Ατάκτως Ερριμμένα

Γιατί άραγε;

Στέρησε από έναν άνθρωπο την ασφάλεια και την δημιουργία, για να διαπιστώσεις πως ότι ο πολιτισμός (με την ευρεία έννοια) μεταναστεύει. Κάπως έτσι, θα μπορούσε να διατυπωθεί το συμπέρασμα της νέας μεγάλης έρευνας της διαΝΕΟσις , για τις αξίες των Ελλήνων. Μια απάντηση στα «γιατί» για πολλά που παρακολουθούμε να συμβαίνουν, καθώς καταγράφεται ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας τόσο προς τους πολιτικούς θεσμούς, όσο και προς τους συνανθρώπους μας. Αλλά και έντονο το αίσθημα ανασφάλειας και φόβου.

Μόλις το 7% του πληθυσμού της χώρας εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα και μόλις το 13% την Κυβέρνηση. Αλλά και το Κοινοβούλιο (που είναι ο περισσότερο αντιπροσωπευτικός και διακομματικός πολιτικός θεσμός) το εμπιστεύεται μόλις το 14%» 4 στους 10 απαντούν πως “συχνά” ή “πάντοτε” πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια. Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία. Νιώθουμε ασφαλείς; Καθόλου απ’ ότι καταδικνύει η έρευνα. Ο φόβος και η ανασφάλεια είναι εντυπωσιακός. Εννιά στους δέκα (91%) συμφωνούν με τη φράση ότι «πρέπει να είναι κανείς ιδιαίτερα προσεκτικός/ή στις συναλλαγές του με τους ανθρώπους» και μόνο το 8% συμφωνεί με τη φράση «οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης». Μόνο το 61% εμπιστεύεται τους γείτονές του και μόνο 1 στους 5 ανθρώπους άλλης εθνικότητας ή θρησκείας Γνωρίζατε ότι 1 στους 5 Έλληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 ανησυχεί για το ενδεχόμενο “πολέμου που να αφορά τη χώρα του”; Επίσης, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν “συχνά” ή “πολύ συχνά” ληστείες. Τι φοβόμαστε περισσότερο; 29% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν μήπως δεν είναι “σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν “μήπως χάσουν τη δουλειά τους” ή “μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου