Ρεπορτάζ

Δεν θα δέχονται συνταγές με voucher οι οπτικοί στο νομό Δωδεκανήσου

Την απόφαση να μην δέχονται από 1η Αυγούστου οποιαδήποτε συνταγή με Voucher που εκτελείται μέσω ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Νομού Δωδεκανήσου (σχετικά έγραψε την Τρίτη η «δ»).
Αιτία, αφενός οι μεγάλες οφειλές που έχει ο ΕΟΠΥΥ απέναντί τους από το 2011 και αφετέρου η πολύ πεσμένη αγοραστική δύναμη που δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κλάδο.
«Επειδή σήμερα τιμούμε την μνήμη της Αγίας Παρασκευής η οποία είναι προστάτιδα των οφθαλμών και του κλάδου μας, τα καταστήματά μας παραμένουν κλειστά. Επιπλέον, τιμούμε την ίδρυση του Συλλόγου μας, που κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας.
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων πέρασε τελικά το πολύ-νομοσχέδιο στην Βουλή το οποίο ήταν απαραίτητο για τα προαπαιτούμενα ενόψει της αξιολόγησης. Ωστόσο, προβλέπει με το άρθρο 27, μια αλλαγή στην διαδικασία χορήγησης πληρωμής των ασφαλισμένων για τα γυαλιά οράσεως από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία αλλάζει από 1η Αυγούστου 2018 και είναι η εξής: ο ασφαλισμένος θα επισκέπτεται τον οφθαλμίατρο της αρεσκείας του, θα εξετάζεται, θα του δίνει την ιατρική συνταγή και παράλληλα θα του χορηγείται και μια βεβαίωση αποζημίωσης (το λεγόμενο Voucher), με το οποίο θα πηγαίνει στον ελεγκτή του ΕΟΠΥΥ για να του εγκρίνει την δαπάνη –κάτι που κανονικά δεν έπρεπε να γίνεται καθώς υπάρχει ηλεκτρονική καταγραφή. Κατόπιν, εφόσον εγκριθεί η δαπάνη, θα πάει σε κάποιο κατάστημα οπτικών, να ελέγξουν την συνταγή και δεν θα πληρώσει μέχρι το ποσόν των 100 ευρώ. Εμείς θα πρέπει να λαμβάνουμε τα Vouchers και κάθε τέλος του μηνός θα κόβουμε τιμολόγιο και θα διεκδικούμε τα χρήματά μας από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε και οι λόγοι είναι πολλοί. Εμείς σαν Σύλλογος μαζί με όλους τους άλλους Συλλόγους του κλάδου πανελλαδικά, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παίρνουμε τέτοιες συνταγές» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Θωμάγγελος Μιχαλάκης.
Όπως σημείωσε, από το 2011 εκκρεμούν και έχουν συσσωρευτεί ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο Οπτικών και Οπτομετρών με συνέπεια να κρίνεται αποδεδειγμένα αφερέγγυος: «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλου είδους πιστώσεις. Από την άλλη, υπάρχει ένα κλειστός προϋπολογισμός του κράτους ύψους 50εκ. ευρώ για γυαλιά οράσεως προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Με περσινά στοιχεία έχουμε ξεπεράσει τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό κατά 8εκ. ευρώ. Αυτά θα τα επωμιστούμε όμως, εμείς και με προβλέψεις για το 2018 τα 50εκ. ευρώ θα έχουν εξαντληθεί» όπως είπε.
Αναφερόμενος στην διαδικασία των Vouchers πρόσθεσε πως θα είναι υποχρεωμένοι οι οπτικοί να δίνουν εκπτώσεις έως και 30% κάτω της τιμής με αποτέλεσμα να πλήττεται ολόκληρος ο κλάδος, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.
«Τα διαχειριστικά έξοδα του οργανισμού ξεπερνούν ετησίως τα 175εκ. ευρώ. Δηλαδή, ξοδεύει περισσότερα από όσα διαθέτει. Γι αυτό δεν είναι φερέγγυος. Επιπλέον, μας ζητούν να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα μας –τα οποία, όμως είναι ήδη πιστοποιημένα. Εμείς λειτουργούμε νόμιμα. Η αγοραστική δύναμη έχει πέσει αισθητά. Ο οπτικός είναι ένας επιστήμονας που είναι αναγκασμένος να ιδιωτεύει ως ανεξάρτητος επαγγελματίας αφού δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται οργανική θέση στο δημόσιο. Εμείς ζητούμε διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ. Ζητούμε την στήριξη των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική με τα χρήματα άλλων» όπως τόνισε.
Πολύ μεγάλη ζημιά προκαλεί επίσης, το παράνομο εμπόριο γυαλιών οράσεως.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Αντώνης Γιαννούλης: «Το παρεμπόριο γυαλιών οράσεως ανθεί. Υπάρχουν γυαλιά πρεσβυωπίας στα φαρμακεία, στα πολυκαταστήματα ακόμη και στους πάγκους των λαϊκών αγορών. Ωστόσο υπάρχει σχετικός νόμος που το απαγορεύει αυτό αλλά δεν εφαρμόζεται. Σύμφωνα με το νόμο αυτόν, όλα τα συναφή προς την όραση είδη (φακοί επαφής, υγρά φακών επαφής και γυαλιά διαθλαστικά οπτικών ανωμαλιών -οράσεως) διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα οπτικών ειδών. Εμείς αναγκαζόμαστε και παίζουμε τον ρόλο του…. αστυνόμου, κάναμε συστάσεις και γνωστοποιήσαμε τον νόμο σε δύο συγκεκριμένα επώνυμα πολύ-καταστήματα, τα οποία συμμορφώθηκαν εν τέλει και τα απέσυραν…»

Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Φώτης Φωτάρας, απευθυνόμενος στους ασφαλισμένους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Κατανοούμε πλήρως την δυσκολία και την ταλαιπωρία τους για να εισπράξουν τα χρήματά τους πίσω. Όμως εάν ισχύσει η νέα διαδικασία με τα Vouchers, οδηγούμαστε στο κλείσιμο των επιχειρήσεων μας, γι αυτό ζητούμε την κατανόησή τους».
Το βασικό αίτημα του κλάδου πάντως είναι ο διάλογος και η εξεύρεση λύσης με τον συμψηφισμό οφειλών, πράγμα που όμως δεν δέχεται ο ΕΟΠΥΥ μέχρι σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου