Διαμαρτύροντα οι Τούρκοι ξεναγοί και ζητούν να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο η Μονή της Χώρας

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν ξεναγοί έξω από τη Μονή της Χώραςζητώντας να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο, καθώς η απόφαση μετατροπής σε τζαμί δεν είναι σωστή. «Η χρήση της Μονής της Χώρας – ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου – ως τζαμί στερείται θρησκευτικής βάσης και νοήματος. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δεν συνδέεται με την κατανόηση του ισλάμ».

Σύμφωνα με τη δήλωσή τους «τα έξοδα, η προσπάθεια και ο χρόνος που δαπανήθηκε για την αναστήλωση του μνημείου για επτά χρόνια, σχεδόν εξαφανίζονται», με την απόφαση μετατροπής σε τέμενος. Για το λόγο αυτό ζητούν να μην εφαρμοσθεί η απόφαση που ελήφθη και να διατηρήσει η Μονή της Χώρας το καθεστώς του μουσείου, με όλες τις συναφείς λειτουργίες του.

Δεν κέρδισε ο Ερντογάν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν πως δεν επηρέασε τελικά την πρόθεση ψήφου των πολιτών η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η ιστοσελίδα Odatv αναφέρει πως η εταιρεία δημοσκόπησης Metropoll πραγματοποίησε τον Αύγουστο έρευνα αναφορικά με τον αντίκτυπο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας – υπό τις οδηγίες του Τούρκου Προέδρου – επηρέασε την πρόθεση ψήφου των πολιτών. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας  Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, σε ανάρτηση του στο twitter «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε καμιά επιρροή στην πρόθεση ψήφου».

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ