Παλιούς γνώριμους από τους χώρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Υγείας επί κυβέρνηση Σαμαρά το 2014, και πλέον επικεφαλής του κόμματος ΝΕΟ, είναι ένα από τα νέα πρόσωπα του υπουργικού συμβουλίου, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Πάνο Καμμένο και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλαμβάνει τώρα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Από το στρατόπεδο του παλιού ΠΑΣΟΚ, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης Παπανδρέου) αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ η Μυρσίνη Ζορμπά, πρώην ευρωβουλευτής και συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, τοποθετείται στο υπουργείο Πολιτισμού.

Επίσης, ο Γιώργος Δημαράς που είχε εκλεγεί βουλευτής με τους Οικολόγους Πρασίνους τοποθετείται υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ γνώριμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, νέα υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου είναι η πρώην διευθύντρια του γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται ο Στάθης Γιαννακίδης, βουλευτής Ξάνθης, αναλαμβάνει υφυπουργός Βιομηχανίας.

Ακόμα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας είχε διατελέσει γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μιχάλης Καλογήρου, πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης στη θέση του Σταύρου Κοντονή.

Βουλευτής Σπάρτης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Σταύρος Αραχωβίτης, νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου,υφυπουργός υπό τον κ. Αραχωβίτη, είναι βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Λευτέρης Κρέτσος, μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τοποθετείται τώρα υφυπουργός υπό τον Νίκο Παππά.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, τέλος, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επανέρχεται στην κυβέρνηση, καθώς είχε διατελέσει υφυπουργός Υποδομών και Δικτύων έως τον Νοέμβριο του 2016.

Εκτός κυβέρνησης βρίσκεται πλέον ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος αντικαθίσταται στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μιχάλη Καλογήρου.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απομακρύνεται από το υπουργείο Ναυτιλίας για να αναλάβει τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Την προηγούμενη θέση του αναλαμβάνει ο Φώτης Κουβέλης, μέχρι σήμερα υφυπουργός Άμυνας.

Χωρίς θέση στο υπουργικό συμβούλιο μένει η Λυδία Κονιόρδου, η οποία αντικαθίσταται στο υπουργείο Πολιτισμού από την Μυρσίνη Ζορμπά.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο τέως υπουργός Βαγγέλης Αποστόλουαντικαθίσταται από τον Σταύρο Αραχωβίτη. Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης χάνει τη θέση του, η οποία καταργείται.

Στο χαρτοφυλάκιο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η θέση του υφυπουργού, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο Γιάννης Μπαλάφας, επίσης καταργείται.

Εκτός και ο Γιάννης Αμανατίδης, τέως υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Πολιτιστική και Θρησκευτική Διπλωματία.

Ακόμα, εκτός κυβέρνησης μένει ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης, καθώς η υφυπουργία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και διά Βίου Μάθησης καταργείται.

Επίσης, εκτός χαρτοφυλακίου μένει η Ράνια Αντωνοπούλου, μέχρι σήμερα αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας.

Χωρίς χαρτοφυλάκιο παραμένουν εξάλλου ο Νίκος Τόσκας, ο οποίος πρόσφατα παραιτήθηκε από αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Πάνος Σκουρλέτης που αναλαμβάνει γραμματέας, και ο Κώστας Ζουράρις που αναγκάστηκε σε παραίτηση τον Ιανουάριο.

πηγή newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ