Τη διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα δοθεί λύση για την τέλεση πολιτικών γάμων στη Λίνδο έλαβε ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου, έπειτα από την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο λιμανάκι του Αγίου Παύλου για την εύρεση χώρου, από τον δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον αρμόδιο χωρικό αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Παλαιολόγου και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Παλαιολόγου, υπάρχουν τρεις εναλλακτικές επιλογές για την τοποθέτηση πλωτής εξέδρας, όπου θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι και η τελική επιλογή θα γίνει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα πάντα με το γράμμα του νόμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα του χώρου και το περιβάλλον.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η Λίνδος ως γαμήλιος προορισμός και να σταματήσουν οι ακυρώσεις, που μέχρι σήμερα, διαδέχονται η μία την άλλη.
Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργος Ελευθερίου, με δηλώσεις του στη «δ» εξέφρασε την αγωνία του για την ολοκλήρωση του έργου, σημειώνοντας ότι δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από tour operators για την επιτάχυνση των διαδικασιών οι οποίοι υπό τον φόβο να μην είναι έτοιμη εγκαίρως η πλατφόρμα, οδηγούν τους μελλόνυμφους σε άλλα νησιά για την τέλεση του γάμου τους.
Οι ακυρώσεις γάμων πάντως συνεχίζονται με ανησυχητικούς ρυθμούς όπως λέει ο κ. Γ. Ελευθερίου λίγους μήνες πριν από την έναρξη της σεζόν, μετά τον σάλο που ξέσπασε σε τοπικό, πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όταν ζευγάρι νεονύμφων απαθανατίστηκε να ερωτοτροπεί τον περασμένο Σεπτέμβριο πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Παύλου.
Οι φωτογραφίες του ζευγαριού ανέβηκαν στην προσωπική σελίδα της νύφης Carly Lunn στις 5 Οκτωβρίου 2017, ο βρετανικός Τύπος «αλίευσε» την επίμαχη φωτογραφία, την δημοσίευσε και επακολούθησε αναπαραγωγή του θέματος με ποικίλα σχόλια τόσο εκτός όσο και εντός του ελλαδικού χώρου.
Ο πολιτικός γάμος τελέστηκε από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Λίνδου κ. Γιώργο Ελευθερίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, ο οποίος μετά την τελετή αποχώρησε, το ζευγάρι όμως παρέμεινε προκειμένου να βγάλει τις καθιερωμένες αναμνηστικές φωτογραφίες. Ανάμεσα στις αναμνηστικές φωτογραφίες του ζευγαριού με τους συγγενείς και τους φίλους, είναι κι εκείνη που η νύφη φέρεται να κάνει στοματικό έρωτα στον γαμπρό στο πίσω μέρος του μοναστηριού, η δημοσιοποίηση της οποίας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποκορύφωμα την απόφαση του μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου να απαγορεύσει την τέλεση πολιτικών γάμων στο γραφικό εκκλησάκι.
Η δημοσιοποίηση της επίμαχης φωτογραφίας είχε προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας, καθώς το ζευγάρι προσέβαλε όχι μόνο τον ιερό χώρο του Αγ. Παύλου αλλά τα χρηστά ήθη και έθιμα της κοινωνίας.
Η απόφαση ωστόσο για απαγόρευση τέλεσης πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου θορύβησε τους tour operators που ήδη είχαν προγραμματίσει πολλούς πολιτικούς γάμους για το 2018.
Τα περίπου 700 με 800 ζευγάρια που φτάνουν στη Λίνδο στη διάρκεια της σεζόν για να παντρευτούν συνοδευόμενα από συγγενείς και φίλους, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του τοπικού τουρισμού στο οποίο μάλιστα έχουν επενδύσει οι φορείς, ωστόσο μετά την απαγόρευση των πολιτικών γάμων στο εκκλησάκι του Αγ. Παύλου κινδυνεύουν όλα να τιναχθούν στον αέρα και η τοπική οικονομία να υποστεί τεράστιο πλήγμα, αν οι εργασίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως.
Η πρόταση που είχε προταθεί ως εναλλακτική λύση, μετά την άρνηση του μητροπολίτη Ρόδου να ανακαλέσει την απόφασή του, ήταν η κατασκευή προβλήτας στον γραφικό κόλπο του Αγ. Παύλου όπου θα τελούνται οι πολιτικοί γάμοι, αντί στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού. Μάλιστα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει αναλάβει να καλύψει το κόστος της κατασκευής αφού ετοιμαστεί η μελέτη από τον Δήμο Ρόδου.
Είναι ενδεικτικό, όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Γιώργος Ελευθερίου, ότι «βομβαρδίζεται» καθημερινά από τηλεφωνήματα εκπροσώπων tour operators αλλά και δημοσιογράφων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων και περιοδικών για το τι τελικά θα γίνει.
Η δυσαρέσκεια των tour operators αλλά και των μελλόνυμφων που αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τον γάμο τους καθώς δεν κατέστη δυνατόν να πάρουν υπεύθυνη απάντηση για το πού και αν θα γίνει η τελετή και η επιλογή άλλου προορισμού, είναι κακός οιωνός και ήδη οι επαγγελματίες της περιοχής θεωρούν πως αν δεν κατασκευαστεί άμεσα ο προβλήτας, η υπόθεση είναι χαμένη, ωστόσο ο δήμαρχος έσπευσε να καθησυχάσει τόσο τον πρόεδρο όσο και τους επαγγελματίες της περιοχής, ότι όλα θα ετοιμαστούν εγκαίρως και πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ