ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μεταλλάξεις «φρενάρουν» την αποκλιμάκωση της πανδημίας – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ιός

Και ενώ μία σειρά επι­δη­μιο­λο­γι­κών δει­κτών πα­ρου­σιά­ζει βελ­τί­ω­ση (όπως η θε­τι­κό­τη­τα και οι ει­σα­γω­γές στα νο­σο­κο­μεία), οι ει­δι­κοί εξα­κο­λου­θούν να εκτι­μούν πως η Ελ­λά­δα απέ­χει από το επι­θυ­μη­τό επί­πε­δο «ασφα­λεί­ας».

Κι αυτό γιατί την ώρα που τα μέτρα «χα­λα­ρώ­νουν» και κα­τα­φθά­νουν οι πρώ­τοι του­ρί­στες, η δια­σπο­ρά του ιού πα­ρα­μέ­νει πολύ με­γά­λη σε αρ­κε­τές πε­ριο­χές.

Κρί­σι­μο ρόλο στην εξί­σω­ση που κα­λού­νται να επι­λύ­σουν οι επι­δη­μιο­λό­γοι έχει ο ρυθ­μός πρω­τί­στως του εμ­βο­λια­σμού και δευ­τε­ρευό­ντως των self test -δύο όπλα που δεν δια­θέ­τα­με το πε­ρα­σμέ­νο κα­λο­καί­ρι- αλλά και «άγνω­στοι» όπως οι με­ταλ­λά­ξεις του ιού και το επό­με­νο «κύμα».

Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κές ήταν οι ση­με­ρι­νές επι­ση­μάν­σεις του κα­θη­γη­τή Ια­τρι­κής, Γιώρ­γου Παυ­λά­κη. «Το κύμα δεν κό­βε­ται με ανά­σες, το κύμα κό­βε­ται αν κο­πούν οι επα­φές. Ως επι­στή­μο­νας δεν μπορώ να πω «ναι» σε πράγ­μα­τα που είναι πα­ρά­λο­γα. Είναι στο 3,93% η θε­τι­κό­τη­τα των κρου­σμά­των στις με­τρή­σεις. Αυτό ση­μαί­νει για εμένα ότι η Ελ­λά­δα δεν με­τρά­ει αρ­κε­τά. Αυτό το πο­σο­στό θα έπρε­πε να είναι λι­γό­τε­ρο από 2, ή λι­γό­τε­ρο από 1%» είπε και πρό­σθε­σε:

«Αν η Ελ­λά­δα αυτή τη στιγ­μή τε­τρα­πλα­σί­α­ζε τις με­τρή­σεις, ο δεί­κτης θα μπο­ρού­σε να κα­τέ­βει κάτω από το 2% αύριο το πρωί. Αλλά αν γί­νουν πε­ρισ­σό­τε­ρες με­τρή­σεις, θα ανέ­βουν και τα κρού­σμα­τα».

Όπως είπε «την “ανάσα” να την πάρει ο κό­σμος όταν γί­νου­με Πορ­το­γα­λία, όταν νι­κή­σου­με το τρίτο κύμα. Το τρίτο κύμα στην Ελ­λά­δα ανέ­βη­κε αργά και έχει κρα­τή­σει πολύ καιρό, και τώρα κα­τε­βαί­νει ακόμα πιο αργά και βα­σα­νι­στι­κά. Έχου­με κάθε μέρα 50 με 80 θα­νά­τους. Κάθε μέρα θυ­σιά­ζε­ται ένα πούλ­μαν αν­θρώ­πων».

Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία του ΕΟΔΥ

Κυ­ρί­αρ­χη εξα­κο­λου­θεί να είναι σε όλη την Ελ­λά­δα, η βρε­τα­νι­κή με­τάλ­λα­ξη από την οποία εντο­πί­στη­καν από τις 14 Απρι­λί­ου έως τις 16 Μαΐου 2021, 454 νέα δείγ­μα­τα σε όλη τη χώρα. Ανη­συ­χία υπάρ­χει, ωστό­σο, για τον ιό Β318, ο οποί­ος εντο­πί­ζε­ται σε 10 πε­ριο­χές σε όλη τη χώρα, ενώ ρα­γδαία εξά­πλω­ση κα­τα­γρά­φε­ται στην Στε­ρεά Ελ­λά­δα.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, από το Eθνικό Δί­κτυο Γο­νι­διω­μα­τι­κής Επι­τή­ρη­σης του ιού SARS-CoV-2 και τον ΕΟΔΥ ανα­κοι­νώ­θη­κε σή­με­ρα ο εντο­πι­σμός 611 νέων με­ταλ­λαγ­μέ­νων κρου­σμά­των, τα 454 εκ των οποί­ων ανή­κουν στη βρε­τα­νι­κή με­τάλ­λα­ξη και τα 154 στον ιό Β318, που απο­τε­λεί συν­δυα­σμό των με­ταλ­λά­ξε­ων Βρα­ζι­λί­ας / Νό­τιας Αφρι­κής και δια­φεύ­γει με τα έως τώρα δε­δο­μέ­να από την ανο­σία των εμ­βο­λί­ων.

Εκτός από την Ατ­τι­κή, το στέ­λε­χος Β318 εντο­πί­ζε­ται πλέον στη Στε­ρεά Ελ­λά­δα, τη Δυ­τι­κή Ελ­λά­δα, την Ήπει­ρο, την Πε­λο­πόν­νη­σο, τη Θεσ­σα­λία και την Κρήτη. Στις πε­ριο­χές αυτές, πλέον προ­στί­θε­ται το Βό­ρειο Αι­γαίο, η Ανα­το­λι­κή Μα­κε­δο­νία – Θράκη, τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αι­γαίο, όπου επί­σης εντο­πί­στη­καν νέα πε­ρι­στα­τι­κά.

Στη Στε­ρεά Ελ­λά­δα το Β318 εντο­πί­ζε­ται στο 20% των με­ταλ­λαγ­μέ­νων κρου­σμά­των.

13.289 με­ταλ­λαγ­μέ­να σε όλη την Ελ­λά­δα

Από την έναρ­ξη λει­τουρ­γί­ας του Εθνι­κού Δι­κτύ­ου Γο­νι­διω­μα­τι­κής Επι­τή­ρη­σης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σή­με­ρα έχουν ελεγ­χθεί στην επι­κρά­τεια συ­νο­λι­κά 13.289 δείγ­μα­τα από εγ­χώ­ρια κρού­σμα­τα.

Τα τρία πιο συχνά στε­λέ­χη ει­δι­κού εν­δια­φέ­ρο­ντος ή υπό διε­ρεύ­νη­ση που έχουν απο­μο­νω­θεί είναι:

το στέ­λε­χος της Με­γά­λης Βρε­τα­νί­ας Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC 202012/01), με πο­σο­στό 68,82%

το στέ­λε­χος που ξε­κί­νη­σε από την Ατ­τι­κή και εξα­πλώ­νε­ται στην Ελ­λά­δα, και απο­τε­λεί συν­δυα­σμό των στε­λε­χών Βρα­ζι­λί­ας και Νό­τιας Αφρι­κής B.1.1.318 (Variant E484K) με πο­σο­στό 9,16%

το στέ­λε­χος της Νό­τιας Αφρι­κής B.1.351/501Y.V2/South Africa (Variant VOC 202012/02), που πλέον έχει πε­ριο­ρι­στεί και εντο­πί­ζε­ται σε πο­σο­στό μόλις 0,59% (Πί­να­κας 4).

Τι γνω­ρί­ζου­με μέχρι τώρα για τις με­ταλ­λά­ξεις και τα εμ­βό­λια

Τα νε­ό­τε­ρα στοι­χεία σε σχέση με τις δυ­να­τό­τη­τες των εμ­βο­λί­ων απέ­να­ντι στις με­ταλ­λά­ξεις του κο­ρο­ναϊ­ού πα­ρου­σί­α­σε σε νέα ανάρ­τη­σή του ο κα­θη­γη­τής του LSE, Ηλίας Μό­σια­λος, επι­ση­μαί­νο­ντας πως η ανο­σία θα είναι στα­θε­ρή και θα μας προ­στα­τεύ­ει ένα­ντι της επα­να­λοί­μω­ξης, συμ­βου­λεύ­ο­ντας ταυ­τό­χρο­να «να μεί­νου­με ήρε­μοι και ας εμ­βο­λια­στού­με».

Ο κα­θη­γη­τής ση­μειώ­νει ακόμα ότι πολ­λές ερευ­νη­τι­κές ομά­δες δη­μο­σιεύ­ουν πα­ρα­δείγ­μα­τα όπου εξε­τά­ζο­ντας το αίμα ασθε­νών σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, δια­πι­στώ­νουν πως πολ­λές νέες με­ταλ­λά­ξεις εξου­δε­τε­ρώ­νο­νται από τα κύτ­τα­ρα των πρώην ασθε­νών ή των εμ­βο­λια­σμέ­νων.

Ανα­λυ­τι­κά στην ανάρ­τη­σή του ανα­φέ­ρει:

«Πολ­λοί ανη­συ­χούν για τις πα­ραλ­λα­γές του ιού που θα προ­κύ­ψουν αφού έχου­με εμ­βο­λια­στεί και για το αν τα εμ­βό­λια θα συ­νε­χί­ζουν να μας προ­στα­τεύ­ουν. Δεν είναι απλά μια λο­γι­κή ανη­συ­χία, αλλά απο­τε­λεί και αντι­κεί­με­νο πολ­λών ερευ­νη­τι­κών ομά­δων.

Τι γνω­ρί­ζου­με λοι­πόν ως τώρα;

Το ανο­σο­ποι­η­τι­κό μας σύ­στη­μα φαί­νε­ται να εξα­κο­λου­θεί να ανα­γνω­ρί­ζει τον κο­ρο­ναϊό, παρά τις μι­κρές αλ­λα­γές. Και αυτό όχι στο επί­πε­δο των αντι­σω­μά­των που κυ­κλο­φο­ρούν στο αίμα μας αλλά στο επί­πε­δο της κυτ­τα­ρι­κής ανο­σί­ας.

Κά­ποια από τα αντι­σώ­μα­τα που έχου­με μετά τον εμ­βο­λια­σμό ένα­ντι της ακί­δας του ιού, όπως αυτή είχε χα­ρα­κτη­ρι­στεί στο αρ­χι­κό στέ­λε­χος, μπο­ρεί να μην ανα­γνω­ρί­ζουν ακρι­βώς την ακίδα του ιού μετά την πα­ραλ­λα­γή. Όσο λοι­πόν απο­κλί­νει η πα­ραλ­λα­γή που προ­σπα­θεί να ‘επι­τε­θεί’ στα κύτ­τα­ρά μας, τόσο μι­κρό­τε­ρη θα είναι η ανο­σο­προ­στα­σία από τα υπάρ­χο­ντα αντι­σώ­μα­τα. Αυτό φαί­νε­ται και στο γρά­φη­μα. Και μια νέα με­λέ­τη έδει­ξε πως ναι μεν τα αντι­σώ­μα­τα φθί­νουν αλλά η κυτ­τα­ρι­κή προ­στα­σία μετά από 6 μήνες φαί­νε­ται αμε­τά­βλη­τη.

Πολ­λές ερευ­νη­τι­κές ομά­δες επί­σης σε όλο τον κόσμο, δη­μο­σιεύ­ουν πα­ρα­δείγ­μα­τα όπου εξε­τά­ζο­ντας το αίμα ασθε­νών σε τακτά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, δια­πι­στώ­νουν πως πολ­λές νέες με­ταλ­λά­ξεις εξου­δε­τε­ρώ­νο­νται από τα κύτ­τα­ρα των πρώην ασθε­νών ή των εμ­βο­λια­σμέ­νων. Άρα μάλ­λον η κυτ­τα­ρι­κή μας ανο­σία θα είναι στα­θε­ρή και θα μας προ­στα­τεύ­ει ένα­ντι της επα­να­λοί­μω­ξης.

Ας μεί­νου­με ήρε­μοι και ας εμ­βο­λια­στού­με».

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.