Ρεπορτάζ

Αυξημένες κατά 22,8% οι αφίξεις τον Μάιο

Ακρως εντυπωσιακή είναι η αύξηση των επιβατών που διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου Ρόδου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο αριθμός τους ανέρχεται στις 650.000 και είναι αυξημένος κατά 22,8% σε σύγκριση με τον περσινό Μάιο.
Σημειώνεται ότι στις 650.000 συμπεριλαμβάνονται οι αφιχθέντες και αναχωρήσαντες επιβάτες των πτήσεων τσάρτερ αλλά και των πτήσεων εσωτερικού (συνολικά 4.300 κινήσεις-αφίξεις & αναχωρήσεις-αεροσκαφών πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαΐου) στις οποίες ένα μεγάλο ποσοστό των επιβατών είναι τουρίστες οι οποίοι ταξιδεύουν ανεξάρτητα, χωρίς να έχουν επιλέξει κάποιο οργανωμένο τουριστικό πακέτο. Πρόκειται συνήθως για επισκέπτες που προτιμούν τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τα στατιστικά στοιχεία, την Κυριακή 26 Μαΐου διακινήθηκαν μέσω του «Διαγόρας» 36.000 περίπου επιβάτες και το Σάββατο περίπου 37.000 (αφίξεις και αναχωρήσεις).
Ο Μάιος, θεωρείται σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες του νησιού από τους καλύτερους των τελευταίων ετών. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι η τουριστική κίνηση θα παρουσιάσει αύξηση και τον Ιούνιο. Επιφυλάξεις επικρατούν ωστόσο για την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, καθώς τόσο οι κρατήσεις όσο και οι ηλεκτρονικές αναζητήσεις είναι χαμηλότερες απ’ ότι συνήθως.
«Η τουριστική σεζόν εξελίσσεται ικανοποιητικά. Η κίνηση κατά την χαμηλή περίοδο είναι αυξημένη. Ωστόσο είναι ακόμη θολή η εικόνα για την υψηλή σεζόν και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Οι κρατήσεις και αντίστοιχα οι πληρότητες δεν έχουν φθάσει ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από λόγους. Ενδεχομένως έχει να κάνει με την διοργάνωση του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γερμανία και των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι.
Προφανώς τα δύο μεγάλα αυτά αθλητικά γεγονότα θα προσελκύσουν ένα ποσοστό επισκεπτών που διαφορετικά θα επέλεγε κλασικούς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος. Ενδεχομένως η εικόνα να αλλάξει σταδιακά όσον αφορά στις αφίξεις Ιουλίου και Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση όμως, η σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο αφίξεων, έστω και οριακά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Δωδεκανήσου, Γιώργος Ματσίγκος.
Στο μεταξύ, τα καταλύματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων παρουσιάζουν ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση στη Ρόδο. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται άλλωστε και από τους ρυθμούς ανακαίνισης καταλυμάτων ή ανέγερσης νέων τα οποία διατίθενται προς ενοικίαση μέσω των διαφόρων πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ο κλάδος των κατασκευών παρουσιάζει ίσως τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων ετών.
Σε κάθε περίπτωση, ο ακριβής αριθμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στη Ρόδο δεν μπορεί να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια. Πέρα από τις «κλασικές» πλατφόρμες όπως είναι η Airbnb, υπάρχουν πολλές νέες (ανάμεσά τους και κάποιες «τοπικές»). Η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση, έχουν συμβάλει στην μείωση των πληροτήτων των ξενοδοχείων με αποτέλεσμα να επικρατεί προβληματισμός στον κλάδο της φιλοξενίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου