Ειδήσεις

Ηλίας Καματερός στη Βουλή: « Οι μετασεισμικές δονήσεις στην Κω θα σας συνοδεύουν μέχρι να κλείσουν οι πληγές»

Με αναφορά στην τροπολογία που κατέθεσε από κοινού με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, και έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά ζητήματα των ΟΤΑ.
Με την τροπολογία αυτή επιτρέπεται η δωρεά χρημάτων εξ ιδίων πόρων από Περιφέρεια της χώρας, και συγκεκριμένα από την Περιφέρεια Αττικής, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπέρ του Δήμου Κω για την υλοποίηση έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες του σεισμού που συνέβη στην Κω στις 21.7.2017.
«Οφείλουμε να τονίσουμε τον τρόπο που αντιδρά και λειτουργεί η Περιφέρεια Αττικής, και προσωπικά η Περιφερειάρχης κ.Ρένα Δούρου, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση αλληλεγγύης, και τέτοιες δράσεις πρέπει να τις αναδεικνύουμε», τόνισε ο Ηλίας Καματερός.
Όσον αφορά το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, σημείωσε πως λύνει χρόνια προβλήματα των ΟΤΑ και των εργαζομένων σε αυτούς και για τον λόγο αυτό κανείς δεν έχει να αντιτάξει κάτι αρνητικό σε αυτό και πως υπάρχει μια γενικότερη αποδοχή από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.
Ο Ηλίας Καματερός αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο 57 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο βεβαιωμένες οφειλές από τον καταργούμενο ΔΗΦΟΔΩ διαγράφονται ύστερα από διαπιστωτική απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
Σε σχέση με τη δυνατότητα που παρέχεται σε οφειλέτες προς δήμους και νομικά πρόσωπα αυτών να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς αυτούς (άρθρο 52) ο Ηλίας Καματερός παρατήρησε πως θα μπορούσε το χρονικό περιθώριο των δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου που προβλέπεται για τη βεβαίωση των οφειλών να αυξανόταν στους τέσσερις.
Ιδιαίτερη αναφορά, με παρατηρήσεις και προτάσεις, έκανε ο Δωδεκανήσιος βουλευτής σε άρθρα του νομοσχεδίου που έχουν σχέση με νησιωτικούς δήμους. Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική την τροποποίηση που έκανε αποδεκτή ο υπουργός, ύστερα από συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής, για το πληθυσμιακό κριτήριο (από 2000 κατοίκους σε 4000), ώστε δήμοι που πληρούν το συγκεκριμένο κριτήριο, κυρίως μικροί νησιωτικοί, να μπορούν να έχουν πλέον τη δυνατότητα να καλύπτουν από κάθε είδους έσοδα τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, όταν τα αντίστοιχα τέλη δεν επαρκούν.
Επιπλέον σε σχέση με την παροχή κινήτρων σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές κ.ά. από ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών δήμων (άρθρο 32) ο Ηλίας Καματερός πρότεινε την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στο σύνολο των νησιωτικών δήμων και όχι μόνο αυτών με πληθυσμό μέχρι 18.000 κατοίκους. «Γιατί να μη δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε αναπτυγμένους οικονομικά νησιωτικούς δήμους;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα πως η έννοια της νησιωτικότητας δεν έχει κατανοηθεί στο σύνολό της, φέρνοντας ως παράδειγμα το άρθρο 34, το οποίο ρυθμίζει τις δαπάνες μετακίνησης αντιπεριφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων. «Είναι προφανές πως οι 60 ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες στις συγκοινωνίες, που ορίζονται για την αποζημίωση των συγκεκριμένων αιρετών δεν αρκούν ώστε να μετακινηθούν στο πλήθος των νησιών που συμπεριλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», είπε ο βουλευτής.
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Ηλίας Καματερός επανέφερε ακόμη μια φορά το θέμα της κατηγοριοποίησης των νησιών, ανάλογα με τη θέση τους, την ανάπτυξή τους, τις ανάγκες τους και τις δυνατότητές τους, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία του έκανε αναφορά στον πρόσφατο σεισμό, λέγοντας:
«Άξιο αναφοράς, επειδή έρχομαι από την Κω, που χτυπήθηκε από τον σεισμό να αναφέρουμε την άμεση κινητοποίηση των πάντων, όχι μόνο του κρατικού μηχανισμού και της κυβέρνησης, αλλά και την πολύ καλή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Το πρόβλημα είναι, κύριοι υπουργοί, τι γίνεται από δω και πέρα; Πρέπει ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και να κοιτάξουμε πώς θα κλείσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι πληγές!!!
Οι μετασεισμικές δονήσεις του σεισμού της Κω, κύριοι υπουργοί, θα σας συνοδεύουν και θα τις νιώθετε μέχρι να κλείσει αυτή η ιστορία».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου