Τοπικές Ειδήσεις

Φυλακές- Ανησυχία μετά τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού -11 στις φυλακές της Κω

5 ερωτήματα προς την κυβέρνηση

Ανησυχία για τα εκατοντάδες κρούσματα στις φυλακές εκφράζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση
Ερώτηση για το επιχειρησιακό σχέδιο την κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές Διαβατών αλλά και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας κατέθεσαν βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο περσινός εφιάλτης ξαναζωντάνεψε». Ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς ποια υγειονομικά μέτρα λαμβάνονται, ποιο είναι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, και ποια η υγειονομική κάλυψη και φροντίδα στις φυλακές.

Με την κατάσταση να είναι δραματική τόσο στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη, όπου τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως και σε άλλες φυλακές της χώρας, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν ερώτηση και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, μετά από πρωτοβουλία της αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη και θέμα: «Εκατοντάδες κρούσματα COVID-19 στις φυλακές Διαβατών καθώς και σε άλλα  σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Ο περσινός εφιάλτης ξαναζωντάνεψε. Τι κάνει η Πολιτεία»;

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεκάδες κρούσματα, κυρίως σε κρατούμενους, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξαιτίας των ελλιπών υγειονομικών μέτρων και της παντελούς απουσίας συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμη και σε χώρους αυξημένης επικινδυνότητας για την διάδοση του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική περίπτωση τονίζουν, είναι οι φυλακές Διαβατών, όπου κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα είχαν φτάσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες τα 40 στον πληθυσμό των κρατούμενων.

Στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, είχαν καταγραφεί 7 κρούσματα κορωνοϊού, 37 στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, 11 στις φυλακές της Κω.

Αναφέρουν επίσης ότι για την περαιτέρω αποφυγή διάδοσης των κρουσμάτων έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια στις φυλακές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επικοινωνία και εν γένει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Παράλληλα με την ερώτηση κατέθεσαν και Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων και ζητούν την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών αλλά και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Καταστημάτων.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί

Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο  για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας και αν ναι ποιο είναι αυτό και ποια μέτρα λήφθηκαν στην παρούσα φάση με τα δεκάδες κρούσματα;
Στην περίπτωση ύπαρξης θετικών κρουσμάτων – ιδίως ανάμεσα στους κρατούμενους – ποια υγειονομικά μέτρα λαμβάνονται τόσο για την προστασία των ίδιων των φορέων του κορωνοϊου, όσο και για την προστασία του συνόλου του πληθυσμού των φυλακών;
Ποιο είναι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης  στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας (εργαζόμενοι, κρατούμενοι); Πόσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και άλλες  υγειονομικές δομές; Πόσοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφονται μέχρι σήμερα σε καταστήματα κράτησης; Πόσοι τον τελευταίο Οκτώβριο και Νοέμβριο;
Πόσοι υγειονομικοί εργάζονται στα ιατρεία των φυλακών; Με ποιες ιδιότητες και με ποιο εργασιακό καθεστώς;
Ποια είναι η υγειονομική κάλυψη και φροντίδα των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών; Υπάρχει ιατρείο (24ωρης λειτουργίας) εντός των φυλακών στελεχωμένο με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Ποιων ειδικοτήτων;
Αναλυτικά η ερώτηση των 33 βουλευτών:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Προστασίας του Πολίτη
Υγείας
Θέμα: «Εκατοντάδες κρούσματα COVID-19 στις φυλακές Διαβατών καθώς και σε άλλα  σωφρονιστικά καταστήματα όλης της χώρας. Ο περσινός εφιάλτης ξαναζωντάνεψε. Τι κάνει η Πολιτεία»;

Η έξαρση της πανδημίας και η αδυναμία ελέγχου και διαχείρισης της διασποράς του κορωνοϊού είναι έντονες πλέον και σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.  Δεκάδες κρούσματα, κυρίως σε κρατούμενους, προκαλούν  έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξαιτίας των ελλιπών υγειονομικών μέτρων και της παντελούς απουσίας συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας ακόμη και σε χώρους αυξημένης επικινδυνότητας για την διάδοση του COVID -19.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι  φυλακές Διαβατών, όπου κατά την προηγούμενη εβδομάδα τα κρούσματα είχαν φτάσει μέσα σε λίγες μόνο μέρες τα 40 στον πληθυσμό των κρατούμενων.  Αντίστοιχα, 7 κρούσματα είχαν καταγραφεί στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, 37 στις δικαστικές φυλακές Ναυπλίου, 11 στις φυλακές της Κω. Έκρυθμη είναι η κατάσταση και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, με την πλέον ανησυχητική περίπτωση ενός δίχρονου παιδιού (έγκλειστης μητέρας), το οποίο μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού είχαν καταγραφεί 6 κρούσματα και όλη η πτέρυγα τέθηκε σε καραντίνα, ενώ οι κρατούμενοι στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού τέθηκαν σε πλήρη απομόνωση με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ψυχική τους υγεία. Τραγική η κατάσταση και στις φυλακές Τρικάλων.
Πριν από έναν χρόνο (9/11/2020),  31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν προς τους κ.κ. Υπουργούς Πολιτικής Προστασίας και Υγείας Ερώτηση και ΑΚΕ (1556/348) με θέμα τον «Κίνδυνο για την υγεία κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές Διαβατών από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού», επισημαίνοντας τις ανεξέλεγκτες και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης (από την πλευρά του Υπ. Υγείας η ερώτηση δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα).

Έναν χρόνο μετά, ο περσινός εφιάλτης επιστρέφει στις Φυλακές Διαβατών με δεκάδες κρούσματα, ενώ πλέον οι περισσότερες φυλακές  της χώρας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού για τους κρατούμενους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό.

Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε, για την περαιτέρω αποφυγή διάδοσης των κρουσμάτων έχουν απαγορευθεί τα επισκεπτήρια στις φυλακές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επικοινωνία και εν γένει τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Στις 8 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε τις φυλακές Διαβατών. Στη συνάντηση με τον διευθυντή των φυλακών αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης για να λάβει την ενημέρωση ότι δεν υπάρχει παρά μόνο ένας γιατρός. Μάλιστα, στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόταν σχετικά ότι: «[…] υπάρχει πρόβλημα με την ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων, καθώς οι ανάγκες εξυπηρετούνται από 1 έναν μόνιμο γιατρό και δύο νοσηλεύτριες, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό είναι με συμβάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα απογεύματα και τις Κυριακές να μην κανένας υπάρχει γιατρός. Οι κρατούμενοι είναι ανά δέκα άτομα σε κάθε κελί. Το τμήμα του ΚΕΘΕΑ εξυπηρετεί μόνον 13 άτομα, λόγω υποστελέχωσης…».
Επειδή, η προστασία της ζωής και της υγείας όλων των πολιτών είναι χρέος της Πολιτείας.
Επειδή, όπως προκύπτει, μέχρι σήμερα στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας δεν έχει εκπονηθεί ένα μελετημένο σχέδιο ανάσχεσης της πανδημίας σε κλειστές δομές, όπως τις  φυλακές, ούτε έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των κρατούμενων.

Επειδή, είναι επιβεβλημένη η λήψη αυξημένων υγειονομικών μέτρων προστασίας σε χώρους κράτησης όπου επικρατεί υπερπληθυσμός και έντονος συγχρωτισμός.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1.    Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο  για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας και αν ναι ποιο είναι αυτό και ποια μέτρα λήφθηκαν στην παρούσα φάση με τα δεκάδες κρούσματα;
2.    Στην περίπτωση ύπαρξης θετικών κρουσμάτων – ιδίως ανάμεσα στους κρατούμενους – ποια υγειονομικά μέτρα λαμβάνονται τόσο για την προστασία των ίδιων των φορέων του κορωνοϊου, όσο και για την προστασία του συνόλου του πληθυσμού των φυλακών;
3.    Ποιο είναι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης  στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας (εργαζόμενοι, κρατούμενοι); Πόσοι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία και άλλες  υγειονομικές δομές; Πόσοι θάνατοι από κορονοϊό καταγράφονται μέχρι σήμερα σε καταστήματα κράτησης; Πόσοι τον τελευταίο Οκτώβριο και Νοέμβριο;
4.    Πόσοι υγειονομικοί εργάζονται στα ιατρεία των φυλακών; Με ποιες ιδιότητες και με ποιο εργασιακό καθεστώς;
5.    Ποια είναι η υγειονομική κάλυψη και φροντίδα των κρατουμένων στις Φυλακές Διαβατών; Υπάρχει ιατρείο ( 24ωρης λειτουργίας) εντός των φυλακών στελεχωμένο με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Ποιων ειδικοτήτων;

Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):
Παρακαλούμε για την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Καταστημάτων.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου