ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. Μουζάλας: Τυχαίο το συμβάν στη Μόρια -«Μαύρη προπαγάνδα» στα νησιά

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μουζάλας

«Θα συνε­χί­σουμε να ανα­ζη­τούμε κλίμα συναί­νε­σης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επι­βά­λουμε τις λύσεις», δηλώνει στο Αθη­ναϊκό/Μακε­δο­νικό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σεων ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, Γιάννης Μου­ζά­λας, σχο­λιά­ζο­ντας τις αντι­δρά­σεις κατοί­κων και φορέων στα νησιά για την κατα­σκευή χώρων φιλο­ξε­νίας για πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες.

«Κλίμα συναί­νε­σης δεν θα πει ότι δεν κάνουμε τίποτα», διευ­κρι­νί­ζει ο κ. Μου­ζά­λας και προ­σθέ­τει ότι «η κυβέρ­νηση έχει ένα πρό­γραμμα και αυτό πρέπει να εφαρ­μο­στεί».

Ο υπουρ­γός Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής κάνει, επίσης, λόγο για «μαύρη προ­πα­γάνδα» στα νησιά, ενώ κατη­γο­ρεί και τη Νέα Δημο­κρα­τία ότι «έχει συντα­χθεί με ακρο­δε­ξιά στοι­χεία και υπο­κι­νεί τον πλη­θυ­σμό».

Σχετικά με το τραγικό συμβάν στη Μόρια, όπου υπήρξαν δύο νεκροί, ο κ. Μου­ζά­λας ανα­φέ­ρει ότι πρό­κει­ται για «τυχαίο γεγονός που θα μπο­ρούσε να συμβεί οπου­δή­ποτε», το οποίο ωστόσο κάνει «επι­τα­κτική την ανάγκη για τη βελ­τί­ωση των συν­θη­κών στο hot spot» και απευ­θύ­νει «έκκληση στους νησιώ­τες να πάψουν να ακούνε λαϊ­κί­στι­κες λύσεις και να υπο­στη­ρί­ξουν τη δημιουρ­γία καλύ­τε­ρων συν­θη­κών δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων».

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέ­ντευξη που παρα­χω­ρεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μου­ζά­λας απο­κα­λύ­πτει ότι το επόμενο διά­στημα τα κέντρα φιλο­ξε­νίας θα μειω­θούν κατά το ήμισυ με ταυ­τό­χρονη μείωση και του πλη­θυ­σμού σε αυτά, καθώς και ότι μέχρι τον Φεβρουά­ριο θα ολο­κλη­ρω­θεί η παροχή μετρη­τών ή κου­πο­νιών για τη σίτιση προ­σφύ­γων και μετα­να­στών.

Επίσης, ο κ. Μου­ζά­λας απαντά στις κατη­γο­ρίες για καθυ­στε­ρή­σεις στην εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος της κυβέρ­νη­σης για το προ­σφυ­γικό ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι «δεν υπάρχει ταχυ­δα­κτυ­λουρ­γός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο του».

Ο υπουρ­γός εκφρά­ζει την ανη­συ­χία του για το ενδε­χό­μενο κατάρ­ρευ­σης της Συμ­φω­νίας Ευρω­παϊ­κής Ένωσης-Τουρκίας και περι­γρά­φει τις τρεις μάχες που δίνει η κυβέρ­νηση σε διπλω­μα­τικό επίπεδο: για τη μετα­φορά μετα­να­στών από τα νησιά στην ενδο­χώρα, την αλλαγή της Συν­θή­κης του Δου­βλί­νου και το αίτημα για δημιουρ­γία ενιαίου ευρω­παϊ­κού μηχα­νι­σμού επι­στρο­φών των μετα­να­στών στις χώρες προ­έ­λευ­σής τους.

Επίσης, ανα­φέ­ρε­ται και στην απόφαση του Βελγίου να μην ανα­νε­ώ­σει τη θητεία των Βέλγων εμπει­ρο­γνω­μό­νων στα νησιά του βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαίου για λόγους ασφα­λείας, αλλά ζητάει η συζή­τηση να επι­κε­ντρω­θεί στις ευθύνες της Ευρω­παϊ­κής Ένωσης, η οποία, όπως λέει, δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στις υπο­χρε­ώ­σεις της.

Τέλος, σχετικά με την εξαί­ρεση της Διεύ­θυν­σης Ιθα­γέ­νειας από το νέο υπουρ­γείο Μετα­να­στευ­τι­κής Πολι­τι­κής, ο κ. Μου­ζά­λας απαντά ότι «η πολι­τική της κυβέρ­νη­σης για την ιθα­γέ­νεια δεν θα κριθεί από το σε ποιο υπουρ­γείο είναι» και δια­πι­στώ­νει την ανάγκη αλλαγής του νομο­θε­τι­κού πλαι­σίου για την απόδοση ιθα­γέ­νειας, ώστε να είναι περισ­σό­τερο αντι­κει­με­νική, στα πρότυπα των συστη­μά­των της Γαλλίας και της Γερ­μα­νίας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.