Συνεντεύξεις

Γ. Πατούλης, νεος πρόεδρος της ΚΕΔΕ: «Οι εκλογές ανέδειξαν την ενότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

 Συνέντευξη

στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Οι  εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν  από λίγες ημέρες ανέδειξαν την ενότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόταση που καταθέσαμε πρεσβεύει  στην  ανατροπή του χθες  και θα συμβάλει ώστε να ισχυροποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδειχθεί ως  θεσμικός φορέας που θα συνομιλεί ισότιμα με την κεντρική εξουσία».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων κ. Γιώργος Πατούλης με αφορμή τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.
«Επιδιώκουμε την οικονομική αυτάρκεια και την ανεξάρτητη λειτουργία των Δήμων.Με την υλοποίηση της πρότασης μαζί με την καταξίωση των αυτοδιοικητικών που  απαξιώθηκαν  τα τελευταία δύο χρόνια και το ενδιαφέρον για τους μικρούς  αλλά και τους μεγάλους δήμους πρεσβεύουμε ως  κίνημα ανατροπής  να δημιουργήσουμε μια  νέα εποχή για την ΚΕΔΕ», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πατούλης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά των ΟΤΑ, ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει:
«Η κεντρική εξουσία που λαμβάνει τόσα χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες   έχει υποχρέωση να δίνει  ένα ποσό ανάλογο των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Υπάρχουν και  οφειλές από το παρελθόν που θα πρέπει να δοθούν  στους ΟΤΑ.  Όλα αυτά θα αναζητηθούν και η καταβολή τους θα απαιτηθεί από την κεντρική εξουσία».
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Πατούλη, αναλυτικά:

• Τι ανέδειξαν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου της  ΚΕΔΕ;
Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν πριν  από λίγες ημέρες ανέδειξαν την ενότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η πρόταση που καταθέσαμε πρεσβεύει  στην  ανατροπή του χθες  και θα συμβάλει ώστε να ισχυροποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση και να αναδειχθεί ως  θεσμικός φορέας που θα συνομιλεί ισότιμα με την κεντρική εξουσία. Επιδιώκουμε την οικονομική αυτάρκεια και την ανεξάρτητη λειτουργία των Δήμων.Με την υλοποίηση της πρότασης μαζί με την καταξίωση των αυτοδιοικητικών που  απαξιώθηκαν  τα τελευταία δύο χρόνια και το ενδιαφέρον για τους μικρούς  αλλά και τους μεγάλους δήμους πρεσβεύουμε ως  κίνημα ανατροπής  να δημιουργήσουμε μια  νέα εποχή για την ΚΕΔΕ.
• Τι σκοπεύετε να κάνετε για την οικονομική αυτάρκεια των δήμων;
Πρεσβεύουμε να λειτουργεί η ΤΑ όπως και στην Ευρώπη. Δεν θέλουμε τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Μέσα από την χρηστή διαχείριση  και τον έλεγχο  τα οικονομικά  των ΟΤΑ πρέπει να είναι   τέτοια που να δίνουν   δυνατότητα  για ποιοτική εφαρμογή των αρμοδιοτήτων. Μέσα από συγκεκριμένες μελέτες θα αναζητούμε αυτό που αναλογεί στην ΤΑ από την κεντρική εξουσία.
• Είναι πολλά τα χρήματα που οφείλονται  από το κράτος στους Δήμους;
Η κεντρική εξουσία που λαμβάνει τόσα χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες   έχει υποχρέωση να δίνει  ένα ποσό ανάλογο των υποχρεώσεων και των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Υπάρχουν και  οφειλές από το παρελθόν που θα πρέπει να δοθούν  στους ΟΤΑ.  Όλα αυτά θα αναζητηθούν και η καταβολή τους θα απαιτηθεί από την κεντρική εξουσία.

«Επιδιώκουμε την

οικονομική αυτάρκεια
και την ανεξάρτητη
λειτουργία των Δήμων»

• Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ειδικά για  τους μικρούς Δήμους;
Οι προτεραιότητές μας είναι να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση  μεταξύ των ΟΤΑ είτε αυτοί είναι νησιωτικοί είτε ορεινοί.  Πρέπει οι ΚΑΠ να κατανέμονται βάσει των αναγκών που έχει ο κάθε δήμος. Το αναφέρω αυτό γιατί  παρατηρείται  ότι υπάρχουν  μεγάλα προβλήματα σε δήμους που έχουν ελάχιστα  εργαλεία αντιμετώπισης  και λίγα σε ΟΤΑ που έχουν περισσότερα εφόδια.  Στόχος μας είναι να καταστούμε ένα επιστημονικό εργαλείο της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Έτσι θα συμβάλουμε  στην επίλυση των προβλημάτων της αυτοδιοίκησης.  Πρέπει  να ξεχωρίσουμε και να αξιολογήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σε όλη τη χώρα.
• Ποια είναι η πρότασή σας  για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους των ΟΤΑ;
Η θέση μας είναι κρυστάλλινη και έχει διατυπωθεί. Όλοι μας περνάμε από αξιολόγηση. Δεν είμαστε απέναντι  στην αξιολόγηση αλλά  στην ποσόστωση. Αυτό δημιουργεί αδικίες χωρίς να υπάρχει λόγος.  Αξιολόγηση  σημαίνει ευρωπαϊκά αντικειμενικά πρότυπα τα οποία μπορούν  να υπάρξουν και στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συμβάσεων εμείς πιστεύουμε ότι όποιος έχει σωστά τεκμηριωμένα όλα όσα έχει προσκομίσει στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.
• Η τρόικα ζητά να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου. Ποια είναι η θέση σας;
Θεωρούμε πως η νησιωτική Ελλάδα  είναι κάτι ξεχωριστό. Αντίστοιχα
θα πρέπει να αντιμετωπιστεί   και εθνικά σαν κάτι ξεχωριστό. Δεν μπορεί να μην έχει αγροτικούς ιατρούς και να στερείται των καλών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Δεν γίνεται συγχρόνως να μην αναπτύσσεται τουριστικά και  να αποτελεί παράδεισο για τους μετανάστες που την επισκέπτονται συνεχώς. Όλα αυτά  είναι ζητήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Έχουμε τη διάθεση να τα αντιμετωπίσουμε με πολύ  συγκεκριμένο τρόπο. Σε αυτά θα εμμείνουμε και θα πιέσουμε.
• Πρέπει να δημιουργηθούν στα   νησιά χώροι υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών;
Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γίνεται σήμερα. Δεν μπορεί στην Τήλο να  αποβιβάζονται πενήντα και εκατό άνθρωποι καθημερινά χωρίς να υπάρχει ιατρική στήριξη πολύ περισσότερο χωρίς να υπάρχει  ένας στρατηγικός τρόπος για την αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών. Υπάρχουν λόγοι δημόσιας υγείας και όχι μόνο που επιβάλλουν την αντιμετώπιση του προβλήματος με συγκεκριμένο τρόπο.
• Πως πρέπει να χειριστούν οι δήμοι τα ευρωπαϊκά κονδύλια δηλαδή το νέο ΣΕΣ;
Θα πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες  και να εξεταστούν τα τομεακά προγράμματα των Δήμων. Εμείς ζητούμε η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση  να έχει το δικό της τρόπο απορρόφησης των κονδυλίων. Σκεπτόμαστε μέσα από ένα προγραμματισμό απευθείας από τις Βρυξέλες  να  αναζητούμε τις ευκαιρίες για κάθε δήμο μικρό ή μεγάλο. Είτε από το ΕΣΠΑ ή το «Πράσινο  Ταμείο»  εμείς  θα αναζητούμε τις ευκαιρίες  για κάθε ΟΤΑ.
• Θα ιδρυθεί δηλαδή γραφείο της ΚΕΔΕ στις Βρυξέλλες για τα ευρωπαϊκά κονδύλια;
Θα πρέπει να υπάρχει μια λειτουργία  που να έχει αποδοτικότητα και όχι απλώς να είναι το φαίνεσθαι.
• Θα υπάρξει συνεργασία με το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης;
Εμείς είμαστε ανοικτοί και θέλουμε να έχουμε συνεργασία με όλους.  Πρωτίστως όμως θα πρέπει ο καθένας να ξέρει τα όρια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.   Δεν έχουμε παρωπίδες κομματικές. Χρειάζεται να αντιληφθούμε πως δεν μπορούν οι Περιφέρειες χωρίς να ρωτούν τους Δήμους να αναλαμβάνουν έργα που ενδεχομένως να μην έχουν και καμία απόδοση.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Δήμους  της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων;
Έχω επισκεφθεί αρκετές φορές τα Δωδεκάνησα. Είναι ένας νομός που έχει  αρκετά προβλήματα αλλά και δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης. Πριν  λίγες ημέρες είχα επικοινωνία με το δήμαρχο της Κω κ. Γιώργο Κυρίτση και συζητήσαμε για τις δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αναδείξουν το νησί του Ιπποκράτη. Υπάρχουν και  προβλήματα  στο νομό καθώς αρκετά νησιά δεν διαθέτουν ιατρούς.
Θα  είμαστε συμπαραστάτες για την λύση των προβλημάτων που  αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Δωδεκανήσου σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου