Τοπικές Ειδήσεις

Μελέτη για τη σύνθεση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου

Μετά από την –καταρχήν- θετική εκτίμηση που έτυχε από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος η Γνωμοδότηση – Μελέτη του Μιχάλη Παπαγεωργίου για την τροποποίηση του ρυθμιστικού καθεστώτος των Δασικών Χαρτών και του οικείου νόμου περί Δασών Ν. 998/1979, που εκπονήθηκε για λογαριασμό και με την πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου με τη θεσμική υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κατά τον ίδιο συντονισμό ο έγκριτος νέος συνταγματολόγος τη Μεγάλη Δευτέρα 26/04/2021 παρουσίασε στις Συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Ρόδου –Προέδρου της Π.Ε.Δ. κ. Αντώνη Καμπουράκη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου αντίστοιχα, νέα Γνωμοδότηση -Μελέτη σχετικά με τη σύνθεση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού του Νοτίου Αιγαίου και τη νομιμότητα της συνακόλουθης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σ’ αυτήν ανέδειξε τη λειτουργική σημασία και την πρακτική εφαρμογή των ρυθμιστικών αρχών: της Καλής Νομοθέτησης, της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αναλογικότητας, της Νησιωτικότητας, της Επικουρικότητας αλλά και της Φέρουσας Ικανότητας για τις αναπτυξιακές προοπτικές, και την αποκατάσταση των υφιστάμενων στρεβλώσεων που εντοπίζονται στην παρούσα φάση («Στάδιο Β1») της επεξεργασίας, κατάρτισης και σύνθεσης του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου. Πιο διαδικαστικά, μεταξύ άλλων, κατέδειξε την άνιση μεταχείριση που εισβάλλει στο παρόν προτεινόμενο σχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τους κανονιστικούς όρους δόμησης και οικοδομησιμότητας με βάση την απόσταση από τον αιγιαλό στα 150 μέτρα (120 μέτρα εάν η έκταση εντάσσεται σε οικισμό) και την απόσταση των 50 μέτρων από τα ρέματα (ενώ στην υπόλοιπη Ελληνική Επικράτεια είναι στα 20 μέτρα από αυτά). Δεσμεύσεις που θίγουν ξεκάθαρα ιδιοκτησιακά δικαιώματα για την αξιοποίηση κυρίως της παραθαλάσσιας περιουσίας στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Νοτίου Αιγαίου εντελώς αδικαιολόγητα και υπέρμετρα.
Σε σχέση δε με την «οριζόντια» εξάπλωση των Α.Π.Ε. ενδιάμεσα του νησιωτικού συμπλέγματος του Νοτίου Αιγαίου μέσω “off shore” – υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων σε απόσταση μόλις 4,5 χλμ. από την ακτή, προέταξε τη σημασία της εναρμόνισης μεταξύ των αλληλεπιδρόμενων εννόμων συμφερόντων και της εγγυητικής διαφύλαξης του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος των νησιών με κεντρικό αξιολογικό κριτήριο ακόμα και την οπτική/αισθητική όχληση που πρέπει να ληφθεί υπόψη, τόσο στην κατευθυντήρια κλίμακα του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού και της συνακόλουθης νομιμοποιητικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όσο και στα ειδικότερα και πλέον κανονιστικά στοχευμένα προγραμματικά και οργανωτικά Πλαίσια του Χωροταξικού Σχεδιασμού για την ενίσχυση των Α.Π.Ε., και της Τουριστικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και τις αντίστοιχες συνεκτικές ισορροπίες που επιβάλλεται να τηρηθούν τόσο με βάση το Δίκαιο της Ε.Ε. όσο και το Εθνικό Δημόσιο Δίκαιο. Οι παραπάνω έννομες εκτιμήσεις στοιχειοθετήθηκαν επίσης και με βάση την αντίστοιχη συνολική ερμηνεία που έχουν απαιτήσει και επιβάλει μέσω των οικείων αποφάσεών τους, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειωθεί πως ο Μιχάλης Παπαγεωργίου ως Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου είναι μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την μετάπτωση του Κτηματολογίου Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο και στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την τροποποίηση του Δασικού Νόμου και των Δασικών Χαρτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου