Συνεντεύξεις

Αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας

Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο κ. Ηλίας Τσέρκης, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, και με τις ιδιότητές του ως Πρόεδρος Τομέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Νησιωτικότητας Επιστημονικού Ινστιτούτου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδας και Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας Ρόδου.
Από τον κορωνοϊό μέχρι την διακυβέρνηση της Ν.Δ. και την ενδεχόμενη σύμπτυξη των ΔΗΜΤΟ του νησιού σε μία.
• Κύριε Τσέρκη να ξεκινήσουμε από την πανδημία του κορωνοϊού. Πώς εκτιμάτε ότι εξελίσσεται η κατάσταση στην περιοχή μας μέχρι και σήμερα που βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του καλοκαιριού και βέβαια, έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν; Μπορούμε να διαχειριστούμε την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ακόμη και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τις αφίξεις των ξένων τουριστών; Οι φορείς υγείας και οι αρχές, έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, μέχρι στιγμής κατά την άποψή σας;
Κυρία Ντόκου έχω ήδη τοποθετηθεί δημόσια ότι πολύ σωστά η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα αλλά και τα ξενοδοχεία 12μηνης και εποχιακής λειτουργίας, καθώς η χώρα μας και ιδίως η οικονομία του Νομού μας εξαρτώνται άμεσα και έμμεσα από τον τουρισμό. Στα Δωδεκάνησα η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιχειρηματιών, των ιδιωτικών υπαλλήλων ακόμα και των αγροτών έχουν συνδεδεμένο το εισόδημά τους με τον τουρισμό. Συνεπώς εάν δεν άνοιγαν ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να υποδεχτούν επισκέπτες από το εξωτερικό, εκτός από το ό,τι θα ήταν μεγαλύτερη η οικονομική ύφεση στην περιοχή μας, επιπλέον θα αποτελούσε και δυσφήμηση για τον προορισμό μας και θα επηρέαζε και τις επερχόμενες τουριστικές περιόδους. Αυτή την στιγμή ως χώρα αλλά και ως Νομός έχουμε δώσει το στίγμα μας ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός, ειδικά σε θέματα υγείας και ότι μπορούν να μας επισκεφτούν όσοι το επιθυμούν προκειμένου να περάσουν ξένοιαστα τις διακοπές τους.
Είναι μη αμφισβητήσιμο ότι ήδη από τον Φεβρουάριο υπήρξε μία σοβαρή και προσεκτική διαχείριση από την παρούσα κυβέρνηση σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που έπληξε όλον τον πλανήτη.
Επίσης, παρά τις πιέσεις συγκεκριμένων τουριστικών παραγόντων να μη δοθεί έμφαση στην υγειονομική πτυχή των ταξιδιών («δεν θέλουμε τα ξενοδοχεία να θυμίζουν νοσοκομεία, ούτε τα αεροδρόμια να θυμίζουν κέντρα κράτησης» έλεγαν χαρακτηριστικά), οι συνάδελφοι ιατροί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό, κράτησαν σθεναρή στάση προκειμένου να διαμορφωθούν με ιδιαίτερη μέριμνα τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και να ενισχυθούν οι υγειονομικές υποδομές στις περιοχές υποδοχής τουριστών.
Συγκεκριμένα η περιοχή μας όλους αυτούς τους μήνες βγήκε αλώβητη από την πανδημία του Covid-19 καθώς είχε μόνο 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ρόδο και 7 στην Κάρπαθο και μόλις πρόσφατα έναν θάνατο. Εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος είμαστε υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στον χώρο ευθύνης μας.
Είχαμε μια άριστη και συνεχή συνεργασία με διάφορους φορείς της περιοχής μας, όπως με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων, την Ένωση Τουριστικών Γραφείων και τους φορείς τηςΤοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης ήταν καθοριστική η συγκυρία να έχουμε έναν δικό μας άνθρωπο στην ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού τον κ. Μάνο Κόνσολα ο οποίος ήταν πάντοτε παρών, δίνοντας λύσεις στα ζητήματα που προέκυπταν.
• Θα ήθελα το σχόλιό σας για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. μετά την 10ετή βαθιά οικονομική ύφεση με τα μνημόνια και τα προβλήματα της χώρας.
Αν θεωρήσουμε πως το βασικότερο κριτήριο για την αποτίμηση του έως τώρα κυβερνητικού έργου, είναι η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, τότε αναμφίβολα το πρώτο έτος διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία στέφθηκε με επιτυχία. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Ελλάδα κατάφερε να διαχειριστεί την πρωτοφανή παγκόσμια πανδημία με τον πλέον υποδειγματικό τρόπο και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Η Ελληνική Κυβέρνηση κατάφερε με άριστα σχεδιασμένες μεθοδικές κινήσεις να προστατεύσει πάνω από όλα την υγεία των πολιτών και να σώσει το εύθραυστο δημόσιο σύστημα υγείας που κινδύνευε από κατάρρευση.
Επιπλέον πρέπει να τονιστεί ότι όσον αφορά στα εθνικά μας θέματα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτρεψε μέσω των σοβαρών και προσεκτικών της σχεδιασμών, την είσοδο μεταναστών από τα σύνορα μας στον Έβρο, τους οποίους προωθούσε η Τουρκία.
Στα θετικά επίσης καταγράφεται η ψηφιοποίηση των διαδικασιών με αποτέλεσμα την μείωση της ταλαιπωρίας του πολίτη σε ουρές και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε πως θεωρεί ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας, την επιτάχυνση των διαδικασιών του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο τον δημόσιο τομέα. Συγκεκριμένα ενεργοποίησε τον αριθμό 112, πλέον γίνονται ηλεκτρονικά μια σειρά συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο, απλουστεύονται οι διαδικασίες και παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πιστοποιητικά και βεβαιώσεις.
Μέσα σε λίγους μόλις μήνες, έγιναν άλματα στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με διπλασιασμό των κλινών σε Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιήθηκαν περίπου 5.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Ενισχύθηκαν με ανθρώπινο δυναμικό και σύγχρονα μέσα η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα και απέδειξαν στην πράξη ότι βρίσκονται κοντά στον πολίτη.
Αποκαταστάθηκαν αδικίες του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και μπήκαν σε εφαρμογή προγράμματα τόνωσης της απασχόλησης.
Τέλος, αναμφίβολα είναι ιστορικό κατόρθωμα η ανάδειξη της πρώτης γυναίκας στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα της Αικατερίνης Σακελαροπούλου και μάλιστα με τις ψήφους της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ.).
• Συμφωνείτε με την δημιουργία μίας ενιαίας ΔΗΜΤΟ για ολόκληρη την Ρόδο; Πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη αυτό; Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Μέχρι και το 2013 στη Ρόδο λειτουργούσαν 10 ΔΗΜΤΟ της Νέας Δημοκρατίας όσοι δηλαδή ήταν και οι Δήμοι στο νησί μας πριν την ψήφιση του Νόμου 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπου και συνενώθηκαν σε έναν Δήμο. Εν συνεχεία οι ΔΗΜΤΟ στο νησί μας έγιναν 4 ως εξής: ΔΗΜΤΟ πόλεως Ρόδου, ΔΗΜΤΟ Καλλιθέας-Αφάντου-Αρχαγγέλου, ΔΗΜΤΟ Λίνδου-Νότιας Ρόδου και ΔΗΜΤΟ Ιαλυσού-Πεταλούδων-Καμείρου-Αταβύρου. Σε προηγούμενες δεκαετίες λειτουργούσαν Τοπικές Οργανώσεις στις κατά τόπους τότε Κοινότητες του νησιού μας αλλά και σε κάποιες συνοικίες του τότε Δήμου Ροδίων.
Πλέον σύμφωνα με το Νέο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας που ψηφίστηκε στις 24 Ιανουαρίου 2018 και μετά από τροποποιήσεις του, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Πολιτική Επιτροπή στις 23 Φεβρουαρίου 2020 θα λειτουργεί μία ΔΗΜΤΟ στο νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ. 3 του Άρθρου 3 του παραπάνω Κανονισμού «Σε κάθε Δήμο της χώρας λειτουργεί μία ΔΗΜΤΟ. Στους Δήμους με περισσότερους από 150.000 εκλογείς δύνανται να λειτουργούν περισσότερες από μία ΔΗΜΤΟ», ως γνωστόν ο Δήμος Ρόδου έχει λιγότερους από 150.000 εκλογείς. Έκανα αυτήν την αναδρομή ως προς την εξέλιξη των ΔΗΜΤΟ στο νησί μας για να σας δείξω ότι το κόμμα πολύ ορθά, προσαρμόζει την λειτουργία των κομματικών του οργανώσεων σύμφωνα με την εξελισσόμενη αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω ήδη προτείνει στον Γραμματέα Οργανωτικού κ. Κονταδάκη προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά η νέα ΔΗΜΤΟ Ρόδου να υπάρξει κάποια πρόβλεψη στην επικείμενη εγκύκλιο των εσωκομματικών εκλογών, ως προς το να υπάρχουν μέλη μέσω ποσόστωσης και από τις 4 υφιστάμενες κομματικές οργανώσεις στο νησί μας. Δηλαδή να υπάρχουν υποψηφιότητες μελών για την ΔΗΜΤΟ Ρόδου ανά 4 γεωγραφικές ενότητες και φυσικά να συνεχίσουν να υφίσταται 4 κάλπες στο νησί μας, στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. Θεωρώ δηλαδή ότι θα πρέπει να οριστούν μέλη της ΔΗΜΤΟ Ρόδου ως υπεύθυνα για τις γεωγραφικές περιοχές που περιλαμβάνονταν στις υφιστάμενες 4 Τοπικές Οργανώσεις στο νησί μας.
Τέλος, θεωρώ σημαντική την ενεργοποίηση όλων των ιστορικών στελεχών του κόμματός μας, οι οποίοι με την συμμετοχή νέων προσώπων θα ενδυναμώσουν την ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας καθιστώντας την, κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου