Συνεντεύξεις

Είναι έντονα προβληματισμένος για την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ Nίκος Aνδρουλάκης

Τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του Πασοκ – ΚΙΝΑΛ εκφράζει σε συνέντευξή του στην ‘δημοκρατική’ ο ευρωβουλευτής του Πασοκ κ. Νίκος Ανδρουλάκης. «Δεν μου αρέσει η στασιμότητα – Δεν μπορούμε να γίνουμε… ΚΚΕ του Κέντρου» τόνισε, αναφερόμενος σε δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν αυτή η παράταξη να σηκώσει κεφάλι. «Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά είδαμε τι συμβιβασμούς εξουσίας έκανε. Δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η Κεντροαριστερά πρέπει να είναι κάτι άλλο. Και πρέπει να το εκφράσουμε άμεσα…» όπως λέει.
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης, μιλάει για την οικονομία στην Ελλάδα, για τα ελληνοτουρκικά, τασσόμενος υπέρ των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών των Σκοπίων ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βελτιώσει τα λάθη του κ. Τσίπρα στην συμφωνία των Πρεσπών.
Η συνέντευξη δόθηκε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την διάρκεια της Ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Στρασβούργο.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Ανδρουλάκη, να ξεκινήσουμε από τα θέματα της οικονομίας με αφορμή και την πρόσφατη παρέμβασή σας για τις τραπεζικές συναλλαγές. Τελικά, εκτιμάτε ότι αλλάζει τελικά το κλίμα στην Ελλάδα προς το καλύτερο;
Κατ’ αρχάς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι κυβέρνηση λίγων μηνών. Και το επιχείρημα ότι στις δημοσκοπήσεις έχει μια πολύ μεγάλη αποδοχή, δεν σημαίνει πολλά. Θέλω να σας θυμίσω ότι όλες οι κυβερνήσεις στους πρώτους μήνες έχουν μεγάλη αποδοχή. Το θέμα είναι πρακτικά, τι κάνει. Να μιλήσουμε για το προσφυγικό; Είναι εντελώς απροετοίμαστη. Να μιλήσουμε για θέματα που έχουν να κάνουν με την γεωπολιτική κατάσταση της νοτιοανατολικής Μεσογείου; Επίσης, απροετοίμαστη.
Για την οικονομία που με ρωτήσατε, θα σας πω ότι είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε τις πολιτικές και με θλίβει ιδιαίτερα, το γεγονός πως οι τράπεζες, συντονισμένα, αυξάνουν τα κόμιστρα τους. Αυτό δείχνει και μια καθαρά μονοπωλιακή πρακτική. Όταν ο ελληνικός λαός έχει περάσει τόσο δύσκολα τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει εκεί που πρέπει. Κατέθεσα και την σχετική ερώτηση για να δούμε αν υπάρχει αυτό που λέμε ‘υγιής ανταγωνισμός’. Δεν μπορείς να λες ότι αλλάζει η οικονομία, ενώ ο εργαζόμενος δεν βλέπει βελτίωση στα εργασιακά του δικαιώματα. Δεν μπορείς να λες ότι αλλάζει η οικονομία ενώ αυξάνονται τα κόμιστρα των τραπεζών και να βλέπουμε ότι δεν γίνεται κάτι το διαφορετικό. Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πίσω της… ερείπια. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο. Από αυτή την κυβέρνηση όμως, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός περιμένει περισσότερα. Εμείς, ως κόμμα, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα ασκούμε σκληρή κριτική. Όταν βλέπουμε κάτι θετικό θα το χαιρετίζουμε, όταν όμως βλέπουμε κάτι αρνητικό θα το στηλιτεύουμε –γιατί πάνω απ’ όλα είναι αναγκαίο να αλλάξει σελίδα η χώρα μας. Πρέπει να υπάρξει σοβαρή εθνική συνεννόηση διότι έχουμε μπροστά μας, μεγάλες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Εθνικές και γεωπολιτικές. Και πρέπει να σταματήσουμε τους ψευτο-λαϊκισμούς και τα μεγάλα λόγια και να λύσουμε τα προβλήματα στην ρίζα τους.
• Να περάσουμε στο θέμα της έναρξης της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων με το όνομα Βόρεια Μακεδονία αλλά και της Αλβανίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Κοιτάξτε, η πόρτα είναι κλειστή. Πάρθηκε απόφαση ότι δεν ανοίγουν οι ενταξιακές διαδικασίες ούτε για την Βόρεια Μακεδονία, ούτε για την Αλβανία. Ποιος έχει το πρόβλημα εδώ; Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί προκηρύχθηκαν εκλογές. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να επανέλθει στην εξουσία η προηγούμενη κυβέρνηση που έστηνε αγάλματα που κακοποιούσε την Ιστορία της χώρας μας εκμεταλλευόμενο τον Φίλιππο τον Β’ και τον Μέγα Αλέξανδρο, που δηλητηρίασε δύο γενιές των γειτόνων μας, λέγοντάς τους ότι είναι απόγονοι των Μακεδόνων και όχι Σλάβοι; Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η κυβέρνηση της γείτονος χώρας, να είναι λογική και να λέει δημοσίως ότι όλα αυτά είναι εθνικιστικοί παροξυσμοί που πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν. Θεωρώ ότι η Ευρώπη, πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις Γιούνκερ και να αφήσουν κάποιοι τα παιχνίδια. Τουλάχιστον για τα Σκόπια, πρέπει να υπάρξει έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών για να στηριχθεί μια λογική κυβέρνηση. Όταν λέμε ‘έναρξη’ δεν σημαίνει ότι η χώρα θα μπει στην Ε.Ε. αύριο το πρωί. Αν ανοίξουν οι διαδικασίες σήμερα, η Ελλάδα βάσει του ανοίγματος θα μπορέσει να βελτιώσει τα λάθη του κ. Τσίπρα σε αυτή την κακή συμφωνία των Πρεσπών. Κι εμείς οι Ευρωβουλευτές θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις.
Όσον αφορά την Αλβανία, εκτιμώ πως δεν πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες. Ο κ. Ράμα, προκαλεί στο Κόσσοβο την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Βορείου Ηπείρου και δεν ξεχνάμε τι έχει κάνει τα τελευταία χρόνια. Η πρότασή μου, είναι να ξεχωρίσει η ενταξιακή διαδικασία και να σπάσει στα δύο. Να πάρει ημερομηνία έναρξης η Βόρεια Μακεδονία -ώστε να στηριχθεί ο Ζάεφ που είναι λογικότερος και πιο συνεργάσιμος σε σχέση με τους ακροδεξιούς του Γκούεφσκι- και να μην προχωρήσει η Αλβανία. Ο κ. Ράμα πρέπει να καταλάβει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες και δεν μπορεί να παίζει με τις προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.
• Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σθεναρά τη μονομερή στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, παροτρύνοντας την Τουρκία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από το έδαφος της Συρίας. Πώς σχολιάζετε την τουρκική προκλητικότητα;
Προσωπικά, στάθηκα σε ένα σημείο: Πριν από ενάμιση χρόνο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούσαμε πάλι για την Τουρκική εισβολή στο Αφρίν. Από τη συγκεκριμένη επιχείρηση το μόνο που άλλαξε είναι το όνομα, από τον «κλάδο ελαίας», περάσαμε στην «πηγή ειρήνης». Ας μιλήσουμε καθαρά. O Ερντογάν, από πρωταγωνιστής στο παρασκήνιο αποσταθεροποίησης της Συρίας, πλέον και με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και των μεγάλων γεωπολιτικών παιχτών στην περιοχή, χτυπάει τους Κούρδους, αυτούς που αντιστάθηκαν στο Ισλαμικό κράτος και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που προκάλεσε. Μετά από οχτώ χρόνια αιματηρού εμφυλίου, η Τουρκική εισβολή αποτελεί πηγή αίματος και ανθρωπιστικής κρίσης και όχι πηγή ειρήνης όπως ειρωνικά τη βάφτισαν. Ο Ερντογάν δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο όσο κι αν εμείς φωνάζουμε, γι αυτό χρειάζονται πραγματικές κυρώσεις. Ένα άμεσο πανευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που δεν θα περιορίζεται σε νέες παραγγελίες, αλλά θα τερματίζει την παράδοση όπλων από όλα τα κράτη-μέλη. Με στοχευμένες κυρώσεις σε όσους έχουν την ευθύνη για αυτή την εισβολή, αλλά και εμπορικές που θα αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη εννοεί αυτά που λέει.
• Για να μιλήσουμε για τα κομματικά σας ζητήματα, η ερώτηση είναι αυτονόητη: τι γίνεται στον δικό σας χώρο; Υπάρχει φώς στο τούνελ μετά την στασιμότητα; Και να μην παραλείψουμε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στα κομματικά όργανα όπως π.χ. στα Δωδεκάνησα.
Με προβληματίζει πάρα πολύ αυτή η κατάσταση. Έχω πει επανειλημμένα, ότι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, δεν μας ικανοποιεί. Διότι όταν παίρνει 31% ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τον όλεθρο που δημιούργησε στην χώρα και τον διχασμό και το ΚΙΝΑΛ παίρνει ένα 8%, προφανώς, δεν μπορεί να είσαι ευχαριστημένος. Πρέπει να γίνουν πολλές διορθωτικές κινήσεις. Και όλα αυτά τα φαινόμενα με την κατάσταση που κυριαρχεί στα κομματικά όργανα όχι μόνον στα Δωδεκάνησα αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είναι φαινόμενα που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Είμαι ένας άνθρωπος που υπηρετώ αυτή την παράταξη πιστά, εδώ και χρόνια. Ούτε έφυγα ποτέ, προσπάθησα να κρατώ ισχυρή την σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία μας χωρίς συμβιβασμούς –είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη ΝΔ- υπηρετώ την αυτόνομη πορεία αλλά αυτό, σημαίνει, ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Δεν σημαίνει να γίνουμε… ΚΚΕ του Κέντρου! Και τουλάχιστον, εγώ προσωπικά, φιλοδοξώ, αυτή η παράταξη στο μέλλον να πρωταγωνιστήσει δυναμικά, έναντι και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Γι αυτό και δεν συμβιβάζομαι με την σημερινή κατάσταση και θεωρώ ότι πρέπει όλοι μαζί, με ενότητα και κοιτώντας το μέλλον με ειλικρίνεια και χωρίς προσωπικές στρατηγικές, να κάνουμε το αυτονόητο: να βελτιώσουμε τα πράγματα προς όφελος της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα του ελληνικού λαού, που έχει ανάγκη τις ιδέες της.
• Η αλήθεια είναι ότι ήσασταν ένας χώρος με ιστορικό παρελθόν και αυτή την στιγμή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί, κινδυνεύετε με εξαφάνιση.
Το θέμα είναι να αγωνίζεσαι. Εμένα δεν μου αρέσει η στασιμότητα. Δεν μου αρέσει ο συμβιβασμός. Εάν αυτοί που ίδρυσαν το Πασοκ το 1974 ήταν άνθρωποι των συμβιβασμών και των εύκολων λύσεων –και κυρίως ο Ανδρέας Παπανδρέου- δεν θα υπήρχε ούτε Πασοκ, ούτε αλλαγή το 1981. Ήταν ριζοσπάστες, δημοκράτες, και είχαν πραγματικά στρατηγική να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα της εγχώριας ελίτ. Αν δεν κάνουμε το ίδιο δεν έχουμε καμία τύχη. Κι εγώ διατίθεμαι να συγκρουστώ με αυτές τις δυνάμεις. Των εγχώριων ελίτ και της συντήρησης οι οποίες δεν θέλουν αυτή η παράταξη να σηκώσει κεφάλι.
• Τι λέτε ότι πρέπει να γίνει δηλαδή; Να πάτε σε Συνέδριο; Θα θέσετε θέμα ηγεσίας;
Το Συνέδριο, πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορία και τη θεσμική συγκρότηση του Πασοκ, άρα και στο καταστατικό του. Αυτό σημαίνει εκλογές συνέδρων, εκλογές οργάνων και αποφάσεις δημοκρατικές για το μέλλον του Πασοκ. Είμαι αντίθετος σε εξπρές διαδικασίες που απαξιώνουν την ιστορία μας. Αυτά είναι όλα θέματα που μπορούν να συζητηθούν στο εσωτερικό μας. Μπορούμε να βρούμε όλες τις διορθωτικές κινήσεις. Αυτό όμως που θα είναι εφαλτήριο μιας νέας προοπτικής θα είναι να υπάρξει ένα ανθρώπινο δυναμικό, ιδεολογικά καταρτισμένο και έτοιμο να μην μετρήσει το κόστος της σύγκρουσης με την εγχώρια ολιγαρχία και την συντήρηση εντός της χώρας. Προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να καταλάβει τον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά είδαμε τι συμβιβασμούς εξουσίας έκανε. Είδαμε πώς διαχειρίστηκε το πελατειακό κράτος, είδαμε πώς λειτούργησε παρασκηνιακά, σε θέματα μεγάλων σκανδάλων και παιχνιδιών με την Δικαιοσύνη. Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κεντροαριστεράς. Η Κεντροαριστερά πρέπει να είναι κάτι άλλο. Και πρέπει να το εκφράσουμε άμεσα, όχι μόνον για την παράταξη, όχι μόνον για την ‘υστεροφημία’ του Πασοκ, αλλά πάνω απ’ όλα για την μελλοντική προοπτική του ελληνικού λαού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου