Ρεπορτάζ

ΠΝΑι: Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο οδικό δίκτυο της Ρόδου

Ενα μεγαλόπνοο πρόγραμμα με έργα κυρίως στο οδικό δίκτυο, εκτελεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που εκτελούνται έργα τόσο μεγάλου προϋπολογισμού για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.
Αναλυτικότερα:
– σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο έργο της αντικατάστασης του ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο, το οποίο συμπεριλαμβάνει 20.000 μέτρα στηθαία ασφαλείας που έχουν ξεκινήσει να τοποθετούνται. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις πεζοδρομήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο
– εκτελείται από την ΠΝΑι το μεγάλο έργο ύψους 2,5εκ. ευρώ περίπου για τις διαγραμμίσεις στο σύνολο της νήσου Ρόδου.
Αυτό το έργο εκτελείται στο κεντρικό κομμάτι της εθνικής οδού Ρόδου – Λίνδου, προς την παραλιακή της Καλλιθέας, Κοσκινού προς Φαληράκι και Τσαΐρι – Αεροδρόμιο, (και Ρόδος – Αεροδρόμιο) και το σύνολο των διαβάσεων και των κόμβων έγινε με το θερμοπλαστικό – ψυχροπλαστικό σύστημα
– ακολουθούν, οι διαγραμμίσεις από το Παραδείσι προς Κρητηνία (περιοχές: Ψίνθος, Πεταλούδες μέχρι να καλυφθεί το σύνολο του νησιού) συνολικού μήκους 600 χλμ.
– επιπλέον, ολοκληρώθηκε το έργο με προϋπολογισμό ύψους 620.000 ευρώ, για την συντήρηση – κατασκευή τεχνικών έργων οδοποιίας στην περιοχή από την λεωφόρο Καλλιθέας – Κοσκινού – Euromedica. Σε αυτό περιλαμβάνονται ασφαλτοστρώσεις, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, δίκτυα ομβρίων (φρεάτια κ.λπ.) και διαγραμμίσεις ενώ προχωρούν οι εργασίες για την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου στις δυτικές ακτές (Φάνες, Καλαβάρδα, Κάμειρος, Μανδρικό, Έμπωνα κ.λπ.)
– σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο ‘Ηλεκτροφωτισμός στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο Νήσου Ρόδου, προϋπολογισμού ύψους 6,5εκ. ευρώ (συνολικά) που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στις εξής περιοχές:
– από τα Κολύμπια προς Λίνδο και από Ρόδο προς Κολύμπια
– από το Τσαϊρι προς το Αεροδρόμιο
– από το Κορακόνερο – Κοσκινού – Καλλιθέα – Φαληράκι
– από τα Κοσκινού προς την Euromedica

Στην περιοχή από το Αεροδρόμιο προς τον Θεολόγο έχουν τοποθετηθεί νέοι ιστοί, νέα δίκτυα και φωτισμός LED.
Από την Σορωνή – Φάνες – Καλαβάρδα έχει επίσης τοποθετηθεί νέο δίκτυο, ιστοί, πίλαρ και τα LED.
Επιπλέον, από την Εθνικό Οδό στην Καλλιθέα έως τις Καλυθιές, έχει γίνει αντικατάσταση και το σύνολο των εργασιών με νέους ιστούς και LED.
Συνολικά προβλέπεται η τοποθέτηση 20.000 μέτρων στηθαίων ασφαλείας (για όλο το νησί).
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, από τα Κολύμπια μέχρι τον Αρχάγγελο (περιοχή Λειβάδας) ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση έως την γέφυρα Γαδουρά.
Όσον αφορά στην περιοχή της Φανερωμένης έως το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες με την εγκατάσταση του νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο επαρχιακό δίκτυο με LED ενώ συνεχίζονται οι εργασίες με την κατασκευή πεζοδρομίων από το Μιραμάρε έως την Ιξιά (στην δεξιά πλευρά).
Ακολούθως, συνεχίζεται η κατασκευή νέων πεζοδρομίων στο επαρχιακό δίκτυο από το Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού προς την Κρεμαστή (δεξιά πλευρά). Αφορά δίκτυα ομβρίων μήκους 800 μέτρων, πεζοδρόμια μήκους 2.300 μέτρων και νέο ηλεκτροφωτισμό.

ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΝΤΑΙ
ΟΙ ΦΩΤΕΙΝΟΙ
ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ
Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών –κατ’ αρχήν- στην περιοχή της Φανερωμένης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο και συνεχίζονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του έργου (το οποίο είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος) ανέρχεται στις 60.000 ευρώ περίπου και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο σύμβουλος σε θέματα τεχνικών έργων της ΠΝΑι κ. Στέργος Στάγκας:
«Η αντικατάσταση των φωτεινών σηματοδοτών δεν αφορά μόνον στην περιοχή της Φανερωμένης, όπου υπήρξαν πολλά προβλήματα λόγω παλαιότητας. Οι εργασίες για την αντικατάσταση και άλλων φωτεινών σηματοδοτών έχει ήδη προχωρήσει στην λεωφόρο Ιαλυσού (φανάρια στο Αστυνομικό Τμήμα) ενώ θα συνεχιστούν και στο οδικό δίκτυο Ρόδου – Αεροδρομίου. Η ΠΝΑι με απόφασή της, προχώρησε σε αυτό το έργο καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες είναι πεπαλαιωμένοι, σημειώνονται συνέχεια βλάβες και δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων».
Οι παλαιοί σηματοδότες θα μείνουν (προς το παρόν) στην ίδια θέση. Μέσα στους επόμενους μήνες και ενδεχομένως μέχρι την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, θα είναι πλέον σε πλήρη λειτουργία οι νέοι, σύγχρονοι, φωτεινοί σηματοδότες που θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών στην παραλιακή ζώνη.
• «Πρόκειται για μία σειρά από εργασίες και παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ στο οδικό δίκτυο για το νησί της Ρόδου (αλλά και για όλα τα άλλα νησιά) εδώ και πολλές δεκαετίες. Όλα με απόφαση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος επιβλέπει προσωπικά τις εργασίες. Στόχος του περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής, είναι πρωτίστως η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας», τόνισε στην «δ» ο κ. Στάγκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου