Συνεντεύξεις

Νίκος Τσουκαλάς: «Ο θεσμός του δευτέρου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το όργανο που σχεδιάζει το μέλλον του τόπου»

Για τις προτεραιότητες της νέας περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου κατά την νέα της θητεία στον ευαίσθητο τομέα Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, μιλάει σήμερα στη ‘δημοκρατική’ ο νέος αντιπεριφερειάρχης, κ. Νίκος Τσουκαλάς.
Στη συνέντευξή, του θίγει όλα τα σοβαρά ζητήματα όπως το πρόγραμμα ΤΕΒΑ, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, την επιδοματική πολιτική για τους διορισθέντες γιατρούς στα νησιά μας αλλά και την πορεία υλοποίησης του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενώ, ξεκαθαρίζει πως συμμετέχει με μεγάλη επιθυμία και μεγάλη όρεξη σε πολιτικό όργανο όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!
• Κύριε Τσουκαλά αναλάβατε τον ευαίσθητο τομέα της Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου όπου πραγματικά, τα νησιά της περιοχής μας αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Στο πλαίσιο που σας επιτρέπουν οι αρμοδιότητές σας, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Όντως είναι ένας πολύ ευαίσθητος τομέας, η υγεία και η κοινωνική μέριμνα, έχουν να κάνουν άμεσα με τον Άνθρωπο, με την καθημερινότητά του, την ίδια του τη ζωή και με την αξιοπρέπειά του. Όσον αφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας, η αλήθεια είναι πως την άμεση αρμοδιότητα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, έχει το Υπουργείο Υγείας. Όμως εμείς εκτός από την πίεση και την παρέμβαση προς το Υπουργείο, δεν επαναπαυόμαστε. Η Π.Ν.ΑΙ. είναι αρωγός και πρωτεργάτης πολλές φορές και προωθεί ή δίνει λύσεις σε θέματα που προκύπτουν. Μεγάλα ή μικρά ζητήματα στον τομέα της δημόσιας υγείας μας απασχολούν και θα μας απασχολούν πάντα. Η προτεραιότητά μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες καθώς και το σύνολο των νησιωτών να μπορούν να εξυπηρετούνται ιατρικώς για τις περισσότερες το δυνατόν παθήσεις στον τόπο τους χωρίς να χρειάζεται η μετακίνησή τους σε άλλο αστικό κέντρο της χώρας.
Το ΕΚΑΒ και οι ελλείψεις του είναι ένα σοβαρό ζήτημα που θα μας απασχολήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Θα ενημερωθώ σχετικά και θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση.
Επίσης στα κοινωνικά ζητήματα να βοηθηθούν οι ευάλωτες οικογένειες μέσα από τα προγράμματα που εντάσσεται η Περιφέρειά μας και προσφέρει στους κατοίκους της. Είτε αυτά αφορούν στην σίτιση, στα ΑΜΕΑ, στην ενδοοικογενειακή βία, στην απεξάρτηση από τις ουσίες, είτε στην ψυχολογική υποστήριξη κάθε κοινωνικής ομάδας.
• Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, αναφερθήκατε στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ αλλά και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη Ρόδο και τα άλλα νησιά; Πώς θα πορευτείτε;
Στην πρώτη περιφερειακή επιτροπή συζητήθηκε το θέμα του ΤΕΒΑ και θα ακολουθήσει και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας. Ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που πρέπει να υποβληθεί το αίτημα έως τις 2/2/2024. Το ποσό είναι της τάξης των 5,4 εκ ευρώ περίπου για 4 χρόνια για όλο το Νότιο Αιγαίο. Αφορά είδη σίτισης και πρώτης ανάγκης για τις ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες των Νησιών μας. Οι ωφελούμενοι θα είναι με συγκεκριμένα κριτήρια. Μέρος του προγράμματος αυτού διαχειρίζονταν οι Δήμοι ενώ πλέον τώρα μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες. Είναι μια δύσκολή και επίπονη διαδικασία που πρέπει να φέρουμε εις πέρας με το ίδιο προσωπικό με πριν και με μεγάλο κόστος μεταφοράς των προϊόντων σε όλα τα νησιά. Υπήρξε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλο για το εάν μπορεί να συνδράμει και η εκκλησία στην διανομή των ειδών προς τους ωφελούμενους, μιας και υπάρχει η κτιριακή και υλική υποδομή στις ενορίες. Επίσης θα υπάρξει και συνεργασία με τους Δήμους. Το σοβαρό πρόβλημα όμως έχει να κάνει με τους διαγωνισμούς και τις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι προμήθειες. Ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος πολύ σωστά προσπαθεί να πείσει και τους συναδέλφους του ανά την Ελλάδα, ότι ιδανικά θα ήταν να δοθεί το πρόγραμμα αυτό στους δικαιούχους με κάποιο VOUCHER. Έτσι θα κερδίσει και σε ποιότητα προϊόντων ο ωφελούμενος αλλά και περισσότερα αγαθά θα πάρει διότι τα έξοδα διαχείρισης και μεταφοράς των αγαθών θα μηδενισθούν σχεδόν. Για το κοινωνικό παντοπωλείο γινόταν και γίνεται προσπάθεια να υπάρξει επάρκεια των προϊόντων και να μην υπάρχουν ελλείψεις. Στην παρούσα φάση όπως έχω ενημερωθεί από την κ. Γιασιράνη υπάρχει μεγάλη επάρκεια και έτσι θα συνεχισθεί.

• Έχει γίνει πολύς λόγος και δικαίως, οι νησιώτες αναμένουν την κατασκευή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Είστε αισιόδοξος;
Φυσικά και είμαι αισιόδοξος! Ήταν το πρώτο θέμα που συζητήσαμε με τον κ. Χατζημάρκο. Είναι στοίχημα να ολοκληρωθεί η Ακτινοθεραπευτική Κλινική όχι μόνο όσον αφορά στα κτιριακά, αλλά να παραδοθεί στους νησιώτες ολοκληρωμένο με τα μηχανήματα και να λειτουργήσει άμεσα μετά την ολοκλήρωσή του. Υπάρχει λοιπόν σχέδιο, πλάνο και συντονισμός δυνάμεων για να γίνουν τα σωστά βήματα για την ολοκλήρωσή του. Ένα από τα βασικά προβλήματα που προέκυψαν και θεωρώ ότι θα ήταν το πρώτο που θα έπρεπε να είχε λυθεί, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου όπου θα κατασκευασθεί το Ακτινοθεραπευτικό. Για να εκδοθεί η άδεια οικοδομής θα πρέπει το οικόπεδο να ανήκει στο Υπουργείο Υγείας. Εδώ όμως ο αγρός των 170 στρ. ανήκει στο Υπουργείο Εργασίας. Ο κ. Χατζημάρκος σε επίσκεψή του στην Αθήνα στον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη συμφώνησε και θα ετοιμάσουμε τροπολογία που θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή προς ψήφιση και να μεταβιβασθεί ο αγρός στο Υπουργείο Υγείας. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να ολοκληρωθεί και η μελέτη περιβάλλοντος (ΑΥΠΟ) και κατ’ επέκταση να αρχίσει η μελέτη κατασκευής του. Βλέπετε λοιπόν ότι υπάρχει και η εμπειρία μας αλλά και το πλάνο μας για να ολοκληρώσουμε ένα έργο ζωής για τα νησιά μας.
• Τι γίνεται με τα επιδόματα που παρέχει η ΠΝΑι στους γιατρούς; Θα υπάρξουν αλλαγές ή ενίσχυση;
Συζητάμε συνεχώς για κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων για να προσλαμβάνονται στα νησιά, αλλά κυρίως για να μένουν πολλά χρόνια. Η ΠΝΑι ήδη το πράττει αυτό με επίδομα στους νέους γιατρούς που προσλαμβάνονται δίδοντας ενίσχυση της τάξης των 500 ευρώ μηνιαίως για 100 γιατρούς. Συζητήσαμε με τον κ. Χατζημάρκο να αυξηθούν οι επιδοματικές θέσεις γιατρών σε 120-130. Αυτό μπορούμε ως Περιφέρεια αυτό κάνουμε και με το παραπάνω θεωρώ. Είναι όμως αρκετό; Όχι φυσικά! Θα μιλήσουμε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειάς μας για να δούμε την άποψή τους και για να πιέσουμε το Υπουργείο και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό όχι μόνο σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε προσωπικό του ΕΚΑΒ και νοσηλευτικό.
• Κατά την άποψή σας, είναι μια μεγάλη πρόκληση να είστε μέλος της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου που θεωρείται ότι έχει μια πολύ επιτυχημένη πορεία σε όλα τα επίπεδα μέχρι σήμερα;
Συμμετέχω με μεγάλη επιθυμία και μεγάλη όρεξη σε πολιτικό όργανο όπως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η έως σήμερα πορεία του κ. Χατζημάρκου και του Συμβουλίου και συνεργατών αποδεικνύει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα άλλωστε των εκλογών αυτών το απέδειξε περίτρανα. Τα αποτελέσματα στην οικονομία των νησιών μας, ο τουριστικός κλάδος, η μείωση της ανεργίας με την παράλληλη αύξηση του πληθυσμού και οι υποδομές σε πολλά νησιά όπου είχαν τεράστιες ελλείψεις, είναι κάποια από αυτά που η επιτυχία της περιφέρειας είναι μετρήσιμη. Το όραμα όμως δεν σταματά ποτέ. Συνεχώς πρέπει να βελτιώνεις υποδομές να μελετάς και να προγραμματίζεις έργα και δράσεις όπου θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Ο θεσμός του δευτέρου βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι το όργανο που σχεδιάζει το μέλλον του τόπου και χαίρομαι που είμαι μέλος αυτής της ΟΜΑΔΑΣ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου