Συνεντεύξεις

Μίκα Ιατρίδη, Βουλευτής Δωδ/σου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση γενικότερα, δεν έχουν αρθρώσει ακόμη προγραμματικό λόγο…»

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή με αφορμή την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα προβλήματα της καθημερινότητας, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες, μιλάει σήμερα στην ‘δημοκρατική’ η βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κα Μίκα Ιατρίδη. Επίσης αναφέρεται στην περιπέτεια που πέρασε με θέματα υγείας αλλά και στην σημασία της δωρεάς οργάνων, προτρέποντας τον κόσμο να μην διστάσουν, αφού θα σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
• Ας ξεκινήσουμε από την Αντιπολίτευση. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν σταθερά το ΠΑΣΟΚ στην 2η θέση ενώ τρίτος, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που –κανονικά- είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Πώς το σχολιάζετε;
Προφανώς, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και οριακά, μετά την αποχώρηση και ανεξαρτητοποίηση έντεκα βουλευτών του, παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, εκτιμώ ότι η όλη κατάσταση αφορά στα στελέχη, νυν και πρώην, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορά στα ουσιαστικά ζητήματα της χώρας.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο πριν τις εκλογές, όσο και τόσους μήνες μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση γενικότερα, δεν έχουν αρθρώσει προγραμματικό λόγο, δεν έχουν καταθέσει μια ουσιαστική πρόταση για τα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και όλους όσους τη στηρίζουμε, χρέος μας είναι να εργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, πολλές εκ των οποίων οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες και να δίνουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του τόπου. Αυτό είναι το στοίχημά μας και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε.
• Η κυριαρχία της Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αμφισβητείται στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους για τα ζητήματα της ακρίβειας. Πιστεύτε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο;
Μα, αυτά είναι και τα πραγματικά προβλήματα, αυτή είναι η «πραγματική αντιπολίτευση» για την οποία μίλησε ο πρωθυπουργός μας. Όμως, η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά για την αντιμετώπισή τους, με σεβασμό σε όλους τους πολίτες.
Για τη μάχη κατά της ακρίβειας έχουμε ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών, όπως, για παράδειγμα, μόνιμα μέτρα αύξησης του εισοδήματος των πολιτών, έκτακτες ενισχύσεις, μέτρα για μειώσεις τιμών, διαρκείς ελέγχους στην αγορά και επιβολή του μέγιστου ποσού των προστίμων σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Παρά την καλή κατάσταση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού, η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα επιμένει, αλλά πιστεύω ότι θα καταφέρουμε τα μέτρα αυτά να φανούν και στο ράφι και να υπάρξει σημαντική ανακούφιση και αποκλιμάκωση των τιμών. Συνεπώς, με υπομονή και επιμονή θα συνεχίσουμε για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης που αφορά όλους τους πολίτες.
• Η Κυβέρνηση κατηγορείται από την Αντιπολίτευση ότι με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που έχει θέσει σε διαβούλευση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αιφνιδίασε. Πιστεύετε ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα λύσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής;
Κοιτάξτε, πιστεύω ότι θα πρέπει να πάμε λίγο πιο πίσω και να δούμε τη σειρά των γεγονότων από την προηγούμενη κυβερνητική μας θητεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι σταθερά προσανατολισμένη στη μείωση των φόρων, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην ανάπτυξη.
Ήδη, η Κυβέρνηση προχωρά σε μόνιμες φοροελαφρύνσεις, και τονίζω το «μόνιμες» όπως, η μονιμοποίηση µειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία, η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες. Προβλέπεται ακόμα αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά, η κατάργηση της παρακράτησης 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους, αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς, αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Δεκέμβριο του 2023 και νέα αύξηση στις συντάξεις από 1/1/2024.
Τώρα, σε σχέση με τις ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το σύστημα το οποίο εισηγείται συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Στο πλαίσιο αυτό, στόχος του συγκεκριμένου νομοσχέδιου είναι ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση έχει δείξει ότι ακούει την κοινωνία, ακούει τις αντιδράσεις, αλλά και τις απόψεις κάθε κλάδου και θα μελετήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και όπου χρειάζονται βελτιώσεις έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τις κάνουμε.
• Πρόσφατα, η Ρόδος δέχτηκε μεγάλη μεταναστευτική πίεση. Είχαμε και την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου την περασμένη εβδομάδα. Είμαστε σε καλό δρόμο;
Η Κυβέρνησή μας έχει πάντα στραμμένη την προσοχή της στο μεταναστευτικό. Αυτό, είναι ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που ανελάβαμε τη διακυβέρνηση το 2019 και συνεχίζουμε αδιάλειπτα μέχρι και τώρα. Προφανώς θα υπάρχουν και διαστήματα στα οποία παρατηρείται έξαρση του φαινομένου και διαστήματα στα οποία έχουμε σημαντική ύφεση.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι, συνολικά, οι ροές, έχουν περιοριστεί σημαντικά και, παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και στελεχωθεί οι απαραίτητες δομές. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα και πολλές φορές έχουμε δει ότι η Τουρκία το εργαλειοποιεί, και μάλιστα με απροκάλυπτο τρόπο, για να προωθήσει τη δική της ατζέντα.
Πράγματι, την τελευταία περίοδο υπήρχε μια μεταναστευτική πίεση στραμμένη προς τη Ρόδο. Ωστόσο, εκτιμώ ότι υπάρχει σχετική ύφεση, η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, και έχει εστιάσει προς το νησί μας, όπως φάνηκε από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, και, όπως έγινε και κατά την προηγούμενη θητεία μας, θα δοθούν οι απαραίτητες λύσεις.
• Κυρία Ιατρίδη, περάσατε πρόσφατα μια μεγάλη περιπέτεια. Κανείς δεν γνώριζε, ότι δίνατε τον προεκλογικό σας αγώνα, ενώ ταυτοχρόνως ζούσατε μια δοκιμασία. Μιλήστε μας γι’ αυτό. Όλα βαίνουν καλώς;
Είμαι πραγματικά ευγνώμων που με τη βοήθεια του Θεού, την αξιοσύνη των γιατρών, και των νοσηλευτών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, την αμέριστη στήριξη της οικογένειάς μου, των φίλων μου και των συνεργατών μου, μπορέσαμε να περάσουμε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Όλα έχουν πάει καλά και, πιστεύω ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα ο σύζυγός μου θα μπορέσει να επανέλθει πλήρως.
Δεν είχαμε μιλήσει για το θέμα που αντιμετωπίζαμε, γιατί πιστεύω ότι δεν ήταν κάτι που θα έπρεπε να το πούμε δημόσια. Ούτως ή άλλως, εδώ και πολλούς μήνες χρειαζόταν να ανεβοκατεβαίνουμε στο Ιπποκράτειο, μέχρι που ήρθε η στιγμή για την επέμβαση και, έτσι, από το τέλος Αυγούστου χρειάστηκε να είμαστε συνεχώς στην Θεσσαλονίκη.
Θα ήθελα και από εδώ, να ευχαριστήσω και να υποκλιθώ στο μεγαλείο της οικογένειας του δότη, η οποία μέσα στο δικό της πόνο έδωσε μια νέα ευκαιρία ζωής σε έναν άλλον άνθρωπο. Δεν υπάρχει πιο αλτρουιστική πράξη από το να δωρίζεις τα όργανά σου, θα είμαι ευγνώμων σε αυτήν την οικογένεια για όλη μου τη ζωή.
• Γίνατε δωρήτρια οργάνων. Τελικά, είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε όλοι –έστω και κάποια στιγμή; Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Ναι, μετά από αυτήν την εμπειρία, θεώρησα ελάχιστη υποχρέωσή μου να γίνω δωρήτρια οργάνων. Το έκανα γιατί από αυτή τη διαδικασία και από το μεγαλείο της οικογένειας του δότη, ο σύζυγός μου ζει.
Για αυτό, θα ήθελα να προτρέψω τους αναγνώστες σας, τους συμπολίτες μας, να το σκεφτούν και να μη διστάσουν. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αρκεί μια αίτηση προς τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, είτε αυτοπροσώπως, είτε με συστημένη επιστολή, είτε μέσω ΚΕΠ, ή, ακόμα πιο απλά και γρήγορα, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού με ταυτοποίηση των στοιχείων μέσω του TaxisNet.
Λίγα λεπτά από το χρόνο μας μπορεί να χαρίσουν μια καινούργια ζωή!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου