Ρεπορτάζ

Πέντε υποψήφιοι για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Ρόδου

Σήμερα έχει προγραμματιστεί, πρώτη στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, η ψηφοφορία των μελών για την επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Ρόδου.
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα πρίν την έναρξη της συνεδριάσεως ενώ χθες ως το τέλος της ημέρας υποψηφιότητα υπέβαλαν οι ακόλουθοι:
-Δημήτρης Γάκης
-Καθολική Μπακίρη.
-Σμαράγδα Λογοθέτη.
-Σταματία Φίλια Παρασκευά.
-Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Σάββενας.
Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την μη επιλογή Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης για τον λόγο ότι κανένας εκ των υποψηφίων δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, σε δύο μυστικές ψηφοφορίες που διεξήχθηκαν σε συνεχόμενες τακτικές συνεδριάσεις του.
«Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και εμπειρίας. Κριτήριο ικανό να εξασφαλίσει στο πρόσωπο του Συμπαραστάτη τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, κρίνεται η γνώση του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου Οργάνωσης και Λειτουργίας ΟΤΑ.
Ως Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης δεν μπορεί να επιλεγεί αιρετός Δήμου, Περιφέρειας ή βουλευτής.
Ως προς το αξίωμα του Συμπαραστάτη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 10 του Ν.4804/2021 (Α΄90).
Η θητεία του συμπαραστάτη ακολουθεί τη θητεία των δημοτικών αρχών.
Ο συμπαραστάτης δέχεται ενυπόγραφες καταγγελίες άμεσα θιγόμενων φυσικών ή νομικών προσώπων για τυχόν κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και ασκεί διαμεσολάβηση προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερομένους ως προς τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος προέβη μετά τη λήψη της καταγγελίας τους.
Η υποβολή καταγγελίας ή αναφοράς στο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης δεν αναιρεί τη σχετική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη ως ανεξάρτητης αρχής, ούτε τις αρμοδιότητες άλλων ελεγκτικών οργάνων και αρχών, καθώς και του Ελεγκτή Νομιμότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου