Τοπικές Ειδήσεις

Στην δικηγορική εταιρεία «Ρέμελης και Συνεργάτες» ανατέθηκε ο έλεγχος της σύμβασης για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Mε απόφαση που έλαβε χθες σε δια περιφοράς συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, ανατίθεται σε εξειδικευμένο επί διοικητικών συμβάσεων δικηγορικό γραφείο του όλου εξώδικου και δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου επί κάθε νομικού ζητήματος της διοικητικής σύμβασης με τίτλο: «Αποκομιδή-Μεταφοράς και Διαχείρισης ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) χορτοκοπτική -κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου».
Ο Δήμος Ρόδου ειδικότερα αποφάσισε την ανάθεση προς την εταιρεία με τη επωνυμία «Ρέμελης Τσιρωνάς και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» της «αντιδικίας» με την ανάδοχο ένωση εταιρειών του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων στον Δήμο Ρόδου.
Στο πλαίσιο της παραπάνω ανάθεσης πρώτη υπηρεσία ήδη τρέχουσας χρονικά ανάγκης, όπως αναφέρεται στην εισήγηση που ψηφίστηκε, είναι η υποβολή νομικής εισήγησης προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου, αναφορικά με τα πορίσματα και τις προτάσεις πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου λαμβάνοντας υπόψη τον όλο φάκελο και το από 19-11-2020 υπόμνημα και κάθε άλλο έγγραφο της Κ/Ξ ENACT A.E.- ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., της εταιρείας ENACT. A.E. και της εταιρείας ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.
Στην εισήγηση που ψηφίστηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι εκκρεμεί αρμοδίως η εξέταση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει από την εκτέλεση της διοικητικής συμβάσεως για τα οποία αρμόδια είναι τα διοικητικά δικαστήρια, ότι καλούνται τα μέλη της Ε.Π.Π.Ε., λοιποί εισηγητές εμπλεκόμενων αρμοδίων υπηρεσιών και τέλος τα αιρετά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, να διαχειρισθούν με αίσθημα ευθύνης διοικητικές διαφορές επί συμβάσεων αντικειμένων συνολικού ύψους 14.185.321,75 ευρώ, ήτοι τεράστιου μεγέθους δημόσιας-δημοτικής περιουσίας, που στις ζοφερές συνθήκες που από το 2010 με έξαρση από τον Μάρτιο του 2020 βιώνει η χώρα και ολόκληρη η κοινωνία, μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο οι ευθύνες τους προκειμένου στα πλαίσια της νομιμότητας να προστατευθεί το δημόσιο και δημοσιονομικό συμφέρον του Δήμου Ρόδου.
Τονίζεται επίσης ότι η ανάδοχος εταιρεία προέκρινε την υποβολή Υπομνήματος Αντιρρήσεων… «όχι κατά τα προβλεπόμενα επί της διοικητικής διαδικασίας, αλλά με ταυτόχρονη κοινοποίηση αυτού στην καθόλα άνευ δικαιοδοσίας να κρίνει ζητήματα διοικητικών διαφορών ουσίας Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου».

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση:
“ειδικότερα με την ως άνω κοινοποίηση, αξιώνεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, να ερευνηθεί η τυχόν τέλεση αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων «όπως ενδεικτικά της παράβασης καθήκοντος», και αν χωρίς δικαιοδοσία, καλείται να ταχθεί η Εισαγγελική Αρχή o priori υπέρ των θέσεων αυτής, σε κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα διαφορών από διοικητική σύμβαση με δημοσιονομικές προεκτάσεις βλάβης του Δήμου Ρόδου από παράνομες πρακτικές, για τις οποίες εκκρεμούν σε βάρος της διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, υποκαθιστώντας έτσι όχι μόνο τις κατά τον νόμο αρμοδιότητες και τη τελική κρίση της Διοίκησης, αλλά και τη δικαιοδοσία, τις αρμοδιότητες, τον έλεγχο και τη κρίση των αρμοδίων Δικαστηρίων και δη σε πρώτο βαθμό του Διοικητικό Εφετείου Πειραιώς και σε δεύτερο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Υποδεικνυόμενης συγκεκριμένα μάλιστα και υπόδειξης προς την Εισαγγελική κατεύθυνση άσκησης της ποινικής δίωξης για την διάπραξη τάχα του εγκλήματος της παράβασης καθήκοντος, το Υπόμνημα καταλήγει με ευθείες αναφορές κατά των μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής (ΕΠΠΕ) και με πλάγιες αναφορές και κατά των επί της υπ. αρ. 617/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής λοιπών εισηγητών, που παραλείποντας να τους κατονομάσει, σαφώς αναφέρεται στους επίσης εισηγητές Δήμαρχο Ρόδου και Νομικό Σύμβουλο”. Χαρακτηρίζεται η διαδικασία στην εισήγηση ως «παρελκυστική».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου