ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον άγριο ξυλοδαρμό στην Κω

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΩΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον ξυλο­δαρμό ενός αρχαιο­λό­γου ο οποίος εργά­ζε­ται ως ΙΔΟΧ υπάλ­λη­λος στην Εφορεία Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου στην Κω, από υπερ­γο­λάβο έργου του ΥΠΠΟ, κατήγ­γειλε ο Σύλ­λο­γος Ελλήνων Αρχαιο­λό­γων. Με ανα­κοί­νωσή του μάλιστα ο ΣΕΑ φέρνει προ των ευθυνών του το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού ανα­φο­ρικά με την προ­στα­σία και την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων του, την ώρα που κάνουν τη δουλειά τους.

“Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η πολι­τική της διοί­κη­σης (και) του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού που δίνει γη και ύδωρ σε μεγάλα και μικρά ιδιω­τικά συμ­φέ­ρο­ντα, στο όνομα της δήθεν “ανά­πτυ­ξης” και που με κάθε ευκαι­ρία λοι­δο­ρεί τους αρχαιο­λό­γους ως “εχθρούς της”, έχει δημιουρ­γή­σει πρό­σφορο έδαφος για την εμφά­νιση κακο­ποι­η­τι­κών συμπε­ρι­φο­ρών από διάφορα οικο­νο­μικά και εργο­λα­βικά συμ­φέ­ρο­ντα προς συνα­δέλ­φους σε σημείο πρό­κλη­σης σωμα­τι­κών βλαβών” τονίζει ο ΣΕΑ υπεν­θυ­μί­ζο­ντας το περσινό περι­στα­τικό της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης “σε συνά­δελφο και της απο­στο­λής απει­λη­τι­κών μηνυ­μά­των σε άλλους από οικο­νο­μικά συμ­φέ­ρο­ντα σχε­τι­ζό­μενα με τη Μύκονο”.

“Το νήμα της συντο­νι­σμέ­νης επί­θε­σης που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι αλλά και τα αρχαία μνημεία, το οποίο περνάει από τον μικρό­τερο υπερ­γο­λάβο και φτάνει στις μεγα­λύ­τε­ρες τεχνι­κές και κατα­σκευα­στι­κές εται­ρείες, θα μας βρει απέ­να­ντί του” τονίζει κατα­λή­γο­ντας ο Σύλ­λο­γος Ελλήνων Αρχαιο­λό­γων.

Ανα­λυ­τικά η ανα­κοί­νωση του ΣΕΑ:

“Το μεση­μέρι της Τρίτης 30 Ιουλίου 2024, συνά­δελ­φός μας αρχαιο­λό­γος ο οποίος εργά­ζε­ται ως ΙΔΟΧ υπάλ­λη­λος στην Εφορεία Αρχαιο­τή­των Δωδε­κα­νή­σου στην Κω δέχτηκε βίαιη επίθεση από τον υπερ­γο­λάβο έργου του ΥΠΠΟ: Θυμί­ζουμε το περσινό περι­στα­τικό της δολο­φο­νι­κής επί­θε­σης σε συνά­δελφο και της απο­στο­λής απει­λη­τι­κών μηνυ­μά­των σε άλλους από οικο­νο­μικά συμ­φέ­ρο­ντα σχε­τι­ζό­μενα με τη Μύκονο.

Οι λεκτι­κές απειλές κατέ­λη­ξαν σε απρό­κλητη σωμα­τική επίθεση και βίαιο γρον­θο­κό­πημα με επάλ­ληλα χτυ­πή­ματα στο πρόσωπο του συμ­βα­σιού­χου αρχαιο­λό­γου.

Καταγ­γέλ­λουμε με ένταση το νέο βίαιο περι­στα­τικό σε βάρος συνα­δέλ­φου μας, εν ώρα εργα­σίας, από τον υπερ­γο­λάβο του οποίου τις εργα­σίες επό­πτευε για λογα­ρια­σμό της ΕΦΑ Δωδε­κα­νή­σου. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η πολι­τική της διοί­κη­σης (και) του υπουρ­γείου Πολι­τι­σμού που δίνει γη και ύδωρ σε μεγάλα και μικρά ιδιω­τικά συμ­φέ­ρο­ντα, στο όνομα της δήθεν “ανά­πτυ­ξης” και που με κάθε ευκαι­ρία λοι­δο­ρεί τους αρχαιο­λό­γους ως “εχθρούς της”, έχει δημιουρ­γή­σει πρό­σφορο έδαφος για την εμφά­νιση κακο­ποι­η­τι­κών συμπε­ρι­φο­ρών από διάφορα οικο­νο­μικά και εργο­λα­βικά συμ­φέ­ρο­ντα προς συνα­δέλ­φους σε σημείο πρό­κλη­σης σωμα­τι­κών βλαβών.

Μετά το βαρύ­τατο περι­στα­τικό οι μεθο­δεύ­σεις του Υπουρ­γείου είχαν στό­χευση την απο­σιώ­πηση του φαι­νο­μέ­νου και όχι τη θερα­πεία του προς προ­στα­σία αξιών και ανθρώ­πων. Το συμβάν στη Κω απο­τε­λεί νέο γεγονός του ίδιου φαι­νο­μέ­νου που φαί­νε­ται να γενι­κεύ­ε­ται.

Η επίθεση στον συνά­δελφο είναι επίθεση σε όλους και όλες μας. Το πολύ σοβαρό περι­στα­τικό δεν απο­τε­λεί κάποια “διαφορά ιδιωτών”, αλλά επίθεση στην Αρχαιο­λο­γική Υπη­ρε­σία και σε κάθε υπάλ­ληλο που εκτελεί ευσυ­νεί­δητα το καθήκον του.

Ζητούμε από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού επι­τέ­λους να προ­στα­τεύ­σει τους εργα­ζο­μέ­νους του, οι οποίοι στο πλαίσιο άσκησης των καθη­κό­ντων τους, συχνά υφί­στα­νται λεκτι­κές επι­θέ­σεις και εσχάτως σωμα­τι­κές. Ζητάμε επίσης από την πλευρά της Δικαιο­σύ­νης, όπου έχει προ­σφύ­γει ο συνά­δελ­φος, την άμεση απόδοση ευθυνών, και την τιμωρία όσων προ­βαί­νουν σε τέτοιου είδους ενέρ­γειες.

Το νήμα της συντο­νι­σμέ­νης επί­θε­σης που δέχο­νται οι εργα­ζό­με­νοι αλλά και τα αρχαία μνημεία, το οποίο περνάει από τον μικρό­τερο υπερ­γο­λάβο και φτάνει στις μεγα­λύ­τε­ρες τεχνι­κές και κατα­σκευα­στι­κές εται­ρείες, θα μας βρει απέ­να­ντί του.

Ζητάμε:

Την έμπρα­κτη στήριξη του συνα­δέλ­φου και όλων των υπαλ­λή­λων, τακτι­κών και ΙΔΟΧ, που εργά­ζο­νται υπέρ της προ­στα­σίας των μνη­μείων σε όλη τη χώρα από το Υπουρ­γείο Πολι­τι­σμού.

Την άμεση στε­λέ­χωση των Εφο­ρειών Αρχαιο­τή­των σε όλη τη χώρα με τακτικό προ­σω­πικό όλων των ειδι­κο­τή­των για να πάψει η εργα­σιακή ανα­σφά­λεια στους αρχαιο­λό­γους και τους άλλους κλάδους εργα­ζο­μέ­νων του ΥΠΠΟ”.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.