Ειδήσεις

Κουντουρά: Πρώτη προτεραιότητα η σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό

«Αναφορικά με την σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού στην Περιφέρεια το Υπουργείο Τουρισμού έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο στενής επικοινωνίας με τις Περιφέρειες της χώρας και έχει εξαιρετική και διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια όπως και με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή των τουριστικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και θεματικών τουριστικών προϊόντων πέραν από την αναβάθμιση του παραδοσιακού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα». Στην προσπάθεια αυτή η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα». Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση για τη σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού, η αρμόδια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, με έγγραφό της στη βουλή.

Πιο αναλυτικά η υπουργός σημείωσε στο έγγραφό της στις 13 Αυγούστου τα ακόλουθα:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού στο πλαίσιο της εθνικής και περιφερειακής Στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας που σχεδίασε και υλοποιεί από το 2015, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Η ως άνω στρατηγική έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή πολυνησιακό προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη 365 ημέρες το χρόνο, ο οποίος προσφέρει μοναδικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε εσωτερικό προορισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο μας δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μέσω των οποίων θα προσφέρονται στον ταξιδιώτη αυθεντικές, βιωματικές και ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες σε κάθε σημείο της χώρας.

Ειδικότερα, στις στρατηγικές αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο και εντάσσονται στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για τη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα και η ένταξη των ελληνικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα καθώς και η συστηματική προβολή μέσω του ΕΟΤ της ελληνικής γαστρονομίας στο εξωτερικό. Επιπλέον, στον ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη σύνδεση του τουρισμού με την αγροτική και πρωτογενή παραγωγή περιλαμβάνονται δράσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων της ελληνικής γαστρονομίας όπως το ελαιόλαδο, τα ελληνικά τυριά, τα κρασιά και τα βότανα, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιδιαίτερης τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία του Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας και Τουρισμού που συστήσαμε με συναρμόδια Υπουργεία, για πολιτικές και δράσεις διασύνδεσης της αγροδιατροφής και της μεταποιητικής βιομηχανίας με τον τουρισμό και συνέργειες των τριών κλάδων.

Επιπροσθέτως, το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (εποπτευόμενου φορέα) το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωϊνό» και ενθαρρύνει την περαιτέρω διάδοση του προκειμένου να ενταχθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ελλάδα.

Με την υπ΄ αριθμ. 12528/17-07-2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση με το συναρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 3089/Β΄/30-7-2018) ορίσαμε τις προδιαγραφές λειτουργίας των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και θεσπίσαμε Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού (Ε.Σ.Α.). Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στη χώρα μας ένα σαφές πλαίσιο όρων και προϋποθέσεων για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και την λειτουργία των αγροτουριστικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού χορηγεί το Σήμα Ελληνικής Κουζίνας σε επιχειρήσεις και το Ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου, με βάση τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές.

Επιπλέον, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθορίσαμε τις προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων και δώσαμε τη δυνατότητα ένταξής τους στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Leader ενώ παράλληλα έχουμε αναπτύξει εξαιρετική συνεργασία με την Enterprise Greece Α.Ε. για συντονισμένη προώθηση και προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Αναφορικά με την σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, έχει καθιερώσει ένα πλαίσιο στενής επικοινωνίας με τις Περιφέρειες της χώρας και έχει εξαιρετική και διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης όπως και με τους Δήμους, τα Επιμελητήρια, τους τουριστικούς και αναπτυξιακούς φορείς και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξη, προώθηση και προβολή των τουριστικών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και θεματικών τουριστικών προϊόντων πέραν από την αναβάθμιση του παραδοσιακού μοντέλου «ήλιος και θάλασσα». Στην προσπάθεια αυτή η σύνδεση αγροτικής παραγωγής και τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τομέα της επικοινωνιακής προώθησης και δεδομένου ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών τους, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) παρέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας ώστε να σχεδιάσουν προς τη σωστή κατεύθυνση την ανάδειξη της περιοχής τους. Συγκεκριμένα, δίνονται κατευθύνσεις αναφορικά με το οπτικοακουστικό υλικό, την μετάφραση των κειμένων σε άλλες γλώσσες, το φωτογραφικό υλικό καθώς και την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις δράσεις προβολής και προώθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο ΕΟΤ έχει ήδη εγκρίνει το σχέδιο τουριστικής της προβολής αλλά και όλων των Δήμων που αιτήθηκαν έγκρισης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου