του τόπου μας και τα γνήσια παρα­δο­σιακά προ­ϊ­ό­ντα, μας φέρνει πιο κοντά στον στόχο, που είναι η ανά­δειξη της τοπικής παρα­γω­γής, η προβολή και προ­ώ­θηση των τοπικών προ­ϊ­ό­ντων σε νέες αγορές και  η δια­σύν­δεση του πρω­το­γε­νούς τομέα με τον Του­ρι­σμό.  Επεν­δύ­σουμε στην εξω­στρέ­φεια που είναι το “κλειδί” της επι­τυ­χίας μας».

Την στρα­τη­γική επιλογή της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου να ενι­σχύ­σει τον πρω­το­γενή τομέα στα νησιά των Κυκλά­δων και των Δωδε­κα­νή­σων και να ανα­δεί­ξει τα τοπικά, υψηλής δια­τρο­φι­κής αξίας προ­ϊ­ό­ντα στις αγορές του εξω­τε­ρι­κού, δια μέσου της δια­σύν­δε­σης της πρω­το­γε­νούς παρα­γω­γής με τον του­ρι­σμό, ανέ­δειξε ο Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρ­χης Πρω­το­γε­νούς Τομέα και Γαστρο­νο­μίας, Φιλή­μο­νας Ζαν­νε­τί­δης, στην ομιλία του κατά την διάρ­κεια των εγκαι­νίων  της 5ης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.

Ο κ. Ζαν­νε­τί­δης, παρό­ντος του Υπουρ­γού Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων, Βαγγέλη Απο­στό­λου, βου­λευ­τών περι­φε­ρειαρ­χών και εκπρο­σώ­πων της αυτο­διοί­κη­σης από όλη την Ελλάδα, σημεί­ωσε ότι καθο­ρι­στι­κής σημα­σίας για την επί­τευξη του στόχου της εξω­στρέ­φειας, είναι η ανά­δειξη του Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρο­νο­μική Περι­φέ­ρεια της Ευρώπης 2019, τίτλο που για πρώτη φορά διεκ­δί­κησε και κατέ­κτησε ελλη­νική περι­φέ­ρεια.

 

Πέρα από την μεγάλη και εντυ­πω­σιακή συμ­με­τοχή νησιών από Κυκλά­δες και Δωδε­κά­νησα, ιδιαί­τερη αίσθηση προ­κά­λεσε η θεμα­τική εκδή­λωση που οργα­νώ­θηκε  το Σάββατο το πρωί,  στο πλαίσιο των παράλ­λη­λων εκδη­λώ­σεων της έκθεσης. Σκοπός της εκδή­λω­σης ήταν  η ανά­δειξη του γαστρο­νο­μι­κού πλούτου, του πολι­τι­σμού και των τοπικών προ­ϊ­ό­ντων των νησιών της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου και ταυ­τό­χρονα η παρου­σί­αση της Αιγαια­κής δια­τρο­φής ως προ­τύ­που υγιει­νού τρόπου ζωής, καθώς και η ανάλυση της νέας τάσης του γαστρο­νο­μι­κού του­ρι­σμού.

 

Στη διάρ­κεια  της θεμα­τι­κής εκδή­λω­σης η κ. Χάιντι Λαζάνη, επι­κε­φα­λής της επι­τρο­πής «Γαστρο­νο­μική Περι­φέ­ρεια της Ευρώπης 2019» για το Νότιο Αιγαίο, παρου­σί­ασε τις δράσεις του προ­γράμ­μα­τος “Taste the Seasons”, που υλο­ποιεί­ται στο πλαίσιο του τίτλου, πολλές εκ των οποίων ξεκί­νη­σαν ήδη να πραγ­μα­το­ποιού­νται από την αρχή του 2017 και κορυ­φώ­νο­νται το 2019, με κεντρική φιλο­σο­φία την δια­σύν­δεση του­ρι­σμού, γαστρο­νο­μίας και πρω­το­γε­νούς τομέα. Όπως τόνισε, μέσα από τις δράσεις που προ­βλέ­πο­νται, η γαστρο­νο­μία του Νοτίου Αιγαίου έχει όλες τις δυνα­τό­τη­τες να ανα­δει­χθεί, ενι­σχύ­ο­ντας το του­ρι­στικό ρεύμα προς τα νησιά μας, σε μια περίοδο που ο γαστρο­νο­μι­κός του­ρι­σμός είναι μια τάση με ταχεία και ιδιαί­τερα δυνα­μική άνοδο διεθνώς.

 

Ομι­λή­τριες στην ίδια ημερίδα ήταν επίσης  η κ.  Roberta Garibaldi,  αν. Καθη­γή­τρια του Πανε­πι­στη­μίου του Μπέρ­γκαμο και πιστο­ποι­η­μένη Πρέσβης της Διε­θνούς Ένωσης Γαστρο­νο­μι­κού Του­ρι­σμού,  που παρου­σί­ασε τις διε­θνείς τάσεις του γαστρο­νο­μι­κού του­ρι­σμού, σημειώ­νο­ντας  ότι όλο και μεγα­λύ­τερο είναι το ποσοστό του­ρι­στών που επι­λέ­γουν τον τόπο των δια­κο­πών τους με βάση τη γαστρο­νο­μία του, στο πλαίσιο του του­ρι­σμού εμπει­ρίας. Ένα τομέα στον οποίο η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου δια­θέ­τει πολύ μεγάλα απο­θέ­ματα προς αξιο­ποί­ηση και ήδη η στρα­τη­γική που ακο­λου­θεί­ται στον του­ρι­σμό, κινεί­ται γύρω από αυτόν τον άξονα.

 

Τέλος, η κ. Γλυ­κε­ρία Ψαρρά, PhD, επ. συνερ­γά­της του Χαρο­κο­πείου Πανε­πι­στή­μιου και Επί­κουρη Καθη­γή­τρια του Πανε­πι­στη­μίου του Rutgers, παρου­σί­ασε εισή­γηση με κεντρικό θέμα την αιγιακή δίαιτα ως υγιεινό  πρότυπο δια­τρο­φής. Η κ. Ψαρρά εστίασε στις επι­μέ­ρους παρα­μέ­τρους της Ιππο­κρα­τι­κής έννοιας της Δίαιτας, τονί­ζο­ντας την στροφή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής όπου η σωμα­τική άσκηση παίζει σημα­ντικό ρόλο. Οι ιδιαι­τε­ρό­τη­τες του κλί­μα­τος, των τοπικών καλ­λιερ­γειών και της μορ­φο­λο­γίας του εδάφους συμπλη­ρώ­νουν την εικόνα της Αιγαια­κής Δίαιτας, προ­σφέ­ρο­ντας σε όποιον την ακο­λου­θεί πολ­λα­πλά οφέλη στην πνευ­μα­τική και σωμα­τική υγεία του.

 

Η παρου­σία του Νοτίου Αιγαίου στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ, συνο­δεύ­τηκε για μια ακόμη φορά από τη Λέσχη Αρχι­μα­γεί­ρων Δωδε­κα­νή­σου  – Κυκλά­δων, που πρό­σφερε παρα­δο­σια­κές γεύσεις μέσα από τις δημιουρ­γίες της, αφή­νο­ντας τις καλύ­τε­ρες γευ­στι­κές εντυ­πώ­σεις στους επι­σκέ­πτες της έκθεσης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.