Για δεύτερη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτε-κτόνων Δωδεκανήσου η Ημερίδα ΕΣΩ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ω-νάση.

Την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020 θα διεξαχθεί για 9η συνεχόμενη χρονιά η ημερίδα ΕΣΩ, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο σημαντικούς εκπροσώπους της Ελληνικής δημιουργικής σκηνής, ενώ έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός προβολής στην Ελλάδα για τις τέχνες και τον σχεδιασμό. Την ημερίδα θα παρουσιάσει ο εικαστικός και ιδρυτής της Athens Biennale, Poka Yio. Η ημερίδα διοργανώνεται από το περιοδικό archisearch.gr και τον Βα-σίλη Μπαρτζώκα σε συνεργασία με τον Δημήτρη Φακίνο και την Graphopress απο το πε-ριοδικό +DESIGNΜεταξύ των ομιλητών θα είναι διακεκριμένοι δημιουργοί από τη Νέα Υόρ-κη, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Στοκχόλμη.

Θεματικές όπως Artificial Intelligence, η ταυτότητα του τόπου, η δημιουργία της εμπει-ρίας, αρχιτεκτονική του κρασιού, σχεδιασμός, η αρχιτεκτονική και η πόλη, σύνθεση κατοι-κιών και ξενοδοχείων, φιλοξενία, αλλά και έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας είναι κάποια από τα θέματα που θα απασχολήσουν τις ομιλίες του συνεδρίου.

H πρώτη ομιλήτρια στην ΕΣΩ, Μαρία Παπαφίγκου, καθηγήτρια τα τελευταία επτά χρό-νια στο Royal Institute of Technology in Stockholm (KTH) και συνιδρύτρια του γραφείου Ooak Architects με έδρα στη Στοκχόλμη και την Αθήνα, θα μιλήσει για «tailor made» αρχι-τεκτονική. Σε μια εποχή που οι αρχιτεκτονικές εικόνες ταξιδεύουν και ενθουσιάζουν γρήγο-ρα, αγνοώντας τα μοναδικά τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου και του προγράμματος, το βραβευμένο γραφείο θα παρουσιάσει έργα κάθε κλίμακας με ξεχωριστή ταυτότητα και φυ-σική θέση, από μια μικρή ξύλινη καμπίνα στη Σουηδία και το Patio House σε ελληνικό νησί, μέχρι τα συγκροτήματα κατοικιών στις Μπαχάμες και στα Νησιά Κέιμαν.

Επόμενος ομιλητής θα είναι ο Πάνος Παρθένιος ο οποίος θα αναφερθεί σε ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα στην αρχιτεκτονική και όχι μόνο, την Τεχνητή Νοημοσύνη, ή «Architects against Virtual Worlds, Artificial Intelligence and Real Reality».

Η Μάρθα Τσιγκάρη και ο Μάριος Τσιλιάκος, Partner και Associate Partner αντίστοιχα του Applied Research + Development (ARD) group στο γραφείο Foster + Partners θα ανα-φερθούν στις δυνατότητες που ανοίγει η καινοτομία για το σχεδιασμό και το δομημένο πε-ριβάλλον. Ο Serdar Kutucu, ceo των DESIGN HOTELS, που περιλαμβάνουν υψηλής ποιότη-τας και ιδιαίτερης αισθητικής ξενοδοχεία στον κόσμο, έρχεται στην 9η ΕΣΩ για να παρου-σιάσει τις νέες τάσεις στο design των ξενοδοχείων και τη φιλοξενία. Ποιες είναι οι σχεδια-στικές προκλήσεις και πώς θα είναι τα ξενοδοχεία στο μέλλον; Σε περασμένες διοργανώσεις της, η ημερίδα ΕΣΩ έχει προσκαλέσει μεταξύ άλλων ονό-ματα, όπως ο Τοm Lindblom των Gensler Architects, οι PearsonLlyod από το Λονδίνο, ο Michael Anastassiades, η Carlotta de Bevilacqua, Zaha Hadid Architects, Heatherwick Studio, MKV Design, Henning Larsen κ.ά.

Tα βραβεία συνολικής προσφοράς του Archisearch / Design Ambassador θα απονεμη-θούν το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Φέτος θα τιμηθούν τρεις άνδρες – “πυλώνες” της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής που έχουν αφήσει έντονο αποτύπωμα στη χώρα μας:

Ο διεθνούς αναγνώρισης καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος, ο πρωτεργάτης του αστικού ι-στού της θετικής πλευράς της πόλης Ιωάννης Βικέλας και ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας ο τελευταίος εν ζωή αρχιτέκτονας της γενιάς των μοντερνιστών που δεν είναι μόνο ένα πρό-σωπο με ιστορική σημασία αλλά ζωντανό κομμάτι της πραγματικότητας.

Γιώργος Σκιαδόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιώργος Περνάρης Αντιπρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Νίκος Ζαρίφης Γ. Γραμματέας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Γιάννης Ματσαμάς Ταμίας Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Ανθούλα Τσιώκα Μέλος ΔΣ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ