Για την υποψηφιότητά της στον δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την παράταξη του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργου Χατζημάρκου, μιλάει σήμερα σε συνέντευξή της στην “δημοκρατική”, η κα Μαρία Αγγέλου.
Ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται στα κοινά του τόπου μας, είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ, σήμερα εκφράζει την πεποίθηση ότι «Η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει κι αυτά που δεν είχε πότε ή και αυτά που της πήραν, όπως τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ» ενώ μιλάει για τους λόγους που την ώθησαν να συστρατευτεί σε αυτό τον αγώνα, με τον Γιώργο Χατζημάρκο, ξεκαθαρίζοντας πως: «Σε αυτή τη χώρα συνηθίζουμε να επιτιθέμεθα χωρίς έλεος σε όποιον δουλεύει και ξεχωρίζει. Εγώ επιλέγω να σταθώ στο πλευρό του».
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Αγγέλου, αποφασίσατε να μετάσχετε στην μάχη των Περιφερειακών Εκλογών στο πλευρό του νυν περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Χατζημάρκου. Μιλήστε μας γι’ αυτή σας την απόφαση.
Κα Ντόκου η απόφαση αυτή δεν ήρθε αβίαστα. Από την πρώτη φορά της συμμέτοχης μου στα κοινά, ο στόχος μου ήταν ένας και μοναδικός. Η προαγωγή, η εξέλιξη, η προστασία των νησιών μας. Αυτός παραμένει και σήμερα η κινητήριος δύναμη και ο προορισμός μου.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και την μετεξέλιξη του δευτέρου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης θεώρησα μονόδρομο τη συμμετοχή μου στις περιφερειακές εκλογές. Θεωρώ ότι η περιφέρεια μπορεί να γίνει το όχημα υλοποίησης του οράματός μου και την δυνατότητα το όραμα αυτό να πάρει σάρκα και οστά την είδα στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζημάρκου.
Ισχυρή προσωπικότητα με πλούσιο έργο στη θητεία του αποδεικνύει ότι εργάζεται με στρατηγική και στόχους. Είναι κατά γενική ομολογία όλων -στελεχών της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης- ο καλύτερος περιφερειάρχης, στην Ελλάδα. Μαζί του μπορώ να μάθω αλλά και να προσφέρω περισσότερα. Είναι πλέον ώρα για πράξεις.
Ο κ. Χατζημάρκος άλλωστε συνηθίζει να μιλά με πράξεις. Ένας τρόπος να το διαπιστώσει κάνεις είναι να δει τον απολογισμό του έργου της περιφερειακής αρχής για το 2018 που δημοσιεύτηκε στις 22 Μαρτίου.
Σε αυτή τη χώρα συνηθίζουμε να επιτιθέμεθα χωρίς έλεος σε όποιον δουλεύει και ξεχωρίζει. Εγώ επιλέγω να σταθώ στο πλευρό του. Είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Νότιο Αιγαίο.
• Είστε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ. Προέρχεστε από άλλον πολιτικό χώρο. Στην Αυτοδιοίκηση όμως, πρέπει να υπάρχουν χρώματα ή απαιτείται περισσότερο συνεργασία;
Ένα από τα χαρακτηριστικά που με συνεπήραν, όταν πριν από επτά χρόνια συμμετείχα στην πρώτη ομάδα που ίδρυσε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ήταν και η πρώτη μου εμπειρία σε οργανωμένο πολιτικό φορέα, ήταν η πολυσυλλεκτικότητα του χώρου. Πιστεύω στην πολυφωνία και στις συνέργειες. Είναι στην κουλτούρα μου να συνεργάζομαι.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες του ξεπεσμού και του εκφυλισμού των παραδοσιακών πολιτικών ιδεολογιών που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του ασαφούς μεταξύ τους διαχωρισμού κινούμενο κυρίως προς τα άκρα. Πότε δε, ρέποντας προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά.
Για έναν άνθρωπο που αγαπά τον τόπο του και συμμετέχει στα κοινά αυτή η αστάθεια πρέπει να τον αφήνει παγερά αδιάφορο. Οι πολίτικες ιδεολογίες, θα έλεγα ότι δεν έχουν καμιά τύχη όταν ο στόχος δεν είναι καθαρά κομματικός, αλλά πρώτιστα τοπικιστικός.
Για να προάγουμε τον τόπο μας πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, δεμένοι και με όρεξη για δουλειά και συνεργασία. Ο σκοπός είναι κοινός. Διαχωριστικές γραμμές δεν χωρούν. Αν σταθούμε πλάι ικανοί άνθρωποι από όλους τους χώρους με όρεξη για προσφορά και αγάπη για τον τόπο θα διεκδικήσουμε και θα επιτύχουμε περισσότερα.
Εξάλλου ποτέ δεν μου ζητήθηκε να πάψω να είμαι ο εαυτός μου, να απεμπολήσω τις ιδέες και την πολιτική μου ταυτότητα. Μένω πάντα πιστή στα πιστεύω μου. Και έχω την τύχη ο Γ. Χατζημάρκος να το σέβεται και να το τιμά αυτό, όπως και όλη η υπόλοιπη ομάδα.
• Δραστηριοποιείστε πολλά χρόνια στην πολιτική. Ποιο είναι αυτό που κατά την άποψή σας, χρειάζεται η περιοχή μας περισσότερο –ούσα πολυνησιωτική και μάλιστα, γεωγραφικά ευαίσθητη;
Η κυρίαρχη τάση πάντοτε ήταν τα νησιά μας να αντιμετωπίζονται ως σύμπλεγμα. Ως ένα “σύνολο”, για το οποίο θα έπρεπε να δοθούν “συνολικές” λύσεις που θα κάλυπταν επιφανειακά κάποια προβλήματα, πάντα με συγκεντρωτικό τρόπο.
Η άποψή μου είναι, ότι αυτή η λογική, της διαμόρφωσης μιας τεχνητής – και υψηλού κόστους – υποστήριξης, ενός ανεκτού βιοτικού επιπέδου, έχει ξεπεραστεί. Ζούμε σε ένα τόπο πλούσιο από κάθε άποψη. Φυσικό τοπίο, ακτογραμμή, άνθρωποι, μνημεία. Τι να πρωτομνημονεύσει κάνεις. Αυτός ο πλούτος πρέπει να αξιοποιηθεί όχι πια ως ένα γενικό αλλά ως ένα ειδικό σύνολο. Πιστεύω στην ανάγκη επίτευξης όσο το δυνατό μεγαλύτερου βαθμού ανάπτυξης και αυτονομίας κάθε νησιού. Η δημιουργία βασικών υποδομών, που πολλά νησιά στερούνται, η ανάπτυξη νέων μορφών ενέργειας, οι τεχνολογίες μερικής υποκατάστασης φυσικών πόρων, η πρόοδος στο τομέα των μεταφορών, είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που μπορούν να ενδυναμώσουν τα νησιά μας καταρχήν δημογραφικά και κατ’ επέκταση οικονομικά, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και την οικονομική ζώνη της περιοχής, οπότε και τις εθνικές μας θέσεις.
Είστε αισιόδοξη ότι η περιοχή μας μπορεί να διεκδικήσει κι άλλα πράγματα για να αναδείξει τα προβλήματά της και να δώσει λύσεις;
Η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει κι αυτά που δεν είχε πότε ή και αυτά που της πήραν, όπως παραδείγματος χάρη τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι η περιοχή μας έχει ήδη χαράξει και πάρει τον δρόμο της. Ο Γ. Χατζημάρκος και η ομάδα του διεκδίκησαν και πήραν κατά τη διάρκεια της θητείας τους:
Τη δεύτερη θέση στη χώρα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, επιτυγχάνοντας τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Την απευθείας γραμμή χρηματοδότησης από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων μετά από συγκεκριμένη πρόταση για χρηματοδότηση έργων που κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Με 800.000 ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η ωρίμανση των μελετών των ενεργειακών έργων από το μηχανισμό Έλενα.
Την επαναφορά την ΠΝΑ στην κατηγορία των Μεταβατικών Περιφερειών από την κατηγορία των πιο Ανεπτυγμένων Περιφερειών που βρισκόταν μέχρι σήμερα. Εξέλιξη που μπορεί να αποφέρει έως και διπλασιασμό των κοινοτικών πόρων για τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνει η πρόσβαση και σε άλλες κατηγορίες προγραμμάτων.
Επιτυγχάνοντας τους τρεις παραπάνω στόχους, πλέον υπάρχει η δυνατότητα η ΠΝΑΙ να χαράξει μια δική της πορεία, ανεξάρτητα από αυτή της χώρας σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο και να υλοποιήσει στόχους δεκαετιών.
Η ομάδα του Γ. Χατζημάρκου πάει το Νότιο Αιγαίο #Μπροστά ούτως ή άλλως.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ