Ρεπορτάζ

Προσφυγή κατά του Δήμου Ρόδου της «Π.Ο.ΜΗ.ΤΕ.Δ.Υ.»

Eνώπιον του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου προσέφυγε με ειδική διοικητική προσφυγή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων κατά του Δήμου Ρόδου για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 146/2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας Δήμου Ροδου ως προς τη συμμόρφωση του άρθρου 51 που αφορά τους κλάδους Προϊσταμένων του ΟΕΥ Δήμου Ροδου με τη κείμενη Νομολογία.

Η «Π.Ο.ΜΗ.ΤΕ.Δ.Υ.» ως συνδικαλιστική οργάνωση, αποτελεί το συνδικαλιστικό φορέα των Πτυχιούχων Μηχανικών, αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και ισοτίμων Σχολών Μηχανικών, που εργάζονται στο Δημόσιο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, στα Ν.Π.Δ.Δ. και διορίζονται στον κλάδο ΤΕ Μηχανικών.
Υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι μη νόμιμη και βλαπτική προς το συμφέρον της Ομοσπονδίας διότι με αυτή επιχειρείται και υποβαθμίζεται παρά το νόμο, το κύρος και η ισότητα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ισχυρίζεται ότι με την προσβαλλόμενη απόφαση αναιρείται η αρχή της ισότητας για την εξέλιξη των Μηχανικών της κατηγορίας Τ.Ε. με τα ίδια κριτήρια που εξελίσσονται όσον αφορά στην προαγωγή αυτών σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων με υπαλλήλους της κατηγορίας Π.Ε. Μηχανικών.
Υποστηρίζει ότι ο διαχωρισμός που γίνεται ως προς τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. αφορά μόνο τον προορισμό και τους στόχους που επιτελούν.
Τα Πανεπιστήμια έχουν ακαδημαϊκό χαρακτήρα με την έννοια ότι δεν περιορίζονται στη μετάδοση γνώσεων μέσω της διδασκαλίας αλλά προάγουν την επιστήμη και παράγουν νέα γνώση μέσω της επιστημονικής έρευνας και της επιστημονικής διδασκαλίας.
Τα Τ.Ε.Ι. αποσκοπούν στην μετάδοση ειδικών γνώσεων και εμπειριών κατάλληλων για την άσκηση ορισμένου επαγγέλματος και αντιστοίχως στη δημιουργία στελεχών απαραίτητων για τη λειτουργία της σύγχρονης οικονομίας.
Επομένως, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων και οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. έγουν ως βασικό τίτλο σπουδών, αυτόν της ανώτατης εκπαίδευσης και επομένως ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.
Επισημαίνει παραπέρα ότι η Διοίκηση δεν δύναται να κρίνει με διαφορετικά κριτήρια δύο αιτήσεις που υποβλήθηκαν ταυτόχρονα από υπαλλήλους/αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης.
Οφείλει να εφαρμόζει το ίσο μέτρο κρίσεως και αμεροληψίας κατά την επιλογή σε θέσεις προϊσταμένων προσώπων με τα ίδια τυπικά προσόντα προκειμένου τόσο οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης όσο και οι υπάλληλοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης να έχουν τη δυνατότητα να προάγονται επαγγελματικά, επιστημονικά και κοινωνικά.
Οι υπάλληλοι κατηγορίας ΤΕ Μηχανικών, μπορούν να εξελίσσονται με τα ίδια κριτήρια όσον αφορά την προαγωγή τους σε θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων, με τους υπαλλήλους της κατηγορίας ΠΕ Μηχανικών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου