ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Συγγνώμη» Φλαμπουράρη στους Πολωνούς για τη «συμμαχία με τους ναζί»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Φλαμπουράρης

Ο υπουρ­γός Επι­κρα­τείας απέδωσε το λάθος του σε αδυ­να­μία της στιγμής και παρε­ξή­γηση, απα­ντώ­ντας σε επι­στολή δια­μαρ­τυ­ρίας Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα

Επι­στολή δια­μαρ­τυ­ρίας προς τον υπουργό Επι­κρα­τείας απέ­στει­λαν την Πέμπτη οι Πολωνοί που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Έλληνες πολίτες.

Στην επι­στολή τους χαρα­κτη­ρί­ζουν την αναφορά του κ. Φλα­μπου­ράρη για συμ­μα­χία της χώρας τους με τη ναζι­στική Γερ­μα­νία ως κατα­κρι­τέο και επο­νεί­δι­στο λάθος που θα έπρεπε να διορ­θω­θεί άμεσα, κάτι που έγινε.

Οι υπο­γρά­φο­ντες την επι­στολή ζήτησαν από τον υπουργό να ανα­γνω­ρί­σει το λάθος του και να απο­κα­τα­στή­σει την αλήθεια.

Ο κ. Φλα­μπου­ρά­ρης αντα­πο­κρί­θηκε στο αίτημα των Πολωνών και με δήλωσή του απέδωσε το λάθος του σε αδυ­να­μία της στιγμής και ζήτησε συγ­γνώμη.

Η δήλωση-απάντηση του κ. Φλα­μπου­ράρη:

«Αγα­πη­τοί/ες κύριοι και κυρίες,

Πήρα την επι­στολή σας και θα ήθελα να διευ­κρι­νίσω ότι δεν εννο­ούσα αυτό που εκφρά­στηκε με αυτή μου τη φράση, γιατί αυτό πλήττει βάναυσα την αλήθεια εκείνης της μαύρης εποχής.

Έχω την αίσθηση ότι υπήρξε μια τρομερή παρε­ξή­γηση που οφεί­λε­ται μάλλον στις σχέσεις και τις συμ­μα­χίες μετα­γε­νέ­στε­ρων περιό­δων.

Στο βαθμό που η παρε­ξή­γηση αυτή οφεί­λε­ται σε εμένα από αδυ­να­μία της στιγμής, ζητώ συγνώμη».

Η επι­στολή δια­μαρ­τυ­ρίας των Πολωνών

«Στις 12 Μαρτίου, στον Ραδιο­φω­νικό Σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, στην εκπομπή «Ημε­ρο­λό­γιο» του κ. Παύλου Τσίμα, ανεί­πωτα έκπλη­κτοι ακού­σαμε τον  Έλληνα Υπουργό Επι­κρα­τείας κύριο Αλέκο Φλα­μπου­ράρη να ανα­φέ­ρε­ται στην πολε­μική «συμ­μα­χία» των Πολωνών με τον γερ­μα­νικό ναζισμό. Ο Έλληνας Υπουρ­γός δια­κό­πτο­ντας το σχόλιο του δημο­σιο­γρά­φου για το ότι το ζήτημα των απαι­τού­με­νων από την ελλη­νική πλευρά απο­ζη­μιώ­σεων αφορά μόνο τους Έλληνες και τους Γερ­μα­νούς, υπο­στή­ριξε πως αυτό αφορά όλους τους Ευρω­παί­ους, και συμπλή­ρωσε: «Όλοι υπο­φέ­ραμε, εκτός των Αυστρια­κών και των Πολωνών που ήταν σύμ­μα­χοι».

Αυτό το τόσο κατα­κρι­τέο και επο­νεί­δι­στο λάθος του υψη­λό­βαθ­μου στε­λέ­χους της Ελλη­νι­κής Κυβέρ­νη­σης θα μπο­ρούσε να διορ­θω­θεί την ίδια στιγμή, ακόμα στον αέρα. Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη, ούτε εκείνη τη στιγμή, ούτε και μέχρι σήμερα. Ανα­ρω­τιό­μα­στε: Γιατί;

Με αυτό το σχόλιο, που συνιστά βαριά (έστω και αθέλητη) προ­σβολή εις βάρος του πολω­νι­κού λαού και της ιστο­ρίας του, αισθαν­θή­καμε ντροπή όλοι, Έλληνες και Πολωνοί οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα και την έχουν σαν δεύτερη πατρίδα.

Ζούμε στην Ενωμένη Ευρώπη, στον πυρήνα της οποίας βρί­σκε­ται ο σεβα­σμός στη  δια­φο­ρε­τική άποψη. Αλλά δεν σεβό­μα­στε και δεν θα συμ­φω­νή­σουμε ποτέ, με την όποια δια­στρέ­βλωση της Ιστο­ρίας και της ιστο­ρι­κής αλή­θειας.

Οι παρα­κάτω υπο­γρά­φο­ντες περι­μέ­νουμε από εσάς την επίσημη ανα­γνώ­ριση του λάθους που κάνατε Κύριε Υπουργέ, καθώς και την απο­κα­τά­σταση της ιστο­ρι­κής αλή­θειας».

protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.