Συνεντεύξεις

Αλέξης Γεωργούλης: «Στο Πράσινο Κίνημα, θέλουμε να περάσουμε οριζόντια τον πολιτισμό σε όλες τις στρατηγικές της Ευρώπης»

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το Πράσινο Κίνημα Αλέξης Γεωργούλης, βρέθηκε πρόσφατα στη Ρόδο στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί ενόψει των Ευρωεκλογών.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατική», κάνει τον απολογισμό του για την πρώτη του θητεία ως ευρωβουλευτής, μιλά για την απόφασή του να είναι εκ νέου υποψήφιος με το Πράσινο Κίνημα, θέτει τους στόχους του για την επόμενη θητεία, υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο του Πολιτισμού όπου και έχει επικεντρωθεί και καλεί τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες διότι «είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι είμαστε πολίτες της Ε.Ε. και κάθε μέρα λαμβάνονται αποφάσεις και καταγράφονται εξελίξεις που μας αφορούν».

• Κύριε Γεωργούλη, να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη από το τι σας φέρνει στη Ρόδο.
Τη Ρόδο την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Με την παρουσία μου θέλω να υποστηρίξω τον 9ο Διεθνή Μαραθώνιο, τόσο για τα ιδεώδη που αναδεικνύει αλλά και για την κοινωνική του διάσταση ως αφορμή για την στήριξη του νοσοκομείου της Ρόδου. Ενας ακόμα λόγος είναι το θεατρικό εργαστήρι “Μάνος Κατράκης” με τους εκκολαπτόμενους ηθοποιούς για να συζητήσουμε για τον πολιτισμό, τις προκλήσεις στην ΕΕ, και το θέατρο. Αυτό το κάνω γιατί πιστεύω πάρα πολύ στην πολιτιστική αποκέντρωση. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να είναι όλα τα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα στην Αθήνα, κυρίως το παραγωγικό κομμάτι. Η σύγχρονη παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος χρειάζεται να μοιράζεται σε όλη την Ελλάδα. Ο πολιτισμός είναι το μέσο που μας κρατά ενωμένους και μας δημιουργεί ταυτότητα. Πέρα από την εθνική ταυτότητα, έχουμε και την τοπική ταυτότητα. Οταν παράγουμε πολιτιστικό προϊόν στον τόπο μας, για τον τόπο μας, αυτό μας κρατάει και στον τόπο μας. Δεν μπορεί οι κάτοικοι της περιφέρειας να πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα για να δουν μια ωραία παράσταση, δεν είναι κάτοικοι δεύτερης κατηγορίας.
• Και ως ευρωβουλευτής, δώσατε και δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό.
Ναι, ακριβώς. Και στην προεκλογική περίοδο του 2019, αυτό που υποστήριζα είναι πως είχα την αίσθηση ότι ο πολιτισμός παραγκωνίζεται από τις πολιτικές της Ε.Ε. Αυτό σήμαινε ότι κάποιος θα έπρεπε να αφιερώσει το μέγιστο της ενέργειάς του στο να ακουστεί ο πολιτισμός, κι έτσι κάναμε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την πρώτη χρονιά κιόλας, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν μαζί με έναν Γερμανό ευρωβουλευτή να συστήσουμε μια ομάδα φιλίας για τον πολιτισμό και μετά φτάσαμε να είμαστε 28 ευρωβουλευτές και να συζητάμε για θέματα πολιτισμού.
Για να αντιληφθούμε πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός, αρκεί να σας πω ότι οι Επιτροπές αποτελούνται συνήθως από 27 ευρωβουλευτές. Ηταν σαν να έχουμε μια κανονική επιτροπή για τον πολιτισμό. Αυτό λειτούργησε, όπως μας είπαν πολλοί από την κοινωνία των πολιτών, καταλυτικά διότι γνωρίζαμε από την διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών τις ανάγκες που προέκυπταν και υπήρχαν από όλα τα κράτη-μέλη για τον πολιτισμό, γι’ αυτό τα ψηφίσματα της Επιτροπής Πολιτισμού, ήταν τόσο συμπεριληπτικά και ουσιαστικά.

 


• Η μετάβασή σας στο πράσινο κίνημα, αλλάζει τις προτεραιότητες των θεμάτων που θα προτάξετε αν επανεκλεγείτε;
Ισα ίσα, τις ενισχύει. Οπως έλεγα και προεκλογικά το 2019, εγώ ήθελα να ασχοληθώ με τον πολιτισμό. Στο Πράσινο Κίνημα, θέλουμε να περάσουμε οριζόντια τον πολιτισμό σε όλες τις στρατηγικές της Ευρώπης και ήταν και το πάγιο αίτημα που είχαμε και έχουμε και με την ομάδα μου. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Άλλωστε ο πολιτισμός είναι στη φύση μας. Η προσπάθεια που κάνει η ΕΕ για να γίνει πιο πράσινη και να ενσωματώσει ψηφιακά εργαλεία, μας ζητά να αλλάξουμε κουλτούρα και ως κοινωνία, οπότε η δύναμη που έχει η διάσταση του πολιτισμού είναι καταλυτική.
• Ουτοπικό θα το έλεγα δεδομένων των συνθηκών.
Ναι, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορεί τελικά να γίνει αυτό. Εχει γίνει δουλειά στον τομέα της νεολαίας κι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να μας στείλει ένα ψήφισμα που να λειτουργήσει οριζόντια στις στρατηγικές της Ευρώπης για την νεολαία. Οτιδήποτε δηλαδή θέλει να περάσει, έναν νόμο ή να φέρει ένα εργαλείο στο προσκήνιο, θα πρέπει μέσα να έχει και μια παράγραφο που να αναφέρεται στη νεολαία και πώς αυτό θα την επηρεάσει θετικά. Αυτό ζητάμε να γίνει και για τον πολιτισμό. Να διευρυνθεί ουσιαστικά.


• Με τις πράσινες πολιτικές τι γίνεται κύριε Γεωργούλη; Είμαστε και σε ένα νησί που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού.
Το Πράσινο Κίνημα, έχει εκπονήσει το συνολικό Εναλλακτικό Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης και τα 100 Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης.Στην Πολιτική Προστασία προτείνουμε την θέσπιση ενός τρόπου αντιμετώπισης κυρίως της πρόληψης με μοντελοποιημένες διαδικασίες αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, παράλληλα με την εκπαίδευση των τοπικών κοινωνιών και αρχών για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, τα οποία όπως αναφέρει και η επιστήμη θα πυκνώνουν.
• Νομίζω ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης ημέρας.
Ναι, είναι αυτό που υπογράμμιζα πολλές φορές ότι δεν αρκούν τα πρόστιμα για τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης πολιτικής. Για παράδειγμα για να περιορίσεις τη χρήση πλαστικού δεν αρκούν τα πρόστιμα, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας.
• Εξω υπάρχει αυτή η νοοτροπία;
Οχι, το φαινόμενο είναι γενικότερο. Κι αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι πως οτιδήποτε λέμε στην Ευρώπη θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό πρόσημο και να εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
• Από την πρώτη θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο τι κρατάτε;
Το πιο βασικό που κρατάω είναι πως έχω πειστεί ότι στην κατάλληλη στιγμή, στον κατάλληλο τόπο μπορείς να φέρεις αλλαγές. Δεν πίστευα ότι μπορεί κάποιος αθώα προσκείμενος προς την πολιτική να μπορέσει να επιφέρει κάποιες αλλαγές… Παρότι δεν αποφάσισα ξαφνικά να ασχοληθώ με την πολιτική. Με τα κοινά είχα και έχω μεγάλη ενασχόληση. Κομματικά είναι που μπήκα μέσα σε έναν πολιτικό στίβο και αρχίζω και βλέπω ότι τα κόμματα είναι αυτά που με κάνουν να μην πιστεύω στην πολιτική.
• Γι΄αυτό η επιλογή του Πράσινου Κινήματος;
Όχι μόνο γι’ αυτό αλλά και γι΄αυτό. Αποφάσισα να πάω σε ένα μικρό κόμμα, αθέατο από τις δημοσκοπήσεις, για να μπορέσουμε να δώσουμε από εκεί τον αγώνα που πιστεύουμε και οι δύο πλευρές ότι αξίζει τον κόπο, που πιστεύουμε ότι μπορούμε πράγματι να επιφέρουμε μεγάλες αλλαγές και να μπορέσουμε να φέρουμε αυτή την αλλαγή που προσδοκούμε δεκαετίες τώρα.
• Οταν λέτε αλλαγή εννοείτε και νοοτροπίας;
Ναι. Το Πράσινο Κίνημα είναι ένα μικρό κίνημα που δεν έχει αγκυλώσεις, αυτή τη στιγμή δεν ζητά την εξουσία. Ζητά στα πεδία που γνωρίζει, την συμπερίληψη. Να ακουστεί και η φωνή του. Το δικό μου αίτημα από την αρχή, όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα κοινά ήταν να ληφθεί υπ΄όψιν και η σημαντικότητα του πολιτισμού.
Ο πολιτισμός έχει να δώσει πολλά πράγματα. Λαμβάνουμε υπ΄όψιν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αναγνωρίζοντας ότι πίσω από τις πολιτικές κρύβονται ανθρώπινες ζωές και δεν είναι απλώς αριθμοί πάνω σε ένα χαρτί.


Η περιορισμένη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι ένα μεγάλο ζήτημα κύριε Γεωργούλη. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Αρχικά να πούμε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεχώς τα ποσοστά συμμετοχής μειώνονται και για την Ελλάδα τα προγνωστικά λένε ότι η συμμετοχή θα είναι ακόμα πιο περιορισμένη σε σχέση με το 2019, δεδομένου ότι τότε οι ευρωεκλογές είχαν διεξαχθεί μαζί με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είχε μεγαλύτερη προσέλευση. Τώρα θα έχουμε μια κάλπη και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι με την σεζόν να είναι σε εξέλιξη. Η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να σταθεί στο ύψος της ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι είμαστε πολίτες της Ε.Ε. και κάθε μέρα λαμβάνονται αποφάσεις και καταγράφονται εξελίξεις που μας αφορούν.
• Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για την καταγγελία που έχει υποβληθεί σε βάρος σας για την κατηγορία του βιασμού και της κακοποίησης, η οποία γνωστοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται;
Ναι, πέρασε ένας χρόνος απ’ όταν το έμαθα κι εγώ και απ΄όταν έγινε η αίτηση της άρσης της ασυλίας μου από την Εισαγγελία Βρυξελλών. Μόλις το έμαθα, ζήτησα να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Τρεις φορές έχω δηλώσει διαθεσιμότητα στην Εισαγγελία τονίζοντας ότι είμαι έτοιμος και θέλω να καταθέσω προκειμένου να λάβω και τα στοιχεία της δικογραφίας, διότι στο Βέλγιο αν δεν σε καλέσει η Εισαγγελία να καταθέσεις, δεν μπορείς να πάρεις τη δικογραφία. Οπότε απλώς περιμένω, έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και δεν έχει υπάρξει καμία κλήση από την Εισαγγελία, ούτε καμία άλλη εξέλιξη. Δεν υπάρχει ποινική δίωξη, είμαστε στο σημείο ακόμα της καταγγελίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου