Συνεντεύξεις

«Πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Σύμης»

«Η Σύμη έχει ανάγκη κατεπείγουσας αλλαγής πορείας προς την πραγματική πρόοδο σε όλους τους τομείς». Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην “δ” ο υποψήφιος δήμαρχος Σύμης, κ. Ηλίας Τσαβαρής, που πρόσφατα έκανε την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του στην Ρόδο. Επίσης, μιλάει για τις τουριστικές αγορές και για τα σχέδιά του σχετικά με το Φεστιβάλ Σύμης.
Η συνέντευξη αναλυτικά:

• Κύριε Τσαβαρή, να ξεκινήσουμε από την υποψηφιότητά σας για τον Δήμο Σύμης. Τι σας ώθησε να πάρετε αυτήν την απόφαση;
Η Σύμη έχει ανάγκη κατεπείγουσας αλλαγής πορείας προς την πραγματική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Στην οικονομία, στον τουρισμό, στην ανάπτυξη, στην πρωτοπορία της μικρής κοινωνίας μας, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στο περιβάλλον και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί η κατάσταση που βιώνουμε επί χρόνια και χαρακτηρίζεται από ακινησία, έλλειψη πρωτοβουλιών, στασιμότητα και μιζέρια. Η προκλητική πολιτική των διακρίσεων σε βάρος των πολιτών της Σύμης που διαφωνούν με το πολιτικό ήθος της σημερινής εξουσίας. Οι συνεργάτες μου κι εγώ θέλουμε να σταματήσει αυτός ο κατήφορος που έχει πάρει το νησί μας. Αυτή είναι και η θέληση της πλειοψηφίας των ανθρώπων του νησιού. Θεώρησα ότι πρέπει να ανοίξουμε νέους δρόμους δυναμικής ανάπτυξης, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο νησί, ώστε να ανοίξει η Σύμη τα φτερά της προς το μέλλον. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι υποψήφιος δήμαρχος. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε θα γίνω, δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα. Προχωράμε μόνοι μας γιατί δεν θέλουμε να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Όπλα μας, το ήθος, οι γνώσεις, η εμπειρία, η αξιοπρέπεια, η ομάδα, το πρόγραμμα, το όραμα μας, το πάθος μας για το νησί να πάει μπροστά. Αγαπώ την Σύμη, γνωρίζω καλά τις ανάγκες του νησιού και θέλω να προσφέρω. Ξεκίνησα πριν κάποια χρόνια να συμμετέχω στα δημοτικά δρώμενα. Αυτά τα χρόνια έτρεξα, κατέθεσα προτάσεις, προώθησα πρωτοβουλίες. Πάντα κριτήριό μου ήταν να είμαι χρήσιμος, να συμβάλω σε λύσεις, να συγκρούομαι όπου και όταν είναι ανάγκη για να σηματοδοτηθεί μια νέα εποχή. Αυτά τα χρόνια ήταν για συσσώρευση εμπειριών, γνώσης, προσφοράς. Αυτή την εμπειρία και την γνώση, την διάθεσή μου για προσφορά και τις προτάσεις μου τις θέτω στην κρίση των δημοτών και τους ζητάω ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αλλάξουμε την Σύμη.
• Στην παρουσίαση που κάνατε στην Ρόδο, μιλήσατε για ‘λάσπη’ και απαράδεκτες τακτικές που ακολουθούνται. Τι απαντάτε;
Όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο βαδίζοντας προς τις εκλογές, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων, αντιλήψεων και πρακτικών. Εκδηλώνονται καθεστωτικές συμπεριφορές που ανήκουν σε άλλες εποχές και θα κριθούν ανάλογα. Σημειώνονται πρακτικές πιέσεων, εκφοβισμού, απειλών, εκβιασμών, ψεύδους, σπίλωσης και απαξίωσης ανθρώπων που βρίσκονται μακριά από τη λογική, τις αρχές και τα δικά μας πιστεύω. Δεσμεύτηκα και με την πρόσφατη ομιλία μου ότι δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τις μικρότητες, την παραπολιτική, ούτε θ’ απαντάω στη λάσπη με λάσπη. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Οι απαντήσεις μας θα είναι μόνο πολιτικές, με το πρόγραμμα και τις προτάσεις μας. Ας ανταλλάξουμε απόψεις για τα προβλήματα του νησιού με τις προτάσεις μας. Αυτά θέλουν να ακούσουν από τους υποψήφιους δημάρχους οι δημότες και σ’ αυτό θα ανταποκριθούμε εμείς. Και να μην εκληφθεί αυτό ως αδυναμία. Αν συνεχίσουν τον ολισθηρό δρόμο τους, θα τους απαντήσουμε. Πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον της Σύμης. Εμάς, μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τους δημότες στην βάση προτάσεων για τις προοπτικές μας, όχι να διχάσουμε. Κοιτάζουμε μόνο μπροστά, το μέλλον.
• Αναφερθήκατε στις νέες τουριστικές αγορές στις οποίες πρέπει να στραφεί η Σύμη –πέραν της Τουρκίας που είναι η βασική. Τι σχέδια έχετε γι αυτά τα ανοίγματα;
Θα πρέπει να σας πω, ότι ήδη επεξεργαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Οι παρεμβάσεις μας, οι στοχεύσεις μας θα στηρίζονται όχι σε ευχολόγια, αλλά σε συγκεκριμένο σχέδιο εξασφάλισης των αναγκαίων κονδυλίων και χρηματοδοτήσεων. Θα διεκδικούμε τεκμηριωμένα και με μελέτες, χρηματοδοτήσεις από οπουδήποτε υπάρχει δυνατότητα. Το πρόγραμμά μας θα το παρουσιάσουμε σε ειδική εκδήλωση στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι σαφές, ότι χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που θα προστατεύει και θα προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, με σεβασμό πάντα στην καλαισθησία και την ποιότητα ζωής μας. Χρειάζεται ένα σχέδιο στηριγμένο στην συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και όλους τους επιχειρηματίες του τόπου, με στόχο την προβολή των ομορφιών της Σύμης, την βελτίωση της εικόνας και της φήμης της. Ένα σχέδιο που θα στηρίζεται στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Σύμη έχει όλες τις δυνατότητες να αποτελέσει τουριστικό προορισμό από τουρίστες από όλα τα μέρη του κόσμου. Χρειάζεται όμως ένα σύνολο παρεμβάσεων σε πολλά επίπεδα. Αντιμετωπίζοντας ζητήματα υποδομών και τόνωσης της ζωής και δραστηριότητας σε όλες τις περιοχές του νησιού. Επανασχεδιάζοντας και προωθώντας έργα που θα δώσουν λύσεις στην απαράδεκτη κατάσταση του οδικού δικτύου, στην ύδρευση και αποχέτευση στις πλατείες, στο Πέδι, στους δημόσιους χώρους. Επενδύοντας στην κρουαζιέρα, σε άλλες μορφές τουρισμού, κάνοντας ανοίγματα και σε άλλες αγορές πέρα της Τουρκίας. Σχεδιάζοντας Επιστημονικά Συνέδρια, Πολιτιστικούς θεσμούς, αξιοποιώντας το Φεστιβάλ. Χρειάζεται ταυτόχρονα να εργαστούμε συστηματικά και σε πολλά επίπεδα για να σπάσει η απομόνωση της Σύμης τους μη τουριστικούς μήνες. Το νησί θα πρέπει να αποκτήσει ζωή, δραστηριότητα όλο τον χρόνο, αντιμετωπίζοντας το ακτοπλοϊκό πρόβλημα αποφασιστικά.

• Ποια είναι τα σχέδιά σας για το Φεστιβάλ Σύμης;
Ας σκεφτούμε, ας θυμηθούμε τι ήταν το Φεστιβάλ. Ήταν μια πρωτοποριακή ιδέα  που εμπνεύστηκαν αξιόλογοι Συμιακοί, εντός και εκτός Σύμης. Ήταν ο αείμνηστος καταξιωμένος δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης που αν και ζούσε μακριά από την Σύμη, ποτέ δεν την ξέχασε. Μαζί του ήταν πολλοί Συμιακοί, όλοι τους εθελοντές αγάπης και προσφοράς στο νησί τους. Ήταν μια ιδέα που έγινε πράξη πολύ γρήγορα, η πνευματική καρδιά και ψυχή της Σύμης μας. Με το Φεστιβάλ, η φήμη της πνευματικής Σύμης, του Πολιτισμού, ξεπέρασε τα στενά όρια της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας. Απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη μαγνητίζοντας τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς επισκέπτες μας. Ήταν η έκφραση ακριβώς της δυνατότητας που υπάρχει να αποτελέσει η Σύμη το κέντρο ενδιαφέροντος για καινοτόμες δράσεις. Σήμερα δυστυχώς ψυχορραγεί, γιατί αυτοί που έχουν τις τύχες του νησιού μας στα χέρια τους, είναι αλλεργικοί στον Πολιτισμό και την πνευματική κουλτούρα. Η κατάληξη του Φεστιβάλ συνιστά αυτοδιοικητικό, πολιτιστικό έγκλημα κατά του τόπου μας. Εμείς θέλουμε ένα Φεστιβάλ σε όλες τις περιοχές του νησιού, να μην είναι μονοδιάστατο. Εμείς, δεσμευόμαστε ότι θα το αναστήσουμε και θα του δώσουμε την πνοή που χρειάζεται για να ακτινοβολήσει ξανά η Σύμη. Θα πιάσουμε το νήμα από την αρχή και σταδιακά θα του δώσουμε την αίγλη, την φήμη που του αρμόζει. Αυτό αποτελεί χρέος μας απέναντι σε όσους εμπνεύστηκαν αυτόν τον θεσμό. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην Σύμη.
• Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για το νησί εάν εκλεγείτε δήμαρχος;
Πρέπει από την πρώτη στιγμή να ζωντανέψουμε, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη όλων των ανθρώπων προς τον Δήμο, την πίστη ότι μπορούμε να προχωρήσουμε δυναμικά, φιλόδοξα, καλύτερα, απαιτητικά. Θέλουμε να σπάσουμε τα στεγανά που οδηγούν ανθρώπους που αγαπούν το νησί, στο περιθώριο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του νησιού, επειδή επικρατούν σκοπιμότητες και συμφέροντα. Να δώσουμε ένα νέο ήθος εξουσίας. Να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους ότι όλοι έχουν θέση και ρόλο σε μια μεγάλη, ανανεωτική, αναπτυξιακή προσπάθεια για το νησί. Αυτή η συστράτευση θα αποτελέσει το μεγάλο όπλο της νέας Δημοτικής Αρχής που θα σηκώσει από την πρώτη στιγμή τα μανίκια για να εργαστεί σκληρά σε όλα τα επίπεδα. Για τα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη, το ζωντάνεμα του χωριού, την τουριστική ανάπτυξη, την υγεία, την υλοποίηση πρωτοποριακών πολιτιστικών, αθλητικών δράσεων. Έχουμε πολλά να κάνουμε και θα τα κάνουμε ταυτόχρονα με την συμβολή όλων των άξιων, χρήσιμων, δημιουργικών δυνάμεων του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου