ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Airbnb 42.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Airbnb

Στο ιστο­ρικό κέντρο (Σταδίου, Ερμού και Πει­ραιώς) και στην ευρύ­τερη περιοχή των Εξαρ­χείων, όπως επίσης και στο Κουκάκι και στον Νέο Κόσμο, εντο­πί­ζε­ται η μεγα­λύ­τερη συγκέ­ντρωση δια­με­ρι­σμά­των που δια­τί­θε­νται προς βρα­χυ­πρό­θε­σμη ενοι­κί­αση μέσω της πλατ­φόρ­μας του Airbnb. Σύμφωνα με στοι­χεία του ανε­ξάρ­τη­του φορέα insideairbnb, που κατα­γρά­φει τις σχε­τι­κές αγγε­λίες, στην περιοχή της Πλάκας και του ιστο­ρι­κού κέντρου κατα­γρά­φο­νται σήμερα 681 αγγε­λίες δια­με­ρι­σμά­των και κατοι­κιών, ενώ στη δεύτερη θέση με 500 ακίνητα βρί­σκε­ται η περιοχή των Εξαρ­χείων (περι­λαμ­βά­νο­νται και οι συνοι­κίες Μουσείο και Νεάπολη). Στην τρίτη θέση με 343 ακίνητα βρί­σκε­ται το Κουκάκι, αριθμός εξαι­ρε­τικά υψηλός, αν συνυ­πο­λο­γι­στεί το ότι πρό­κει­ται στην ουσία για μια περιοχή που εκτεί­νε­ται σε λίγα οικο­δο­μικά τετρά­γωνα.

Η ανά­δειξη των Εξαρ­χείων ως μιας από τις πλέον δυνα­μι­κές περιο­χές για βρα­χυ­πρό­θε­σμη ενοι­κί­αση κατοι­κιών σε του­ρί­στες έγκει­ται τόσο στα χαρα­κτη­ρι­στικά της περιο­χής (προ­σι­τές τιμές, εγγύ­τητα προς το Σύνταγμα και του­ρι­στικά αξιο­θέ­ατα) όσο και στην επεν­δυ­τική δρα­στη­ριό­τητα των τελευ­ταίων μηνών. Οπως ανέφερε πρό­σφατα η «Κ», στελέχη της αγοράς ακι­νή­των με γνώση της σχε­τι­κής συναλ­λα­γής σημεί­ω­σαν την περί­πτωση Κινέζου επεν­δυτή, ο οποίος προ­χώ­ρησε, σε συνερ­γα­σία με τοπικό μεσι­τικό γραφείο, στη στα­διακή από­κτηση 100 δια­με­ρι­σμά­των στην ευρύ­τερη περιοχή, με απο­κλει­στικό αντι­κεί­μενο την εκμε­τάλ­λευσή τους μέσω ηλε­κτρο­νι­κών πλατ­φορ­μών βρα­χυ­πρό­θε­σμης ενοι­κί­α­σης. Στη συνέ­χεια, τα εν λόγω ακίνητα εντά­χθη­καν σε ένα επεν­δυ­τικό χαρ­το­φυ­λά­κιο κι έχουν ήδη μετα­πω­λη­θεί σε ξένους θεσμι­κούς επεν­δυ­τές. Παράλ­ληλα, δεδο­μέ­νης της επι­τυ­χίας του σχε­τι­κού εγχει­ρή­μα­τος, είναι δεδο­μένη η ζήτηση και για άλλα δια­με­ρί­σματα στην περιοχή, καθώς άλλωστε οι τιμές κτήσης κρί­νο­νται εξαι­ρε­τικά ελκυ­στι­κές για έναν ξένο επεν­δυτή, καθώς κατά κανόνα κινού­νται πέριξ των 25.000-40.000 ευρώ.

Συνο­λικά, στην ευρύ­τερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας κατα­γρά­φο­νται σχεδόν 5.150 αγγε­λίες δια­με­ρι­σμά­των, ενώ είναι βέβαιο ότι ακόμα περισ­σό­τερα είναι κατα­χω­ρι­σμένα και σε άλλες πλατ­φόρ­μες ενοι­κί­α­σης ακι­νή­των σε ξένους επι­σκέ­πτες.

Σύμφωνα με την πρό­σφατη μελέτη που πραγ­μα­το­ποί­ησε η Grant Thornton για λογα­ρια­σμό του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος, υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ο συνο­λι­κός αριθμός των ακι­νή­των που έχουν κατα­χω­ρι­σθεί προς εκμί­σθωση μέσω των ηλε­κτρο­νι­κών πλατ­φορ­μών ανέρ­χε­ται σε 42.155 πανελ­λα­δικά. Επι­πλέον 21.716 ακίνητα εκμι­σθώ­νο­νται ως του­ρι­στικά κατα­λύ­ματα (δια­θέ­τουν δηλαδή το σχετικό σήμα του ΕΟΤ), ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λικό αριθμό των κατοι­κιών και δια­με­ρι­σμά­των που προ­ο­ρί­ζο­νται για εκμε­τάλ­λευση σε 63.871.

Σε ετήσια βάση, τα ακίνητα αυτά συνι­στούν μια αγορά της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ (εκτί­μηση για το 2017). Εξ αυτών, περίπου 860 εκατ. ευρώ θα αφορούν τη δαπάνη για τη διαμονή των ξένων επι­σκε­πτών, ενώ τα υπό­λοιπα αφορούν τις δαπάνες των ανθρώ­πων αυτών για τις ημέρες της δια­μο­νής τους, σε σίτιση, ψυχα­γω­γία κ.λπ. Αντι­λαμ­βά­νε­ται λοιπόν εύκολα κανείς ότι ο κλάδος των βρα­χυ­πρό­θε­σμων ενοι­κιά­σεων εξε­λίσ­σε­ται σε έναν από τους πλέον δυνα­μι­κούς για την οικο­νο­μία και παράλ­ληλα παρέχει διέξοδο σε χιλιά­δες ιδιο­κτή­τες ακι­νή­των, οι οποίοι αδυ­να­τούν να πωλή­σουν το ακίνητό τους τα τελευ­ταία χρόνια λόγω της μεγάλης κάμψης της ζήτησης στην κτη­μα­τα­γορά. Ταυ­τό­χρονα, καλού­νταν να αντα­πο­κρι­θούν και σε αυξη­μέ­νες φορο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις, λόγω της επι­βο­λής του ΕΝΦΙΑ.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.