Ειδήσεις

«Σκουπίζουν» τα αποθεματικά όλου του Δημοσίου για να έχουν… μαξιλάρι ασφαλείας – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πριν από 2,5 χρόνια, και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2015, η κυβέρνηση μπροστά στο φάσμα να βρεθεί χωρίς τη δυνατότητα πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων του Κράτους (μισθοί, συντάξεις, τοκοχρεολύσια) λόγω του τότε αποκλεισμού της από την εξωτερική χρηματοδότηση, υποχρέωσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου περίπου 2.874  φορείς και νομικά πρόσωπα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενοι φορείς, Οργανισμοί, δήμοι κλπ) να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε διαμαρτυρίες κομμάτων και φορέων του δημοσίου, αλλά και άρνηση, κυρίως από πλευράς αρκετών δήμων, να καταθέσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κοινό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως σκεπτικό για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση είχε επικαλεστεί το γεγονός ότι πρόκειται για «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης».

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι στο πακέτο των εφαρμοστικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που θα καταθέσει η κυβέρνηση τον Ιανουάριο στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα 101 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης Αξιολόγησης, θα υπάρχει και  νομοθετική διάταξη που θα προβλέπει ότι όσοι φορείς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα απέφυγαν τεχνηέντως πριν από 2,5 χρόνια την κατάθεση των διαθεσίμων τους στην ΤτΕ πρέπει να το πράξουν υποχρεωτικά αυτή τη φορά (το 2015 είχαν εξαιρεθεί από τον κοινό λογαριασμό στην ΤτΕ μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις).

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει να στεγανοποιήσει τον δημόσιο κορβανά και να ετοιμάσει, πριν βγει στις αγορές«μαξιλάρι» αποθεματικών ασφαλείας στο οποίο θα προστεθούν και τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από  τις εκδόσεις των ομολόγων που σχεδιάζει εντός του 2018 και ενδεχομένως και χρημάτων που θα λάβει με δόσεις από το δανειακό πρόγραμμα του τρίτου μνημονίου που παραμένει αδιάθετο (περίπου 25 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. ευρώ του χρηματοδοτικού πακέτου του τρίτου μνημονίου).

Εκτος των άλλων, μέσω του κοινού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου η κυβέρνηση μπορεί και δανείζεται σε περίπτωση ανάγκης διάφορα ποσά μέχρι 15 ημερών μέσω ρέπος.

Ταυτόχρονα, η απόδοση των διαθεσίμων στην ΤτΕ κρίνεται ικανοποιητική καθώς το επιτόκιο είναι  2,5% όταν στις εμπορικές τράπεζες είναι 1%. Με την ίδια νομοθετική διάταξη θα διευκρινίζεται ότι τα μεταφερόμενα ποσά από τους φορείς του Δημοσίου είναι εξασφαλισμένα και με δικαίωμα αποζημίωσης από το δημόσιο.

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου