Συνεντεύξεις

Β. Υψηλάντης : «Η εκλογολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συνιστώσα της πολιτικής αστάθειας»

Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει κληθεί να κάνει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Δηλαδή να φτιάξει τα κακώς κείμενα τριών και πλέον δεκαετιών σε μία μικρή χρονικά περίοδο, κάτω από συνθήκες ενός πρωτόγνωρου πολέμου. Και ήδη στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης αυτό φαίνεται. Ηταν μια ευθύνη που εμείς την αναλάβαμε με πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και του πολιτικού κόστους. Κληθήκαμε και βγήκαμε νικητές».
Στην προσπάθεια που έγινε από την κυβέρνηση για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης.
«Η εκλογολογία, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια συνιστώσα της πολιτικής αστάθειας. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Δείγμα της έλλειψης σοβαρότητας από την αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα μας. Της μετάβασης της από την κατάσταση βαθύτατης ύφεσης στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη», δηλώνει ο κ. Βασίλης Υψηλάντης και προσθέτει πως «ειδικά τώρα δεν θα πρέπει να πάνε στράφι οι προσπάθειες που έγιναν από τον ελληνικό λαό»..
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βασίλης Υψηλάντης δηλώνει:
«Μέρα με τη μέρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεγυμνώνεται. Δεν ήταν στην προσπάθεια, ούτε στα δύσκολα, αλλά είναι και απών τώρα που αρχίζουν και τα καλά»
Σε ερώτηση σχετικά με την παραχώρηση σε ιδιώτες του αεροδρομίου Ρόδου ο κ. Υψηλάντης δηλώνει πως το καλύτερο θα ήταν να αναλάβει το έργο κάποιος φορέας Δωδεκανησιακών συμφερόντων.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Υψηλάντη, αναλυτικά:
•  Πώς εξελίσσεται πραγματικά η πορεία της χώρας καθώς τον τελευταίο καιρό τον πρώτο λόγο έχει η εκλογολογία;
Η εκλογολογία, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια συνιστώσα της πολιτικής αστάθειας. Άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Δείγμα της έλλειψης σοβαρότητας από την αντιπολίτευση και μάλιστα σε μια ιστορική καμπή για τη χώρα μας. Της μετάβασης της από την κατάσταση βαθύτατης ύφεσης στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεής επιχειρημάτων και λειτουργεί πολιτικά αλά καρτ ανάλογα με τις περιστάσεις. Κοινώς λαϊκίζει. Και για το λόγο αυτό αποκαλύπτεται. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά δίχως τις λογικές αυτές. Ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε ότι το οποιοδήποτε λάθος μπορεί να μας φέρει πίσω. Να πάνε στράφι οι θυσίες του λαού μας και ό,τι πέτυχε με θυσίες στα χρόνια του οικονομικού αυτού πολέμου.
• Πώς σχολιάζετε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δίνουν προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Η Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει κληθεί να κάνει κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο. Δηλαδή να φτιάξει τα κακώς κείμενα τριών και πλέον δεκαετιών σε μία μικρή χρονικά περίοδο, κάτω από συνθήκες ενός πρωτόγνωρου πολέμου. Και ήδη στα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης αυτό φαίνεται. Ηταν μια ευθύνη που εμείς την αναλάβαμε με πλήρη επίγνωση των δυσχερειών και του πολιτικού κόστους. Κληθήκαμε και βγήκαμε νικητές. Ήταν άλλωστε σαφές ότι σε αυτήν την πορεία και τεράστιες θυσίες θα γινόντουσαν από τον λαό και επόμενο ότι υπό τέτοια πίεση και λάθη. Είναι φυσικό στην μέση μιας τόσο επίπονης πορείας η κυβέρνηση να υφίσταται φθορά και η αντιπολίτευση να εμφανίζει κέρδη. Μέρα με τη μέρα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεγυμνώνεται. Δεν ήταν στην προσπάθεια, ούτε στα δύσκολα αλλά είναι και απών τώρα που αρχίζουν και τα καλά. Αποδεκατισμένος, μικρόψυχος και λίγος ήταν στη Βουλή προχθές στη συζήτηση για τη γενναία ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, στην κατάργηση του πόθεν έσχες για την αγορά ακινήτου. Τώρα θα αρχίσει και η δημοσκοπική του κατρακύλα. Όταν δε γίνουν οι εκλογές, στην ώρα που πρέπει να γίνουν και τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας θα είναι πιο ορατά, η εικόνα αυτή θα ανατραπεί. Γιατί με το ΣΥΡΙΖΑ ο λαός μας δεν θα αισθάνεται ήσυχα.
 •  Στην επικαιρότητα ήρθε και το θέμα του ανασχηματισμού και μάλιστα αναφέρθηκε πως θα αναλαμβάνατε καθήκοντα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πως το σχολιάζετε;
Όπως είναι γνωστό, ο νυν Υπουργός Αμύνης της χώρας μας αναλαμβάνει ένα καίριο τομέα ως Επίτροπος της Ευρωπαικής Ένωσης.Και δεν μπορεί να μείνει κενό το χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Άμυνας. Κάποιες αθηναϊκές ιστοσελίδες, ερήμην μου, έδωσαν μια τέτοια πληροφορία. Δεν είναι πρώτο μέλημά μου η ανάληψη χαρτοφυλακίου. Στα δύο αυτά χρόνια θητείας μου, στο άκρως τιμητικό αξίωμα του βουλευτή Δωδεκανήσου, η σωστή εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου ήταν το πρώτο μέλημά μου. Αυτός θα είναι πάντα ο βασικός σκοπός μου.
• Ποιά είναι η θέση σας για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιώτες; Ειδικά για τον αερολιμένα της Ρόδου υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις.
Αυτό που θέλουν πρώτα από όλα οι πολίτες είναι η σωστή λειτουργία των αεροδρομίων και βέβαια και των λιμανιών, η εικόνα τους και το επίπεδο υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν σε ντόπιους και επισκέπτες. Δεν είναι πλέον τα αεροδρόμια απλοί σταθμοί διάβασης. Είναι μεγάλο μέρος της εικόνας που δίνει ο κάθε τόπος, διότι συνθέτουν την πρώτη και την τελευταία εντύπωση που έχει κανείς από τις διακοπές του. Ο κάθε επενδυτής έχει συμφέρον να διατηρεί την επένδυσή του σε υψηλό επίπεδο. Εδώ και χρόνια υποστηρίζω ότι δικός μας επιχειρηματικός φορέας θα μπορούσε να αναλάβει το έργο αυτό.
•  Ποιά είναι η θέση σας για την λειτουργία υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στη Ρόδο καθώς υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις;
Πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της πόλης, συμπεριλαμβανομένης οπωσδήποτε και της νέας μαρίνας και πιθανών αναβαθμίσεων του λιμανιού χωρίς επίσης να βιαστεί η αισθητική της. Προσωπικά δεν είμαι ο αρμόδιος να το κρίνω πώς θα γίνει. Υπάρχουν αρμόδιοι. Σε κάθε περίπτωση όμως αποδεδειγμένα από πλευράς ΔΕΗ οφείλεται να προταχθεί η ασφάλεια και η υγεία των πολιτών του νησιού μας. Αυτό με βρίσκει κάθετο.
•  Ποιο είναι το σχόλιο σας για εκείνους που θεωρούν ως μη αποτελεσματικές τις επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης στη Ρόδο;
Όποιος αγαπά τον τόπο του, και επειδή είμαι και εγώ ένας από αυτούς, θέλει πάντα το καλύτερο και διεκδικεί. Σίγουρα θέλουμε γρηγορότερα να γίνουν περισσότερα και καλύτερα πράγματα για την Ρόδο, απαιτώντας από τις κυβερνήσεις μεγαλύτερη αρωγή και καλά κάνουμε και δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε. Ο τόπος μας αξίζει τα καλύτερα. Όμως από το σημείο αυτό μέχρι του σημείου να χαρακτηρίζουμε τις επισκέψεις στελεχών της κυβέρνησης αναποτελεσματικές υπάρχει μεγάλη απόσταση. Σήμερα οι κυβερνήσεις δεν εχουν το μαγικό ραβδί. Ίσως να είμαστε συνηθισμένοι από το παρελθόν σε στελέχη κυβερνήσεων που σε επισκέψεις τους υπόσχονταν πολλά και δεν έπρατταν τίποτα. Γι’αυτό είμαστε στο σημείο αυτό.

 •  Η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για το θέμα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Τι θα πρέπει να γίνει στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού μας;
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο, πολύ σοβαρό και πανευρωπαικό αν όχι παγκόσμιο. Πρέπει να αντιμετωπίζεται όχι με συνθήματα αλλά με σχέδιο και σοβαρότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν να ξεφύγουν από πολέμους και από διώκτες που ανήκουν σε άλλους αιώνες. Αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται μόνο στα σύνορα, όπου πρέπει να δοθεί και δίδεται βέβαια το μεγαλύτερο βάρος. Η κατάσταση είναι δραματικά οξυμένη και οι κίνδυνοι τεράστιοι. Επιβάλλεται συνεπώς να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής κράτησης στους τόπους αποβίβασης, διότι δεν περιποιεί τιμή στην ανθρωπιά μας αλλά και στην εικόνα του τόπου μας το θέαμα ανθρώπων κρεμασμένων σαν τσαμπιά στα μπαλκόνια των λιμενικών και αστυνομικών σταθμών των λιμανιών των πιο τουριστικών νησιών μας .Μετά από αυτά οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να συγκεντρώνονται σε μέρη όπου μπορούν να διαβιώνουν ανθρώπινα μέχρις ότου τακτοποιηθούν ανάλογα με την κατάστασή τους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θέτει τις προδιαγραφές για τέτοια κέντρα. Τώρα η πολιτεία και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε τα καταλληλότερα σημεία για την δημιουργία τέτοιων κέντρων. Πριν είναι αργά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου