Ύποπτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες και περί ώραν 17.40 στον λόφο του Aγίου Στεφάνου, στο Mόντε Σμίθ κοντά στο πάρκο των κεραιών.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η φωτιά ξεκίνησε από δύο εστίες από τις Kάτω Πέτρες και λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή εξαπλώθηκε γρήγορα σε ξερόχορτα με αποτέλεσμα, πυκνοί καπνοί να σκεπάσουν τον ουρανό και να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία.
Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου σήμανε συναγερμός και στον τόπο του συμβάντος έσπευσαν ο διοικητής κ. Ιωάννη Τσιτσικάς, 12 οχήματα με το σύνολο του προσωπικού από την πόλη της Pόδου, δυνάμεις της ETAIΠPOΦYKA, βυτιοφόρα οχήματα του Δήμου Pόδου, σκαπτικά μηχανήματα και πλήθος εθελοντών από οργανωμένες ομάδες ως και κάτοικοι του νησιού.
Περί ώραν 18.30 ξεκίνησε να επιχειρεί και πυροσβεστικό ελικόπτερο με αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο περί ώραν 19.30.
Στο σημείο βρέθηκε ο στρατηγός διοικητής της 95 ΑΔΤΕ Γρηγόριος Ρουμάνης, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Xατζηδιάκος, ο αστυνομικός διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Μ. Καληωράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Ευστρατίου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.
Λόγω της πυρκαγιάς η κυκλοφορία διεκόπη από την EΛAΣ επί της επ. οδού Ρόδου – Καμείρου από τη συμβολή της με την Ηλιάδων έως τη διασταύρωση της Ακτής Μιαούλη με Παπαλουκά.
Παράλληλα απαγορεύθηκε η διέλευση στις περιφερειακές οδούς που οδηγούν στο Μόντε Σμιθ.
Τα αίτια του συμβάντος ερευνώνται από το ανακριτικό τμήμα της ΠΥΡ, υπάρχουν όμως, ενδείξεις για εμπρησμό δεδομένου ότι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, ήταν δύσβατο με πυκνή βλάστηση, ενώ δεν υπάρχει τίποτε εκεί που να μπορούσε να αιτιολογήσει την εκδήλωση πυρκαγιάς από φυσικά αίτια.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Σεπτεμβρίου 2017 είχε ξεσπάσει και πάλι πυρκαγιά στο λόφο του Αγίου Στεφάνου, η οποία είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει στη 1.30 το μεσημέρι από τις Κάτω Πέτρες και λόγω των ισχυρών ανέμων, επεκτάθηκε ταχύτατα μέχρι και το Λόφο του Μόντε Σμιθ!

Και τότε είχε απειληθεί το αρχαίο στάδιο, ευτυχώς όμως χάρη στη μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο αρχαιολογικός χώρος παρέμεινε ανέπαφος, ενώ από τις φλόγες γλίτωσαν και οι παρακείμενες κατοικίες.
Και εκείνη η πυρκαγιά είχε προκαλέσει πολλά ερωτηματικά. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, υπήρχαν μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες οι οποίες ανέφεραν ότι είδαν να σταματούν στις Κάτω Πέτρες δύο γυναίκες οι οποίες επέβαιναν σε σκούτερ μικρού κυβισμού.
Οι κινήσεις τους φάνηκαν ύποπτες στους διερχόμενους, καθώς λίγη ώρα μετά τη στάση τους στο συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε η φωτιά. Βέβαια, οι αρμόδιες αρχές δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ξεκίνησε το συμβάν από τη ρίψη αποτσίγαρου από κάποιο διερχόμενο όχημα.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ