ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ηλεκτρονικά μέσω TAXISNET οι δηλώσεις των γονικών παροχών

news room 1 λεπτό ανάγνωση
υπολογιστής

Ηλε­κτρο­νικά θα υπο­βάλ­λο­νται στο εξής οι δηλώ­σεις φόρου δωρεών – γονικών παροχών, σύμφωνα με το νέο σύστημα που ετοι­μά­ζουν το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών και η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το πρώτο βήμα θα γίνει άμεσα με τη λει­τουρ­γία μιας νέας εφαρ­μο­γής στο σύστημα ΤΑΧΙSnet, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η διεκ­πε­ραί­ωση της δια­δι­κα­σίας ηλε­κτρο­νι­κής συμπλή­ρω­σης και απο­στο­λής δηλώ­σεων φορο­λο­γίας χρη­μα­τι­κών δωρεών και χρη­μα­τι­κών γονικών παροχών. Ήδη με το άρθρο 60 του πρό­σφατα ψηφι­σθέ­ντος νόμου 4583/2018 τρο­πο­ποι­ή­θη­καν οι δια­τά­ξεις των άρθρων 85, 88 και 89 του Κώδικα Φορο­λο­γίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κλη­ρο­νο­μιών και άνοιξε ο δρόμος για την κατάρ­γηση της δια­δι­κα­σίας χει­ρό­γρα­φης υπο­βο­λής δηλώ­σεων φορο­λο­γίας δωρεών και γονικών παροχών στις αρμό­διες ΔΟΥ.

Συγκε­κρι­μένα, όπως προ­βλέ­πει το άρθρο 60 του ν. 4583/2018, η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής δηλώ­σεων φορο­λο­γίας δωρεών και γονικών παροχών θα καθο­ρι­στεί με απόφαση του διοι­κητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Στην απόφαση αυτή θα ορί­ζε­ται η λει­τουρ­γία μιας νέας δια­δι­κτυα­κής εφαρ­μο­γής στο σύστημα ΤΑΧΙSnet για την ηλε­κτρο­νική υποβολή των συγκε­κρι­μέ­νων δηλώ­σεων.

Με βάση τα όσα ανα­φέ­ρο­νται στην αιτιο­λο­γική έκθεση της συγκε­κρι­μέ­νης διά­τα­ξης, η αρχή θα γίνει με την υποβολή των δηλώ­σεων φορο­λο­γίας χρη­μα­τι­κών δωρεών και χρη­μα­τι­κών γονικών παροχών. Οι δηλώ­σεις αυτές θα υπο­βάλ­λο­νται πλέον μόνο μέσω του ΤΑΧΙSnet και οι ανα­λο­γού­ντες φόροι δωρεών – γονικών παροχών θα υπο­λο­γί­ζο­νται και θα εκκα­θα­ρί­ζο­νται αυτό­ματα. Με την έκδοση των πράξεων προσ­διο­ρι­σμού του φόρου, δηλαδή των εκκα­θα­ρι­στι­κών σημειω­μά­των στα οποία θα ανα­γρά­φο­νται και οι κωδικοί αριθμοί των Ταυ­το­τή­των Οφειλής, οι φορο­λο­γού­με­νοι θα καλού­νται να εξο­φλή­σουν τα οφει­λό­μενα ποσά έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, όπως προ­βλέ­πει ο Κώδικας Φορο­λο­γίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κλη­ρο­νο­μιών.

Σημειώ­νε­ται ότι όλες οι χρη­μα­τι­κές δωρεές και οι χρη­μα­τι­κές γονικές παροχές φορο­λο­γού­νται από το πρώτο ευρώ με συντε­λε­στές που ανέρ­χο­νται σε:

10% εφόσον πρό­κει­ται για δωρεές χρη­μα­τι­κών ποσών από γονείς προς παιδιά (γονικές παροχές), από τον έναν σύζυγο στον άλλο σύζυγο κι από παπ­πού­δες ή για­γιά­δες προς εγγόνια,

20% για δωρεές χρη­μα­τι­κών ποσών μεταξύ αδελφών, από θείους σε ανίψια, από πεθε­ρούς προς γαμπρούς ή νύφες και από προ­παπ­πού­δες ή προ­για­γιά­δες σε δισέγ­γονα,

40% για δωρεές χρη­μα­τι­κών ποσών προς τους υπό­λοι­πους συγ­γε­νείς, καθώς και δωρεές χρη­μα­τι­κών ποσών μεταξύ μη συγ­γε­νών.

Η καθιέ­ρωση της δια­δι­κα­σίας ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής των δηλώ­σεων φορο­λο­γίας χρη­μα­τι­κών δωρεών και χρη­μα­τι­κών γονικών παροχών περι­λαμ­βά­νε­ται σε ένα ευρύ­τερο πρό­γραμμα δράσεων της ΑΑΔΕ για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό των φορο­λο­γι­κών υπη­ρε­σιών. Το πρό­γραμμα αυτό έχει ως στόχους την ταχύ­τερη εξυ­πη­ρέ­τηση των φορο­λο­γου­μέ­νων και την εσω­τε­ρική ανα­βάθ­μιση των υπο­δο­μών, ώστε να βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες εργα­σίας των υπαλ­λή­λων, καθώς και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητά τους. Η πιο σημα­ντική ομάδα έργων που περι­λαμ­βά­νει το συγκε­κρι­μένο πρό­γραμμα είναι η πλήρης ηλε­κτρο­νι­κο­ποί­ηση όλων των εντύπων δηλώ­σεων με σκοπό την ελα­χι­στο­ποί­ηση της απαι­τού­με­νης φυσικής παρου­σίας των φορο­λο­γου­μέ­νων στις ΔΟΥ.

Άλλες εφαρ­μο­γές

Εκτός από τη δημιουρ­γία ηλε­κτρο­νι­κής εφαρ­μο­γής για την υποβολή των δηλώ­σεων φορο­λο­γίας χρη­μα­τι­κών δωρεών – γονικών παροχών, τα έργα που έχουν εντα­χθεί στη συγκε­κρι­μένη ομάδα είναι τα παρα­κάτω:

α) Ανά­πτυξη εφαρ­μο­γών για την ηλε­κτρο­νική υποβολή των δηλώ­σεων:

  • φόρου κερδών από τυχερά παίγνια,
  • φόρου μετα­βί­βα­σης ακι­νή­των,
  • μετα­βο­λής ακι­νή­των, από τους συμ­βο­λαιο­γρά­φους,
  • φόρου δωρεάς, γονικής παροχής και κλη­ρο­νο­μιάς ακι­νή­των.

β) Βελ­τί­ωση της δια­δι­κα­σίας για την αυτο­μα­το­ποι­η­μένη πίστωση οφειλών φορο­λο­γου­μέ­νων από τις εισπρά­ξεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται μέσω παρα­κρά­τη­σης ποσών από πωλή­σεις ακι­νή­των τους ή από άλλα έσοδά τους για τα οποία απαι­τεί­ται βεβαί­ωση οφειλής ή απο­δει­κτικό φορο­λο­γι­κής ενη­με­ρό­τη­τας.

γ) Ανά­πτυξη εφαρ­μο­γής για την ηλε­κτρο­νική υποβολή δηλώ­σεων από­δο­σης παρα­κρα­τού­με­νων φόρων από τόκους, μερί­σματα και δικαιώ­ματα.

δ) Υλο­ποί­ηση ανα­λυ­τι­κής μηνιαίας δήλωσης/βεβαί­ω­σης απο­δο­χών.

ε) Δημιουρ­γία ηλε­κτρο­νι­κού δελτίου απο­στο­λής.

στ) Δημιουρ­γία συστή­μα­τος υπο­στή­ρι­ξης και αξιο­ποί­η­σης της ηλε­κτρο­νι­κής τιμο­λό­γη­σης.

ζ) Στα­διακή εφαρ­μογή της αυτό­μα­της ενη­μέ­ρω­σης μητρώου φορο­λο­γου­μέ­νων μέσω δια­σύν­δε­σης με τα υπό­λοιπα μητρώα της Δημό­σιας Διοί­κη­σης.

η) Δια­σύν­δεση του φορο­λο­γι­κού μητρώου με το ΓΕΜΗ, για ενη­μέ­ρωσή του με μετα­βο­λές νομικών προ­σώ­πων και νομικών οντο­τή­των και δια­γραφή αυτών.

θ) Δια­σύν­δεση του ΤΑΧΙS και του ΤΑΧΙSnet με τα πλη­ρο­φο­ριακά συστή­ματα που έχουν ανα­πτυ­χθεί από το υπουρ­γείο Υπο­δο­μών Μετα­φο­ρών και Δικτύων, το υπουρ­γείο Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κών Ασφα­λί­σεων (πλη­ρο­φο­ριακό σύστημα «Εργάνη») και Αλλη­λεγ­γύης και την Επι­τροπή Κεφα­λαια­γο­ράς, προ­κει­μέ­νου να διε­νερ­γού­νται αυτό­μα­τες δια­σταυ­ρώ­σεις πλη­ρο­φο­ριών φορο­λο­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος.

ι) Δια­σύν­δεση του ΤΑΧΙS και του ΤΑΧΙSnet με το Κτη­μα­το­λό­γιο, προ­κει­μέ­νου να διε­νερ­γού­νται αυτό­μα­τες δια­σταυ­ρώ­σεις πλη­ρο­φο­ριών φορο­λο­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος για την ακίνητη περιου­σία των φυσικών και των νομικών προ­σώ­πων.

ια) Προ­σαρ­μογή των πλη­ρο­φο­ρια­κών συστη­μά­των για την αυτο­μα­το­ποι­η­μένη βεβαί­ωση προ­στί­μων εκπρό­θε­σμης αρχικής υπο­βο­λής δηλώ­σεων ΦΠΑ και άλλων φόρων.

ιβ) Πιλο­τική ανά­πτυξη εφαρ­μο­γής μερικού επι­τό­πιου ελέγχου μέσω tablets.

ιγ) Υλο­ποί­ηση συστή­μα­τος ανταλ­λα­γής ανα­φο­ρών ανά χώρα.

ιδ) Σχε­δια­σμός και υλο­ποί­ηση ηλε­κτρο­νι­κής εφαρ­μο­γής για τη χορή­γηση πιστο­ποι­η­τι­κών ΕΝΦΙΑ.

ιε) Δια­σύν­δεση των πλη­ρο­φο­ρια­κών συστη­μά­των ICISnet και TAXISnet για τη διευ­κό­λυνση της ανα­ζή­τη­σης φορο­λο­γι­κής ενη­με­ρό­τη­τας.

Πηγή: reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.