Συνεντεύξεις

B. Μεϊμαράκης: «Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που προετοιμάζει το μέλλον»

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που προετοιμάζει το μέλλον, δίνει λύσεις και προγραμματίζει το αύριο, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συνεχίζουν να μιλούν με τη γλώσσα του παρελθόντος, χωρίς να διατυπώνουν προτάσεις. Γι΄αυτό και δημοσκοπικά, αν και οι κυβερνήσεις στο μέσον της θητείας τους καταγράφουν πτώση, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Συνέντευξη στην Μπίλλη Νεκταρία
Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Ν.Δ., σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική»

• Κύριε Μεϊμαράκη, ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο θα θέλαμε να μας επισημάνετε το κεντρικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Ν.Δ μέσα από τις εργασίες του.
Το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιείται στο μέσον της κυβερνητικής θητείας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές των κοινωνιών και των οικονομιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο στόχος του είναι διπλός. Από τη μία μας δίνεται η ευκαιρία να κατανοήσουμε, να συζητήσουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Από την άλλη, είναι η στιγμή να κάνουμε τον απολογισμό μας, να παρουσιάσουμε το θετικό και μεταρρυθμιστικό μας έργο και να απευθυνθούμε στους πολίτες, απαντώντας με επιχειρήματα σε όλα τα θέματα που τους απασχολούν.
Η Νέα Δημοκρατία, μέσα από τις τριήμερες εργασίες του συνεδρίου, θα εκπέμψει ένα ηχηρό μήνυμα ότι μετεξελίσσεται, αντιμετωπίζει τις κρίσεις, έχει πρόγραμμα, όραμα και σχεδιασμό για το αύριο. Μαζί με τα στελέχη της παράταξης, που η φωνή τους θα ακουστεί δυνατά σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αλλά και τη νεολαία, θα ανανεώσουμε την ελπίδα μας για το μέλλον.

• Εν τω μέσω της θητείας της, αναντίλεκτα, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλαπλές και πολυεπίπεδες κρίσεις. Μέσα από τις διεργασίες του συνεδρίου θα δοθεί έμφαση στο κυβερνητικό έργο τόσο σε επίπεδο πεπραγμένων όσο και σε θέματα προοπτικής σχετικά με τη διακυβέρνηση της χώρας;
Πράγματι, η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές και πρωτοφανείς κρίσεις, οι οποίες έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Ωστόσο, συγκρινόμενη και με τις κυβερνήσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, της αναγνωρίζεται μια ολιστική και επιτυχής αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αν και πολλές φορές, μπορεί να υπάρχουν επιμέρους απόψεις για βελτίωση, οφείλουμε να σταθούμε στη μεγάλη εικόνα που έχει πρόσημο θετικό και αυτό το μήνυμα θα εκπέμψουμε και μέσα από το συνέδριο.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που προετοιμάζει το μέλλον, δίνει λύσεις και προγραμματίζει το αύριο, σε αντίθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία συνεχίζουν να μιλούν με τη γλώσσα του παρελθόντος, χωρίς να διατυπώνουν προτάσεις. Γι΄αυτό και δημοσκοπικά, αν και οι κυβερνήσεις στο μέσον της θητείας τους καταγράφουν πτώση, η Νέα Δημοκρατία κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

• Επιπλέον είστε επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ. Θα υπάρχει εκπροσώπηση στελεχών του ΕΛΚ ή άλλων διεθνών παραγόντων στο Συνέδριο;
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα. Είναι το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και που την κράτησε στην ευρωπαϊκή οικογένεια όταν ακραίες και λαϊκίστικες φωνές επεδίωκαν το αντίθετο. Και σήμερα, με την αυτοδύναμη κυβέρνησή μας, είμαστε μια υπολογίσιμη δύναμη στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και έχουμε ισχυρή φωνή και λόγο για όλα τα θέματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών, τα δικαιώματα των μειονοτήτων θα βρεθούν στο επίκεντρο του Συνεδρίου και θα συζητηθούν με υψηλές προσωπικότητες της Χριστιανοδημοκρατίας και της κεντροδεξιάς που έχουν προσκληθεί.

• Η κλιματική κρίση βρίσκεται στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά και από την COP26 στη Γλασκώβη. Ποια είναι η πολιτική της Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί πλέον παγκοσμίως το υπ΄αριθμόν ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση να πρωτοστατεί και να δείχνει το δρόμο για έναν νέο κλιματικά ουδέτερο και βιώσιμο κόσμο. Συνειδητοποιούμε καθημερινά πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι και η ίδια η Ελλάδα, τον τελευταίο καιρό έχει πληγεί από ακραίες φυσικές καταστροφές, πλημμύρες, φωτιές, οι οποίες μας δείχνουν πόσο αναγκαία είναι η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών και δράσεων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που διανέμονται στα κράτη-μέλη, στοχεύει στην τη δημιουργία πράσινων, βιώσιμων και φιλικών προς τα περιβάλλον κοινωνιών, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί και να δείχνει το δρόμο για έναν κλιματικά ουδέτερο κόσμο τον οποίο θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

• Κύριε Πρόεδρε, με αφορμή και την κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, θεωρείτε ότι οι Αλεξάντερ Λουκασένκο και Ερντογάν προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το μετανααστευτικό για να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ;
Το τελευταίο διάστημα, η εκμετάλλευση απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο γίνεται εργαλείο στα χέρια αυταρχικών ηγετών, οι οποίοι, πιέζοντας την Ευρώπη, προσπαθούν να αποκομίσουν προσωπικά κέρδη και οφέλη.
Είναι η στιγμή που η Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για να περιφρουρήσει τα ευρωπαϊκά της σύνορα, γιατί οποιαδήποτε αναταραχή πραγματοποιείται στα σύνορα οποιουδήποτε κράτους-μέλους της, δεν αποτελεί διμερές θέμα αλλά αφορά την ίδια την Ένωση.

• Έχετε διαγράψει μία μακρά πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σκοπεύετε να ανανεώσετε τη θητεία σας στην ευρωβουλή ή να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;
Έχω υπηρετήσει τη Νέα Δημοκρατία από πολλές και διαφορετικές θέσεις ευθύνης, και όπως έχω ξαναπεί, αν και έφτασα Στρατηγός, παραμένω στρατιώτης της παράταξης, με θέληση και διάθεση να είμαι παρών και να προσφέρω από οποιοδήποτε πόστο που προταθεί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να προσφέρω στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα μου.

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου