ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κύριλλος Μητροπολίτης Ρόδου: «Ανησυχούμε και προσευχόμαστε στον Θεό να φωτίσει τους αρμόδιους»!

news room 7 λεπτά ανάγνωση
Κύριλλος

«Κάθε πολι­τική αστά­θεια είναι γεγονός που προ­κα­λεί ανη­συ­χία. Ανη­συ­χούμε και προ­σευ­χό­μα­στε στο Θεό να φωτίσει τους αρμο­δί­ους να πράξουν το καλύ­τερο και να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της».

Να ξεπε­ρα­στούν όλα τα προ­βλή­ματα για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της, προσ­δοκά ο Σεβα­σμιό­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Ρόδου κ. Κύριλ­λος και αυτό εκφρά­ζει, μεταξύ άλλων, σε συνέ­ντευξή του στη «δ».

Με αφορμή τις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις ο Σεβα­σμιώ­τα­τος δηλώνει πως τώρα περισ­σό­τερο από ποτέ πρέπει να υπε­ρι­σχύ­σει η ενότητα.

«Το αιτού­μενο είναι να είμαστε ενω­μέ­νοι και να εργα­ζό­μα­στε με βάση το κοινό συμ­φέ­ρον, απο­φεύ­γο­ντας τις σκο­πι­μό­τη­τες. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η ανόρ­θωση της πατρί­δας μας. Ανη­συ­χούμε και για τις ευρύ­τε­ρες γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις. Τόσο αίμα, τόσος πόνος, τόση προ­σφυ­γιά. Γιατί;» ανα­ρω­τιέ­ται ο κ. Κύριλ­λος, για όσα δια­δρα­μα­τί­ζο­νται.

Ο Σεβα­σμιώ­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Ρόδου ανα­φέ­ρε­ται και στην πίστη και υπο­γραμ­μί­ζει πως είναι γεγονός υπαρ­ξιακό.

«Οι κοι­νω­νι­κές δυσκο­λίες δημιουρ­γού­σαν πάντα και δημιουρ­γούν προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να αφυ­πνι­στεί η πίστη. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο στους δύσκο­λους καιρούς που δια­νύ­ουμε. Αυτή όμως η αφύ­πνιση για να είναι ουσια­στική πρέπει να γίνει βίωμα και απόφαση ζωής, σύμφωνα με το Ευαγ­γέ­λιο. Αν λει­τουρ­γεί σαν ένα προ­σω­ρινό κατα­φύ­γιο δεν επι­φέ­ρει καρπούς», δηλώνει ο κ. Κύριλ­λος.

Σε ερώτηση σχετικά με τη φορο­λό­γηση της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σίας, ο Σεβα­σμιό­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Ρόδου δηλώνει, πως είναι υπερ­βο­λική και σκληρή.

«Αυτά που κατά καιρούς λέγο­νται περί δήθεν μή φορο­λο­γή­σεως της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σίας, απο­τε­λούν ασύ­στολα ψεύδη, εξυ­πη­ρε­τούν αντιεκ­κλη­σια­στι­κές σκο­πι­μό­τη­τες και εξα­πα­τούν τον λαό», τονίζει ο Σεβα­σμιό­τα­τος Μητρο­πο­λί­της Ρόδου.

Η συνέ­ντευξη του κ. Κύριλ­λου, ανα­λυ­τικά:

• Ηταν ικα­νο­ποι­η­τική η προ­σέ­λευση των πιστών κατά την έλευση της Τίμιας Κάρας του νεο­μάρ­τυρα Νικήτα;

Η Κάρα του Νεο­μάρ­τυρα Νικήτα πέρασε από την Ρόδο με την ευκαι­ρία της μετα­φο­ράς της στη Νίσυρο για τα εγκαί­νια του πατρι­κού σπιτιού του Αγίου, που ανα­και­νί­στηκε εφέτος με πρω­το­βου­λία του Σεβα­σμιω­τά­του Μητρο­πο­λί­του Κωου κ. Ναθα­ναήλ. Κατά την επί­σκεψή μας στη Νίσυρο δια­πι­στώ­σαμε ότι έγινε μια πολύ ωραία δουλειά που συμ­βάλ­λει στην προβολή ενός Αγίου της τοπικής μας Εκκλη­σίας. Η προ­σέ­λευση του κόσμου στον ιερό ναό του Ευαγ­γε­λι­σμού κατά το διά­στημα της εικο­σι­τε­τρα­ώ­ρου παρα­μο­νής της Τιμίας Κάρας ήταν πολύ μεγάλη. Το ομο­λό­γη­σαν και Πατέρες που τη συνό­δευαν και έχουν εμπει­ρία από ανά­λο­γες περι­πτώ­σεις. Οι μετα­φο­ρές των τιμίων λει­ψά­νων και εικόνων σκοπό έχουν να ενι­σχύ­σουν, το θρη­σκευ­τικό φρόνημα του λαού και θεω­ρούμε ότι στην περί­πτωση της ελεύ­σεως της Κάρας του Αγίου Νικήτα ο σκοπός επε­τεύ­χθη και η συμ­με­τοχή του λαού μας ήταν ακόμα μια από­δειξη της πίστεως και της ευλά­βειας που τον χαρα­κτη­ρί­ζει.

• Ειδικά αυτή την εποχή που δια­νύ­ουμε ο κόσμος πρέπει να είναι πιο κοντά στην εκκλη­σία;

Η πίστη στο Θεό είναι γεγονός υπαρ­ξιακό. Οι κοι­νω­νι­κές δυσκο­λίες δημιουρ­γού­σαν πάντα και δημιουρ­γούν προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να αφυ­πνι­στεί η πίστη. Αυτό είναι ένα θετικό σημείο στους δύσκο­λους καιρούς που δια­νύ­ουμε. Αυτή όμως η αφύ­πνιση για να είναι ουσια­στική πρέπει να γίνει βίωμα και απόφαση ζωής σύμφωνα με το Ευαγ­γέ­λιο. Αν λει­τουρ­γεί σαν ένα προ­σω­ρινό κατα­φύ­γιο δεν επι­φέ­ρει καρπούς. Το θετικό θα είναι να λει­τουρ­γή­σει ως αφυ­πνι­στική πρό­σκληση μετά­νοιας, δηλαδή αλλαγής νοο­τρο­πίας, για να ξανα­βρούμε αυτά πού έχουμε χάσει και να ρυθ­μί­σουμε τά της ζωής, με βάση το θέλημα του Θεού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προ­βλή­ματα που έχουμε σε κοι­νω­νικό και προ­σω­πικό επίπεδο οφεί­λο­νται, κατά ένα μεγάλο μέρος, και στην απο­στα­σιο­ποί­ηση μας από την πίστη που μας παρα­δό­θηκε.

• Αυτό σημαί­νει πως οι πιστοί δεν θα πρέπει να προ­στρέ­χουν στην εκκλη­σία μόνο όταν αντι­με­τω­πί­ζουν κάποιο πρό­βλημα;

Πρέπει να ζήσουμε κατά Θεό. Να ακο­λου­θή­σουμε το λόγο του Ευαγ­γε­λίου. Η πίστη δεν έχει νόημα όταν δεν γίνεται πράξη καθη­με­ρινή. Δεν είναι θεω­ρη­τικό αλλά υπαρ­ξιακό γεγονός. Το τι και πως πιστεύ­ουμε, εκφρά­ζε­ται από τον τρόπο της ζωής μας μέσα στην οποια­δή­ποτε καθη­με­ρι­νό­τητά μας.

• Έχουν αυξηθεί τα αιτή­ματα στη Μητρό­πολη από ανθρώ­πους που αντι­με­τω­πί­ζουν οικο­νο­μικά προ­βλή­ματα;

Τα τέτοιου είδους αιτή­ματα δεν στα­μα­τούν και σίγουρα έχουν αυξηθεί. Βεβαίως, τα προ­βλή­ματα των ανθρώ­πων δεν εξα­ντλού­νται με την παροχή τρο­φί­μων και ρου­χι­σμού. Σε αυτά η Μητρό­πολη δια του Φιλο­πτώ­χου Ταμείου, ο Δήμος, η Περι­φέ­ρεια, οι Σύλ­λο­γοι και Φορείς, δίνουν λύσεις. Υπάρ­χουν όμως μεγα­λύ­τερα προ­βλή­ματα που σχε­τί­ζο­νται με ασθέ­νειες, με την πληρωμή ενοι­κίων, λογα­ρια­σμών, σπουδών κ. ά. Όλα αυτά τα αιτή­ματα δυστυ­χώς δεν είναι δυνατόν να εκπλη­ρω­θούν γιατί οι οικο­νο­μι­κές δυνα­τό­τη­τες της Εκκλη­σίας δεν είναι απε­ριό­ρι­στες. Προ­σπα­θούμε πάντα να κάνουμε το καλύ­τερο. Προς τούτο καλούμε και τους συμπο­λί­τες μας που έχουν την δυνα­τό­τητα, να συμ­βάλ­λουν.

• Θα λάβει μέρος η Μητρό­πολη Ρόδου στο πρό­γραμμα για την ενί­σχυση των ανα­ξιο­πα­θού­ντων που έχει εξαγ­γελ­θεί τόσο από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και από το Δήμο Ρόδου;

Η Μητρό­πολη είναι ο ένας εκ των εταίρων του προ­γράμ­μα­τος, που θα εφαρ­μο­σθεί σε συνερ­γα­σία με τους Δήμους Σύμης, Τήλου, Χάλκης, Μεγί­στης, τη Μητρό­πολη Σύμης και το κοι­νω­νικό παντο­πω­λείο της Περι­φέ­ρειας. Περισ­σό­τερη ενη­μέ­ρωση για το θέμα θα έχουμε από το Δήμο Ρόδου, τις επό­με­νες ημέρες.

• Σας ανη­συ­χεί η πολι­τική αστά­θεια που έχει δημιουρ­γη­θεί εξαι­τίας των συνε­χι­ζό­με­νων δια­πραγ­μα­τεύ­σεων της κυβέρ­νη­σης με τους πιστω­τές;

Κάθε πολι­τική αστά­θεια είναι γεγονός που προ­κα­λεί ανη­συ­χία. Ανη­συ­χούμε και προ­σευ­χό­μα­στε στο Θεό να φωτίσει τους αρμο­δί­ους να πράξουν το καλύ­τερο και να σταθεί και πάλι η χώρα στα πόδια της. Το αιτού­μενο είναι να είμαστε ενω­μέ­νοι και να εργα­ζό­μα­στε με βάση το κοινό συμ­φέ­ρον, απο­φεύ­γο­ντας τις σκο­πι­μό­τη­τες. Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η ανόρ­θωση της πατρί­δας μας. Ανη­συ­χούμε και για τις ευρύ­τε­ρες γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις. Τόσο αίμα, τόσος πόνος, τόση προ­σφυ­γιά. Γιατί;

• Η Εκκλη­σία είχε υποστεί μεγάλη φορο­λό­γηση. Εξα­κο­λου­θεί να υπάρχει το πρό­βλημα;

Η φορο­λό­γηση της εκκλη­σίας, όσον αφορά την ακίνητη περιου­σία που κατέχει, είναι υπερ­βο­λική και σκληρή. Ο φόρος εισο­δή­μα­τος μαζί με κάποιες άλλες εισφο­ρές ανέρ­χε­ται στο 45% των εσόδων. Αν δηλαδή μια ενορία εισπράτ­τει 100 ευρώ από ενοίκια θα πρέπει να κατα­βάλ­λει τα 45 ευρώ ως φόρο. Αν προ­σθέ­σουμε και τον ΕΝΦΙΑ, που λόγω των υψηλών αντι­κει­με­νι­κών αξιών στην περιοχή μας είναι μεγάλος, φτά­νουμε στο να εξα­νε­μί­ζε­ται από την φορο­λο­γία το εισό­δημα από την ακίνητη περιου­σία της Εκκλη­σίας. Αυτά, που κατά καιρούς λέγο­νται, περί δήθεν μή φορο­λο­γή­σεως της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σίας απο­τε­λούν ασύ­στολα ψεύδη, εξυ­πη­ρε­τούν αντιεκ­κλη­σια­στι­κές σκο­πι­μό­τη­τες και εξα­πα­τούν τον λαό.

• Εχετε υπο­λο­γί­σει τα χρήματα που συνο­λικά θα πρέπει να κατα­βλη­θούν στην Εφορία;

Στο σύνολο των Ενοριών δεν μπορώ να σας απα­ντήσω. Θα αναφέρω ένα παρά­δειγμα, για να κατα­λά­βετε σε πολλές περι­πτώ­σεις τι συμ­βαί­νει. Ο Μητρο­πο­λι­τι­κός Ναός έχει ένα οικό­πεδο στην Ιαλυσό και από το σχέδιο πόλεως μπορεί να αξιο­ποι­η­θεί μόνο για κατοι­κία. Η αντι­πα­ροχή δεν ήταν συμ­φέ­ρουσα για την Εκκλη­σία και μέχρι σήμερα το ακίνητο αυτό παρα­μέ­νει οικό­πεδο, το οποίο δεν επι­φέ­ρει κανένα έσοδο στον Μητρο­πο­λι­τικό Ναό. Ο Ναός όμως καλεί­ται να πλη­ρώ­σει το ποσό των 106.000 ευρώ ως ΕΝΦΙΑ. Με δεδο­μένο το γεγονός ότι τα έσοδα του Ναού για το 2013 ανήλθαν περίπου στο ποσό των 20.000 η πληρωμή του είναι αδύνατη με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται.

• Έχουν μειωθεί τα έσοδα των ιερών ναών;

Παρου­σιά­ζουν μείωση που φθάνει σε κάποιες περι­πτώ­σεις ως και το 60%.

• Σε ποια φάση βρί­σκε­ται η υλο­ποί­ηση του προ­γράμ­μα­τος θρη­σκευ­τι­κού του­ρι­σμού;

Εχει συστα­θεί μια επι­τροπή στην οποία συμ­με­τέ­χουν εκπρό­σω­ποι από τις μητρο­πό­λεις της Δωδε­κα­νή­σου. Για να υλο­ποι­η­θούν κάποιες δρα­στη­ριό­τη­τες χρειά­ζε­ται και το απαι­τού­μενο κεφά­λαιο, κάτι που οι μητρο­πό­λεις δεν δια­θέ­τουν. Για να εκδοθεί επί παρα­δέιγ­ματι ένας οδηγός χρειά­ζο­νται χρήματα. Όταν δεν υπάρ­χουν και δεν προ­κύ­πτουν και επι­χο­ρη­γή­σεις, κρα­τι­κές ή ευρω­παϊ­κές, κάποια πράγ­ματα δεν μπορούν να προ­χω­ρή­σουν. Με τη βοήθεια της Περι­φέ­ρειας προ­χω­ρή­σαμε στην έκδοση θρη­σκευ­τι­κού οδηγού για τη Μητρό­πολη Ρόδου. Επό­με­νος στόχος είναι να εκδοθεί οδηγός, που να περι­λαμ­βά­νει όλα τα εκκλη­σια­στικά μνημεία του νησιού. Υλο­ποι­ή­σαμε τον στόχο που είχε να κάνει με τη δημιουρ­γία Μου­σείων στην Παναγιά Τσα­μπίκα και στη Λίνδο. Σε φάση υλο­ποί­η­σης είναι το μουσείο στην Ιερά Μονή Θαρρίου. Με τη βοήθεια της Περι­φέ­ρειας θέλουμε να δημιουρ­γή­σουμε το δίκτυο θρη­σκευ­τι­κών μνη­μείων και προ­ο­ρι­σμών.

• Τι απα­ντάτε στην κριτική που σας ασκή­θηκε για τον τρόπο που η Ιερά Μητρό­πολη Ρόδου αντι­με­τω­πί­ζει τις αιρέ­σεις; Πόσο προ­σε­κτι­κοί θα πρέπει να είναι οι πιστοί ώστε να μην παρα­συρ­θούν;

Το δημο­σί­ευμα που παρου­σιά­στηκε σε εκκλη­σια­στικό έντυπο αδικεί κατά­φωρα και το πρόσωπό μου, και τους ιερείς και προ­σβάλ­λει την ιερά Μητρό­πολη. Θα μπο­ρούσε ο συντά­κτης να επι­κοι­νω­νή­σει και να έχει πλήρη ενη­μέ­ρωση και όχι να κρίνει επί τη βάσει του γεγο­νό­τος ότι κάποιες αιρε­τι­κές ή εξω­εκ­κλη­σια­στι­κές ομάδες δημο­σιεύ­ουν κείμενά τους στον τοπικό τύπο. Η Μητρό­πολη έχει υπεύ­θυνο επί των αιρέ­σεων τον π. Μάξιμο Πανα­γιώ­του, ενη­με­ρώ­νε­ται και κατά περί­πτωση πράττει τα δέοντα.

• Πρό­σφατα πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σεμι­νά­ρια κλη­ρι­κών στην Αθήνα για την εξο­μο­λό­γηση. Πως πρέπει οι ιερείς να αντι­με­τω­πί­ζουν το θέμα και γιατί φθάσαμε στο σημείο να καθί­σουν στα θρανία;

Επι­μορ­φω­τικά σεμι­νά­ρια σε συνερ­γα­σία με την Θεο­λο­γική Σχολή του Πανε­πι­στη­μίου Θεσ­σα­λο­νί­κης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν και στην Μητρό­πολή μας, στα οποία συμ­με­τείχε το σύνολο των Κλη­ρι­κών μας. Εντάσ­σε­ται στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης. Είναι σημα­ντικό για τους Ιερείς μας να επι­μορ­φώ­νο­νται για αυτό και προ­γραμ­μα­τί­ζουμε και άλλες τέτοιου είδους δρα­στη­ριό­τη­τες. Οι ίδιοι το αντι­με­τω­πί­ζουν θετικά και επι­δει­κνύ­ουν μεγάλο ενδια­φέ­ρον.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.