Τοπικές Ειδήσεις

Αγαπήστε τα φρούτα

Σχεδόν κάθε φρούτο αποτελεί μια σπουδαία πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες έχουν την ιδιότητα να αποβάλουν τις τοξίνες από το έντερο, να προστατεύουν από τη δυσκοιλιότητα και να παρέχουν με σταθερό ρυθμό ενέργεια στον οργανισμό, ρυθμίζοντας παράλληλα το αίσθημα της πείνας.
Τα φρούτα με τις βιταμίνες τους έχουν δραστική συμβολή και στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Το πλήθος και η ποικιλία των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων που περιέχουν προστατεύει τον οργανισμό από την εκδήλωση πολλών νόσων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζοντας την υγεία του.
Καθώς κάθε ομάδα φρούτων εμπεριέχει διαφορετικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά στοιχεία, είναι σημαντικό να καταναλώνονται πολλά και διαφορετικά φρούτα, έτσι ώστε ο οργανισμός να απολαμβάνει τα οφέλη από την πρόσληψη όλων των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών που κάθε φρούτο μπορεί να του προσφέρει.

Τα φρούτα παχαίνουν; Έχουν ζάχαρη;
Τα φρούτα περιέχουν κατά κύριο λόγο τον μονοσακχαρίτη φρουκτόζη, στον οποίο οφείλεται και η γλυκιά τους γεύση.
Στα καλοκαιρινά φρούτα, η φρουκτόζη μπορεί να συνοδεύεται και από μικρότερες ποσότητες γλυκόζης (την κοινή ζάχαρη), αλλά η ύπαρξη των φυτικών ινών στο ίδιο τρόφιμο καθιστά την απορρόφησή της αργή, με συνέπεια να μην δημιουργούνται υψηλές τιμές ζαχάρου στο αίμα.
Συνεπώς, η ποσότητα είναι που μετράει περισσότερο από το είδος του φρούτου. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται, την στιγμή που καταναλώνεται με μέτρο.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Όσο πιο ώριμο είναι το φρούτο τόσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός του δείκτης, δηλαδή τόσο περισσότερο θα ανεβάσει το ζάχαρό σας.
Με βάση τα παραπάνω, απολαύστε άφοβα τα φρούτα και προσφέρετε στον οργανισμό σας ενυδάτωση και τόνωση. Μην ξεχνάτε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν φρούτα σαν ενδιάμεσα γεύματα τείνουν να διατηρούν ή και να μειώνουν το βάρος τους, καθώς τα φρούτα θεωρείται ότι ενισχύουν τον κορεσμό.

Καταναλώστε
τα σαν ενδιάμεσο
γεύμα, αλλά και…
με άλλους τρόπους:
• Το πορτοκάλι πάντρεψέ το με το ρόδι. Ένας τρόπος για να γίνει πιο γευστικός ο χυμός σου.
• Το μήλο κόψε το σε κυβάκια και βάλτο στο γιαούρτι με μέλι και κανέλα ή σε μια σαλάτα.
• Το ακτινίδιο και το αχλάδι γίνονται ωραία και στο μούλτι δίνουν γεύση και χρώμα στο χυμό σου.
• Μανταρίνια, συνδυάζονται ωραία με την πολίτικη σαλάτα, όπως και ο χυμός τους σαν ντρέσινγκ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου