Ο τελικός του διαδικτυακού Διασυλλογικού τουρνουά Blitz που διοργάνωσε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία στην ιστοσελίδα της πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, με 250 συμμετοχές και 10 συλλόγους, ενώ νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε σε ένα απίστευτο ντέρμπι, η ΑΣΟ Πολύγυρου με 364 πόντους. Τη δεύτερη θέση πήρε ήρθε ο ΣΟ Ξάνθης με 363 και την 3η η ΕΣ Καλαμαριάς με 360! Ο Σκακιστικός Όμιλος Καρπάθου πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση και κατέλαβε την πέμπτη θέση, ενώ 1ος στην ατομική κατάταξη ήταν, ο επί σειρά ετών στους 30 κορυφαίους σκακιστές στον κόσμο, Γεωργιανός GM Baadur Jobava, ο οποίος αγωνίστηκε για τον ΣΟ Καρπάθου!

Η βαθμολογία Διασυλλογικού Online Blitz

1.ΑΣΟ Πολύγυρου
2.ΣΟ Ξάνθης
3.ΕΣ Καλαμαριάς
4.Ευβοϊκή ΕΣ
5.ΣΟ Καρπάθου
6.Σύλλογος Ιωαννιτών Σκακιστών
7.ΣΠ Ζατρικίου Κέρκυρας
8.ΣΟ Πτολεμαΐδας “Πτολεμαίος”
9.Σκακιστή Ομάδα Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου
10.ΣΣ Λάρισας

*Ειδική αναφορά έγινε στο fair play της ΕΣ Καλαμαριάς, που ενώ τερμάτισε πρώτη, ανέφερε ότι βάση του κανονισμού για 4 παίκτες με δελτίο στον σύλλογο, δικαιούνταν 4 πόντους λιγότερους – και συνεπώς κατετάγη τρίτη.

Όσον αφορά την παρουσία του Ομίλου Καρπάθου στον τελικό, αυτή «αποτυπώθηκε» από τον ίδιο τον σύλλογο και τον Ανδρέα Χαλκιά:

«Η Κάρπαθος στον τελικό Ελλάδας κερδίζει τις εντυπώσεις και μια ατυχία της στερεί την πρώτη θέση!

Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώσαμε την μεγάλη επιτυχία να προκριθούμε στον τελικό Ελλάδας. Χθες αναμετρηθήκαμε με τις 10 καλύτερες ομάδες του διαδικτυακού πρωταθλήματος της ελληνικής ομοσπονδίας, με συμμετοχή κορυφαίων σκακιστών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Η Κάρπαθος, με την μικρή εμπειρία ξεκίνησε από την τελευταία θέση με βάση το φαινομενικό επίπεδο, αφού ο μέσος όρος των 8 καλύτερων σκακιστών (αυτών που επηρέαζαν το τελικό αποτέλεσμα) στην κλίμακα elo κάθε ομάδας, μας ξεπερνούσε και μάλιστα κατά πολύ. Όμως, το πείσμα των Καρπάθιων δεν μετριέται με την κλίμακα elo…

Ο κορυφαίος σκακιστής που συμμετείχε στην χθεσινή διοργάνωση ήταν ο χρυσός ολυμπιονίκης και ζωντανός θρύλος του αθλήματος, ο GrandMaster Baadur Jobava, από την Γεωργία που αγωνίστηκε για την Κάρπαθο –με το ψευδώνυμο «Αθηνά-Παλλάδα». Ο GM Jobava είναι από τους αθλητές που συνεχίζουν να πιστεύουν στον ρομαντισμό του σκακιού, ένας πραγματικός καλλιτέχνης του οποίου οι παρτίδες με το ασυμβίβαστο στυλ προκαλούν τον θαυμασμό όσων τις παρατηρούν και χαρακτηρίζονται από μία ανείπωτη ομορφιά και δύναμη. Ο GM Jobava βρίσκεται στους 100 ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου! Έχει κερδίσει αμέτρητα διεθνή τουρνουά, έχει προκριθεί στο παγκόσμιο κύπελλο, είναι χρυσός ολυμπιονίκης και έχει κερδίσει σε μεταξύ τους παρτίδα ακόμη και τον παγκόσμιο πρωταθλητή

Είναι πολύ δύσκολο είναι να προσεγγίσεις αθλητές του διαμετρήματος του GM Jobava για την συμμετοχή του οποίου συζητά σήμερα όλη η Ελλάδα, αναφέροντας βεβαίως και την Κάρπαθο για την οποία έπαιξε. Κάποιες δυσκολίες στην σύνδεση δεν του επέτρεψαν να παίξει αρχικά με συγκέντρωση και στην συνέχεια χάθηκε και το σήμα, με αποτέλεσμα να χάσει το μισό τουρνουά. Όταν η βλάβη αποκατάσταθηκε άρχισε να κερδίζει τον έναν αγώνα μετά τον άλλον και να τερματίσει πρώτος στο τουρνουά με 70 βαθμούς, παρότι οι αντίπαλοί του (και GrandMasters μεταξύ τους!) είχαν τον διπλάσιο χρόνο να μαζέψουν βαθμούς! Είναι ξεκάθαρο πως χωρίς αυτή την ατυχία θα είχαμε συγκεντρώσει πολύ περισσότερους από τους 35 βαθμούς που μας έλειψαν για την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι η μετεγγραφή του GM Jobava στον σύλλογό μας, έγινε χάρη στις σωστές ενέργειας μας αλλά κυρίως οφείλεται στον αντιπρόεδρό μας Νομικό Σπανό, του οποίου οι διασυνδέσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ενδυνάμωση της ομάδας μας σε αυτό το πρωτάθλημα. Όλες οι ομάδες προσπάθησαν να κάνουν μετεγγραφές για τους αγώνες, αλλά καμία δεν κατάφερε παρόμοια με εκείνην του δικού μας βεληνεκούς.

Ακόμη και έτσι, με τον GM Jobava να συμμετέχει μονάχα στο μισό πρωτάθλημα και εμείς να επηρεαζόμαστε ψυχολογικά από την διακοπή του, καταφέραμε να τερματίσουμε πολύ υψηλότερα από τα προγνωστικά, αποσπώντας για μία ακόμη φορά συγχαρητήρια από όλη την Ελλάδα για τον νεοσύστατο σύλλογό μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να δώσω στους επίσης κορυφαίους σκόρερ μας, WFM Fruzsina Szente Varga, FM András Dankházi και FM Παναγιώτη Χριστοδούλου, οι οποίοι ενίσχυσαν την ομάδα προσφέροντας βαθμούς αλλά και ηθικά. Ακόμη, η συμβολή των αδερφών Γιάννη και Χρήστου Τσιχλή, του Michael Singleton και του Romano Claudio ήταν επίσης ανεκτίμητη. Οι Καρπάθιοι που αγωνίστηκαν κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν (αλφαβητικά) οι Βιτωρούλης Εμμανουήλ, Λούπη Βενετία, Σπανός Νομικός, Χαλκιάς Αντρέας και Χαλκιάς Ιωάννης».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ