Συνεντεύξεις

N. Bενετοκλή: «Αυτό που ζούμε φέτος είναι κάτι πρωτόγνωρο και γι’ αυτό δύσκολα διαχειρίσιμο»

«Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, για την οποία έχουμε όλοι ευθύνη, μας έκανε ευάλωτους όσο ποτέ άλλοτε στην πανδημία» δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» η περιφερειακή σύμβουλος κα Νατάσα Βενετοκλή, σχολιάζοντας τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζει η Ρόδος στο πλαίσιο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη.
Σχολιάζοντας την εκλογή της με την παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού στο περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές, τονίζει: «Σε μία δημοκρατία η θέση της μειοψηφίας είναι να ελέγχει το έργο της περιφερειακής αρχής, να στέκεται αρωγός στο έργο της, όπου κρίνεται απαραίτητο αλλά και να αντιπολιτεύεται, όπου αυτή κρίνει ότι είναι για το καλό του τόπου, επισημαίνοντας τα λάθη που γίνονται και καταθέτοντας προτάσεις».
Κληθείσα να σχολιάσει την διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει: «Είναι μία γιορτή της δημοκρατίας στην οποία θα εκλεγούν στελέχη που θα πρωτοστατήσουν στα κομματικά δρώμενα του Νομού μας…» ενώ σχετικά με την δημιουργία μίας ενιαίας ΔΗΜΤΟ για ολόκληρη την Ρόδο, η πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου, εκφράζει την δική της θέση λέγοντας πως «Οι κομματικές οργανώσεις οφείλουν να επιζητούν διαρκώς το «άνοιγμα» στην κοινωνία» και προτείνοντας μια σειρά από αλλαγές που είναι αναγκαίες.

• Κυρία Βενετοκλή, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την κατάσταση στην Ρόδο. Είναι η μόνη χρονιά που η Ρόδος δεν έχει… τουριστική σεζόν και, πράγματι, όλοι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πώς θα πρέπει να βαδίσουμε από τώρα και στο εξής;
Κυρία Ντόκου πριν ξεκινήσουμε την συνέντευξη θα σταθώ στην λέξη πρωτόγνωρες! Πραγματικά αυτό που βιώνουμε φέτος σε όλα τα επίπεδα, είναι κάτι πρωτόγνωρο και γι’ αυτό δύσκολα διαχειρίσιμο. Η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη άλλαξε και ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της ζωής μας. Ένα από αυτά είναι και ο τουρισμός που για τα νησιά μας είναι ζωτικής σημασίας, καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε η πλειονότητα των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό.
Δυστυχώς η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, για την οποία έχουμε όλοι ευθύνη μας έκανε ευάλωτους όσο ποτέ άλλοτε στην πανδημία. Ωστόσο πιστεύω πως κάθε δυσκολία ανοίγει νέους δρόμους και πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και να δοθούν κίνητρα για να ξεφύγουμε από την αποκλειστική απασχόληση των νησιωτών με τον τουρισμό.
Θεωρώ, λοιπόν, πως η κυβέρνηση και σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να δουλέψουν ενωμένοι και χωρίς στεγανά για να βγούμε από το τούνελ, δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα στους νησιώτες οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός μας χώρος
Ωστόσο καθώς η απομάκρυνση από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού απαιτεί χρόνο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, τα προβλήματα των επαγγελματιών του τουρισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Μία πρώτη και βασική απαίτηση των νησιωτών είναι η μείωση του ΦΠΑ, αίτημα δίκαιο και καθοριστικό για κάθε επιχειρηματία. Επιπρόσθετα η διευθέτηση όλων των οικονομικών και τραπεζικών υποχρεώσεών τους, θα τους δώσει την δυνατότητα να αντέξουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Γιατί μπορεί να ξεκίνησε δειλά η φετινή σεζόν, αλλά ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται δύσκολος και θα χρειαστεί να παρθούν δραστικά μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η κατάργηση των παγίων εξόδων των επιχειρήσεων κατά τους χειμερινούς μήνες (ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού) που είναι κλειστά και ο χαρακτηρισμός αρκετών επιχειρήσεων (όπως πχ τα εστιατόρια) σε εποχικές επιχειρήσεις θα έδινε ακόμα μία ανάσα στους επιχειρηματίες.
Ίσως ένα δυνατό μέτρο πέρα από τον κοινωνικό τουρισμό που προωθεί η κυβέρνηση θα ήταν η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλους τους Έλληνες που επισκέπτονται τα νησιά μας δίνοντας μία ακόμα ώθηση στον εσωτερικό τουρισμό.
Το μόνο βέβαιο, κυρία Ντόκου, είναι πως για να ξεπεραστεί η κρίση την οποία βιώνουμε θα πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να έχουμε τις λιγότερες απώλειες, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα και τον χρόνο για το restart που χρειαζόμαστε.
• Μιλήστε μας για την συμμετοχή σας στην παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού. Μετά από την συμπλήρωση ενός έτους από τις εκλογές, πώς θα χαρακτηρίζατε την πορεία της παράταξης;
Στις εκλογές του 2019 οι πολίτες του Νοτίου Αιγαίου έδωσαν στην παράταξή μας «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» την τιμητική θέση της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε μία δημοκρατία η θέση της μειοψηφίας είναι να ελέγχει το έργο της περιφερειακής Αρχής, να στέκεται αρωγός στο έργο της όπου κρίνεται απαραίτητο αλλά και να αντιπολιτεύεται όπου αυτή κρίνει ότι είναι για το καλό του τόπου, επισημαίνοντας τα λάθη που γίνονται και καταθέτοντας προτάσεις. Νομίζω λοιπόν ότι εμείς ως παράταξη αυτό το έχουμε πράξει με την μέχρι τώρα στάση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και με την παρουσία μας στο Νότιο Αιγαίο. Επιλέγουμε την επικοινωνία με τους πολίτες σε μία αμφίδρομη σχέση! Μόνο έτσι μία παράταξη μπορεί να προχωρήσει, δίπλα στους πολίτες, δίπλα στην κοινωνία.

Σε λίγο καιρό (κορωνοϊού επιτρέποντος) η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε εσωκομματικές εκλογές. Πώς βλέπετε τις διαδικασίες δεδομένου ότι διατελέσατε πρόεδρος της άλλοτε ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου;
Όπως είπατε, κορωνοϊού… επιτρέποντος, μέσα στο φθινόπωρο θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές. Μία γιορτή της δημοκρατίας στην οποία θα εκλεγούν στελέχη που θα πρωτοστατήσουν στα κομματικά δρώμενα του Νομού μας. Η κοινωνία μας έχει δείξει ότι περιμένει από τα κόμματα ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής. Μία πολιτική που να βασίζεται στις πράξεις και όχι στα λόγια. Και δεν μιλάμε μόνο για την αλλαγή πολιτικών ή πρακτικών αλλά για την αλλαγή νοοτροπιών. Οφείλουμε λοιπόν όλοι με σύνεση να επιλέξουμε στελέχη με όραμα για την παράταξη, με σεβασμό στο ιδιαίτερο παρελθόν της αλλά χωρίς ιδεολογικά συμπλέγματα με σχέδιο για το μέλλον της. Στελέχη που θα ενώνουν αλλά και που θα εμπνεύσουν τους πολίτες. Στελέχη που θα μεταδώσουν ενθουσιασμό και πάθος στην παράταξη. Ο νέος πρόεδρος που θα εκλεγεί θα πρέπει να περιβάλλεται από ομάδα αρίστων συνεργατών (και όχι κολάκων κολλητών) που θα αφουγκράζονται την κοινωνία και να προωθούν προτάσεις στην κεντρική κυβέρνηση. Πιστεύω λοιπόν ότι όσοι αποφασίσουν να ασχοληθούν με τις εσωκομματικές εκλογές, θα πρέπει να έχουν ως οδηγό την ανιδιοτελή προσφορά στην παράταξη και κατά συνέπεια στην κοινωνία. Θα πρέπει να είναι στελέχη που να έχουν ως οδηγό το εμείς και όχι το εγώ. Οι εσωκομματικές εκλογές είναι μία υγιής δημοκρατική διαδικασία η οποία θα μας βρει όλους ενωμένους την επόμενη μέρα και όλοι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την παράταξη.
Συμφωνείτε με την δημιουργία μίας ενιαίας ΔΗΜΤΟ για ολόκληρη την Ρόδο; Πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει στην πράξη αυτό; Αν και αυτά τα κομματικά όργανα, θεωρούνται δυσλειτουργικά, αποτελούσαν πάντα την ραχοκοκκαλιά του κόμματος της Ν.Δ.
Οι κομματικές οργανώσεις οφείλουν να επιζητούν διαρκώς το «άνοιγμα» στην κοινωνία. Πιστεύω ότι όλοι μαζί οφείλουμε και μπορούμε να επαναφέρουμε την πολιτική στο προσκήνιο, αποκαθιστώντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Θεωρώ λοιπόν ότι η συρρίκνωση των τοπικών οργανώσεων για το νησί της Ρόδου σε μία δεν θα είναι προς όφελος της παράταξης, και του νησιού
Αντίθετα θεωρώ επιβεβλημένη:
• την δημιουργία και την διεύρυνση των τοπικών οργανώσεων σε κάθε πρώην Δήμο και με εκπροσώπηση από κάθε χωριό σε κάθε νησί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε σωστή καταγραφή όλων των προβλημάτων του νομού και κατ’ επέκταση δυνατότητα σωστών προτάσεων.
• Την επαναδραστηριοποίηση των επαγγελματικών ομάδων για να μπορέσουμε να γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα του κάθε κλάδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου